Actualitate

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, cinstit la ctitoria sa

În a doua zi a Sfintelor Paști, luni, 25 aprilie, Mănăstirea Poiana Mărului din comuna Bisoca, județul Buzău, și-a sărbătorit ctitorul și ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Vasile. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de 11 ieromonahi, preoți și diaconi, în biserica mare a așezământului, aflată sub ocrotirea Tuturor Sfinților. Potrivit site-ului arhiepiscopiabzvn.ro, ÎPS Ciprian a menționat în cuvântul său că  „Aici, la Poiana Mărului, Sfântul Vasile a ctitorit, cu ajutorul domnitorului Constantin Mavrocordat, un schit care, în pofida multor încercări prin care a trecut – incendii, năvăliri ale altor popoare, prigoana comunistă –, a rezistat în timp, iar duhul Sfântului Cuvios Vasile nu a dispărut, ci s-a păstrat în trăirea monahală a tuturor celor ce au viețuit în acest loc de-a lungul secolelor”.

Tot din istoria mănăstirii se mai știe că la Poiana Mărului a fost surghiunit în anul 1840 poetul și revoluționarul Cezar Bolliac și că aici poposea adesea și scriitorul Alexandru Vlahuță, care descrie în opera sa „România pitorească” frumusețea acestor locuri.

Mănăstirea Poiana Mărului se află la granița județului Buzău cu județul Vrancea, pe teritoriul comunei Bisoca, pe coasta unui deal împădurit, în mijlocul unei poieni. Schitul Poiana Mărului a fost ctitorit în anul 1730 de către Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului (prăznuit la 25 aprilie), care a fost și primul stareț. Biserica din lemn în care a slujit sfântul Vasile a ars in 1771 și a fost refăcută între anii 1780 și 1784. A doua biserică, tot din lemn, s-a construit între anii 1810 si 1812.

Mănăstirea Poiana Mărului a fost un important centru monastic și cultural în secolul al XVIII-lea.

În 1991 s-a clădit un paraclis din lemn, cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie” și s-a renovat pavilionul mare, în care se află trapeza și arhondaricul mânăstirii.

Mănăstirea Poiana Mărului a fost reorganizată în 2010. Până în acel an, starețul Mănăstirii Poiana Mărului a fost Părintele Macarie Beșliu. În 2010 lăcașul de cult a devenit mănăstire de maici, iar Părintele Macarie a fost mutat la Mănăstirea Muntioru din comuna Vintileasca.

În anul 2001, în apropierea Mănăstirii Poiana Mărului, a fost ctitorit Schitul Muntioru cu hramul „Schimbarea la Față”.

Mănăstirea este inclusă în lista monumentelor istorice din România.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker