Economic

Seceta afectează calitatea vinurilor buzoiene

Dacă anul trecut România era al șaselea cel mai mare producător de vinuri din Uniunea Europeană și a avut cele mai mari creșteri ale producției, anul acesta lucrurile par să nu fie la fel, din cauza secetei. Din cauză că au avut apă suficientă, strugurii au început să se stafidească, iar boabele adună prea mult zahăr, pentru că procesul de coacere a fost unul prematur.

În regiunea viticolă Dealu Mare sunt locuri unde nu a mai plouat de peste o lună. La stațiunea de cercetare de la Pietroasele, aproximativ 10 la sută din producție este afectată, iar soiurile din care se produce, de regulă, vinul sec sunt acum foarte dulci, motiv pentru care românii vor avea mai mult vin dulce anul acesta. Pentru a evita o producție mult prea mare de vinuri dulci, mulți viticultori au luat decizia ca în acest an să înceapă mai devreme culesul ca să oprească procesul de acumulare a zahărului în boabe. Dacă se va începe recoltatul la perioada lui firească, undeva la jumătatea lunii septembrie, vinurile roșii vor ieși mult mai dulci și nu sunt foarte mulți băutori și doritori de asemenea licori.

Același lucru s-a întâmplat și în toamna anului 2020, când România a fost lovită puternic de secetă. Viticultorii buzoieni au pierdut din cantitatea vinului, dar au câștigat în calitate.

În toamna anului trecut, în podgoriile din judeţul Buzău, la soiurile din care viticultorii au obţinut vinuri cu denumire de origine controlată producţia a fost între şase şi opt tone la hectar, iar la celelalte soiuri s-a ajuns şi la 15 tone la hectar. Producţiile de struguri din acest an, estimează viticultorii şi proprietarii cramelor din Buzău, ar putea fi cu aproape 20 la sută mai mici faţă de anul trecut.

În zona Dealu Mare, care se întinde între județele Prahova și Buzău, sunt cele mai cunoscute crame care fac turism viticol, dar și cele mai compacte. În zona Buzăului sunt cramele Domeniile Franco Române (Săhăteni), Domeniile Blaga (Fințești), Crama Aurelia Vișinescu/Domeniile Săhăteni sau Crama Lacerta (Fințești). Pentru a atrage cât mai mulți vizitatori, în anul 2020, viticultorii din Buzău și Prahova au organizat un tur al cramelor de pe Dealul Mare, astfel încât vizitatorii să poată degusta vinurile și să afle răspunsurile la curiozități, chiar de la specialiști.

Podgoria Dealu Mare este cea mai compactă zonă viticolă din România, găzduind aproximativ 15.000 hectare de viță-de-vie. Cu o istorie veche, dezvoltarea acestei podgorii a fost favorizată de-a lungul timpului atât de condițiile naturale foarte prielnice, cât și de căile ușoare de transport peste munți, care înlesneau comerțul cu vin.

În vestul țării – pe dealurile Minișului, în Arad – viticultorii au probleme și mai mari. La cum arată strugurii lor în vie, producția va fi cu 30 la sută mai mică la soiurile albe, față de un an normal. La cele roșii, scăderea va fi cu două tone la hectar.

Un proprietar de cramă din Ceptura, județul Prahova, anunță că va culege, din plantația lui de 63 de hectare, 560 de tone de struguri, mai puțin cu o sută de tone ca în 2021 însă strugurii arată bine. Pe de altă parte, viticultorii spun că anul acesta vinurile vor avea și mai mult alcool, iar culoarea lor va fi una mai intensă.

Anul trecut, România a urcat un loc

Cu producția din 2021, România a mai urcat un loc în clasamentul producătorilor de vin din Europa, ajungând pe locul șase, și pe locul 15 în lume. Chiar dacă producția și calitatea vinului au crescut foarte mult, exportul este cel care impiedică vinul românesc să ajungă în cât mai multe țări. România produce vin mult, de foarte bună calitate, care se poate lua oricând la întrecere cu vinul franţuzesc sau italienesc. Cu toate acestea, mai nimeni nu ştie în afara graniţelor ce comoară se ascunde în pivniţele noastre. Vinul românesc ajunge în cantităţi nesemnificative la export, iar asta se întâmplă pentru că aproape tot vinul produs aici este consumat tot în România.

România nu stă bine la exportul vinului pentru că nu doar statul ignoră acest aspect, ci și producătorii care se mulțumesc cu banii obținuți din vânzările locale, pentru că românii beau mult vin. Când vine vorba de consum, situația este diferită. Suntem pe locul 13 în lume, cu un volum de 24,6 litri de vin pe cap de locuitor.  Cel mai scump vin românesc vine chiar din zona Dealul Mare. Este un vin roșu care provine dintr-o producţie limitată de doar 590 de sticle, iar preţul uneia este de 1.600 de lei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker