Economic

Se închide fabrica de zahăr

Compania austriacă Agrana va închide fabrica de zahăr de la Buzău de la 1 octombrie, urmând să funcționeze în România doar cu fabrica de la Roman, au declarat în exclusivitate pentru cotidianul „Jurnalul”, surse din industria de profil.

Motivul acestei închideri este deocamdată incert, dar potrivit surselor citate motivul invocat ar fi că zahărul nu se mai vinde foarte bine, există stocuri mari și există o presiune în piață din cauza importurilor de zahăr brut. Acum circa două luni, sindicatul a încheiat un nou contract colectiv de muncă unde se prevedeau plăți compensatorii în cazul unor disponibilizări colective, dar patronatul nu și-a anunțat niciun moment intenția de a închide fabrica. Conducerea sindicatului din fabrică a fost invitat marți la discuții cu patronatul.

Odată cu închiderea fabricii de la Buzău, industria zahărului din România mai face un pas spre distrugere, după ce în 1990 avea funcționale 33 de unități. În afară de fabrica Agrana de la Roman, care va continua să prelucreze sfeclă de zahăr, în țara noastră mai funcționează fabrica de zahăr de la Luduș, județul Mureș, cumpărată de Mihaela Neagu, care mai deține și fabrica de zahăr Bod, de lângă Brașov, dar care a continuat să rămână închisă după preluarea ei.

Sindicatul va reclama comportamentul austriecilor la forurile internaționale

Contactat telefonic de către Jurnalul, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară „Sindalimenta”, Dragoș Frumosu, s-a arătat contrariat de decizia luată peste noapte de către grupul austriac Agrana. „Acum circa două luni s-a negociat contractul colectiv de muncă la nivelul celor două fabrici deținute de Agrana în România. Cu această ocazie s-a garantat că fabricile vor continua să funcționeze. Acum ne vedem în fața unei decizii care ne-a fost ascunsă de patronat, pentru că nu putem crede că acum două luni austriecii nu luaseră în calcul decizia de a închide fabrica de la Buzău. Lucrurile nu se vor opri aici. Vom reclama acest comportament la toate forurile internaționale la care suntem afiliați și vom negocia obținerea a cât mai multor plăți compensatorii pentru muncitorii care  vor fi concediați. Comportamentul celor de la Agrana este similar cu cel al nemților de la Pfeifer&Langen care au închise fabrica Zahărul Oradea, cu cel al francezilor de la Tereos care au plecat de la Luduș. România, dintr-un mare producător de zahăr, a devenit doar o piață de desfacere pentru marile grupuri internaționale, din păcate”, a declarat pentru „Jurnalul” Dragoș Frumosu, președintele „Sindalimenta”.

Precedentul 2020

La finele lunii septembrie 2020, Agrana anunța o închidere temporară, pentru patru luni, a fabricii de la Buzău, decizie care a afectat 133 de angajaţi care au fost trimişi în şomaj tehnic în această perioadă, potrivit datelor comunicate de companie. Reprezentanţii Agrana România au apelat la această măsură de reducere a costurilor pentru a doua oară pe parcursul lui 2020, după ce a mai trimis în şomaj tehnic 144 de angajaţi în primăvara aceluiași an. Filiala română a grupului austriac Agrana Zucker mai deţine o fabrică de procesare a zahărului la Roman, dar pentru această unitate nu s-au luat decizii similare până în prezent.

„Speram să nu fim nevoiţi să luăm această decizie din nou. Aceasta este ultima măsură la care apelăm pentru reducerea costurilor, deoarece planurile companiei nu s-au concretizat anul acesta aşa cum am dorit”, declara Emilian Dobrescu, reprezentantul general al companiei cu afaceri de peste 140 milioane euro în 2009.

La începutul lunii septembrie 2020, Dobrescu explica pentru „Ziarul Financiar” că accesul la zahăr brut pentru România şi Bulgaria a fost limitat începând cu anul 2009, motiv pentru care în lipsa cantităţilor necesare de zahăr destinat rafinării, Agrana a fost nevoită să oprească temporar producţia. Iniţial, aceasta trebuia să fie oprită timp de patru luni, începând cu luna martie a acestui an, însă angajaţii au fost rechemaţi mai devreme la muncă pe fondul creşterii cantităţilor procesate pentru alte companii din afara ţării. La finele lui septembrie 2020, reprezentanţii companiei au decis ca angajaţii să intre în şomaj tehnic din 18 octombrie până în 28 februarie 2021.

Grupul austriac Agrana deţine în România companiile Agrana România (care produce zahăr la fabricile din Buzău şi Neamţ), AGFD Ţăndărei (producţie de amidon în judeţul Ialomiţa) şi Agrana Juice România Vaslui (suc de fructe). Anul acesta grupul austriac a mai înfiinţat însă companiile Agrana Buzău, Agrana Ţăndărei, în judeţul Ialomiţa (cu activitate în producţia de zahăr) şi Agrana Agro, în judeţul Neamţ (având ca obiectiv cultivarea plantelor). Producătorul de zahăr a avut în 2019 afaceri de 144,4 milioane euro, în creştere cu 1,6 la sută în lei şi în scădere cu peste 11 la sută în euro. În acelaşi timp, Agrana a raportat o pierdere netă de 1,7 milioane lei (circa 400.000 euro), faţă de un profit de 15,7 milioane lei (4,2 milioane euro) cu un an în urmă, potrivit datelor companiei.

Principalii competitori ai Agrana într-o piaţă estimată la peste 350 milioane de euro sunt companiile Lemarco, Zahărul Oradea şi Zahărul Corabia. Niciunul dintre competitorii Agrana nu a apelat la oprirea temporară a producţiei în cursul anului 2021.

2 Comentarii

  1. O decizie care afecteaza orasul Buzau in mod direct prin taierea multor locuri de munca! Guvernul si Administatia locala nu au nimic de zis ?

  2. pai , daca inainte de anii 90 erau 33 de unitati de productie, de ce era zaharul pe cartela? economia de piata trebuie analizata cu mai putine frustrari si nostalgii.

Articole similare