marți, 02 iunie 2020

Sentință pentru agresorul sexual Ducu Rață

Agresorul sexual Ducu Rață a fost condamnat astăzi din nou la închisoare cu executare pentru o faptă comisă la sfârșitul anului 2017. Decizia aparține unui complet al Judecătoriei Buzău și nu este definitivă. „Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice retinute în sarcina inculpatului Raţă Ducu din infracţiunea de agresiune sexuală prev. de disp. art. 219 alin.1 C. pen cu aplicarea disp. 41 alin.1 C. pen. în infracțiunea de lovire sau alte violențe prev. de disp. art. 193 alin.2 C.pen. cu aplicarea disp. 41 alin.1 C. pen., ca neintemeiată. In baza disp. art. 219 alin.1 C. pen cu aplicarea disp. 41 alin.1 C. pen. condamna inculpatul Raţă Ducu la pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare pentru săvârșirea infracţiunii de agresiune sexuală. Aplica pedeapsa complementara prevazuta de art 66 alin. (1) lit. a), b) Cod penal de interzicere a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale aplicata inculpatului si n) de interzicere de a comunica ori de a se apropia de persoana vatamata C. M. C. sau de membrii familiei acesteia pe o perioadă de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale aplicată inculpatului. Aplică pedeapsa accesorie prevăzuta de art. 65 alin. 1 C.. pen. raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) și n) Cod penal de interzicere a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de interzicere de a comunica ori de a se apropia de persoana vătămată C. M. C. sau de membrii familiei acestei, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Pedeapsa aplicată se va executa în baza disp. art. 60 C.pen. În baza disp. art. 7 din Legea nr. 76/2008 dispune ca după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare să fie prelevate probe biologice de la inculpat în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J. Admite în parte acţiunea civilă promovată de persoana vătămată C.M.C. și obligă inculpatul la plata către persoana vătămată a sumei de 20.336,37 de lei, din care suma de 336,37 lei cu titlu de daune materiale si suma de 20.000 de lei cu titlu de daune morale. În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 950 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu în vederea asigurării asistenței juridice a persoanei vatamate ramane in sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi 09.05.2019„, se precizează în sentința pe scurt dictată la Judecătoria Buzău.

După o jumătate de an de cercetări, în vara lui 2018 procurorii au decis să-l trimită din nou în judecată pe buzoianul Ducu Raţă, pentru agresiune sexuală, în urma atacului comis la sfârşitul anului 2017 asupra unei tinere de 34 de ani. Astfel că, la nici patru ani de la ultima faptă similară, individul a ajuns iar în faţa judecătorilor de la Judecătoria Buzău.

În urma acestei ultime fapte, în luna martie, după o lună şi jumătate de amânări, un complet al Judecătoriei Buzău a decis să ia măsuri de siguranţă în cazul lui Ducu Raţă, cel care în 2014, licean fiind, ataca o tânără de 24 de ani în scara unui bloc din municipiul Buzău. „În baza art. 568 alin. 4 Cod procedură penală, admite sesizarea Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca. Dispune înlocuirea măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical, prev. de art. 109 Cod penal, dispusă faţă de intimatul Raţă Ducu, prin sentinţa penală nr. 877 din 01.10.2014, pronunţată de Judecătoria Buzău, cu măsură de siguranţă a internării medicale prev. de art. 110 Cod penal“, se menţionează în soluţia din 8 martie a Judecătoriei Buzău.

Fapta pentru care astăzi a fost condamnat pe fond la 3 ani și șase luni închisoare cu executare a comis-o la sfârşitul anului 2017, în seara de Crăciun, când a tăbărât peste o tânără de 34 de ani, la nici trei luni după ce Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca cerea în instanţă înlocuirea/încetarea măsurii obligării la tratament luată faţă de el, măsură dispusă de judecătorii care l-au condamnat pentru agresiune sexuală la un an şi patru luni închisoare cu executare şi a obligat provizoriu inculpatul la tratament medical de specialitate, până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol, tratament efectuat în timpul executării pedepsei închisorii. După acest ultim atac, din seara de Crăciun, Spitalul de Psihiatrie a mers iar în instanţă şi a cerut înlocuirea/încetarea măsurii obligării la tratament a individului, cu măsuri speciale de siguranţă în cazul său.

Reamintim că în 2014, în timp ce era elev în ultimul an la un liceu din municipiul Buzău, Ducu Raţă a agresat sexual o tânără de 24 de ani, pe care perversul a urmărit-o până în scara blocului şi a atacat-o înainte să intre în lift. Fata a scăpat doar cu hainele sfâşiate, deoarece agresorul a fost pus pe fugă de vecini. Fata de 24 de ani se întorcea de la o întâlnire, când, pe casa scării, înainte să intre în lift, a fost tăbărâtă de un necunoscut. Aproape două minute a durat lupta cu agresorul, care apucase să-şi imobilizeze victima. „Am intrat în bloc, iar el în urma mea. M-a prins cu braţele, strâns, eu am început să ţip, a continuat să îmi dea pantalonii jos, apoi am căzut şi am încercat să îl lovesc cu picioarele”, spunea tânăra atacată agresată.

Mama victimei a observat de la geam că fata ei era urmată îndeaproape de un individ, însă nimic nu îi trăda acestuia intenţiile. Nu era la prima abatere, ci la a patra de acest fel, însă nimeni nu a conside­rat că adolescentul poate fi un pericol public. După un proces destul de scurt, individul a fost condamnat la închisoare cu executare, dovadă că din expertiza psihiatrică efectuată în cauză a reieşit că Ducu Raţă a comis fapta cu discernământ. A fost, totuşi, obligat la tratament psihiatric pe perioada detenţiei, însă apucăturile individului nu au avut leac şi, la un an după ce a fost eliberat din închisoare, a revenit la obiceiurile vechi.

Culmea, la momentul re­ţinerii, în 2014, profesorii lui ar fi declarat că Ducu Raţă nu a pus niciodată probleme în liceul în care învăţa. El a ajuns la Liceul „Costin Neniţescu”, în clasa a IX-a, de la Seminarul Teologic, iar cu un an mai devreme a solicitat o întâlnire cu psihologul şcolii.

 

loading...
error: Content is protected !!