joi, 25 februarie 2021

Șef cu delegație la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău

Începând de vineri, 15 ianuarie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău va avea șef tot cu delegație. Secția pentru procu­rori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât prelungirea delegării în funcția de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a procurorului Gheorghe Duțoiu, începând cu data de 15 ianuarie, până la ocuparea funcției prin concurs sau examen, în condițiile legii, dar nu mai mult de șase luni.

Duțoiu a deținut această funcție până în iunie 2020, prin numire, după promovarea concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii. ­Gheor­ghe Duțoiu a solicitat CSM, în vara lui 2019, ca la momentul încetării mandatului funcției de condu­cere pe care o exercita la acel moment să își continue activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău. Potrivit legii, la încetarea manda­tului funcției de condu­cere, atât judecătorii, cât și procurorii, pot ocupa o funcție de conducere la aceeași instanță sau la același parchet, ori la altă instanță sau parchet, ori revin la instanțele sau parchetele de unde provin, sau la o instanță sau parchet unde au dreptul să funcțio­neze potrivit legii.

Secția pentru procurori din cadrul CSM i-a respins însă cererea, din cauză că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău nu erau posturi de execuție vacante, în timp ce situația stă altfel la unitatea de Parchet unde activează în prezent ­Ghe­or­ghe Duțoiu și unde este vacant un post de execuție. Astfel că Duțoiu nu a putut schimba unitatea de Parchet, deși în 2014 Secția pentru procurori a stabilit, cu valoare de principiu, că, în perioada mandatului de conducere, procurorul poate solicita ca încetarea activității în funcția de conducere să funcționeze pe un loc de execuție la o altă unitate de parchet, alta decât cea de la care provine, dacă la acea unitate există post vacant și are dreptul să funcționeze potrivit gradului profesional, post ce va fi rezervat fără să fie blocată această funcție de la modalitățile de ocupare prevăzută de lege – promovare, transfer, în­cetarea activității la structurile specializate.

Ulterior a fost delegat în funcția de șef al PJ Buzău. Din decembrie 2013, Gheorghe Duțoiu a fost prim procuror adjunct la această unitate de parchet.

loading...
error: Content is protected !!