Actualitate

Scumpirile la energie și la gaze fac primele victime. La propriu

Anul 2022 a început în forță, cel puțin în ceea ce privește prețurile la energie electrică și gaze. La același consum, românii plătesc, în medie cu 20-30 la sută în plus pentru curentul electric și cu cel puțin 40 la sută mai mult pentru gaz. În unele cazuri, când e depășit consumul pentru care se aplică plafonarea și compensarea asigurată de stat, facturile au crescut chiar și de 3-4 ori.

Totul a devenit mai scump, iar majorarea prețurilor pentru energie are efecte în lanț și în cazul produselor alimentare, căci coșul lunar al unei familii e mai scump cu până la o treime față de aceeași perioadă a anului trecut. La toate acestea, se adaugă explozia tarifelor RCA după falimentul City Insurance, o majorare a carburanților și creșterea continuă a ROBOR la 3 luni. Analiștii economici spun că, dincolo de efectele pandemiei sau a situației de pe piețele financiare, Guvernul nu a luat măsuri pentru a anticipa aceste majorări, iar acum ia decizii pompieristice, încercând să stingă „focul”, scrie digi24.ro.

Un bărbat din Brăila a făcut infarct când a văzut factura la gaze

În acest context, nu este de mirare că oamenilor le este teamă să deschidă facturile și să citească suma de plată. Un brăilean a fost la un pas de moarte după ce a primit factura la gaze, care era de șapte ori mai mare decât se aștepta, fiind nevoit să plătească suma de 2.000 de lei. Bărbatului i s-a făcut rău, iar soția acestuia a chemat Ambulanța. Medicii sosiți la fața locului i-au acordat îngrijiri medicale omului șocat de cheltuiala neașteptată, iar apoi l-au transportat la spital, pentru investigații suplimentare. „Soția mea a chemat Salvarea, că mi s-a făcut rău când văzut (suma, n.r.). Noi murim de foame în casă și ăștia își bat joc de noi! Medicii mi-au zis că am făcut infarct de supărare. Noroc că m-au dus la spital (…) dar mi-au zis să mă feresc de supărări. Cum să mă feresc de nenoricirea care se abate peste noi în fiecare zi?! (…) Este de speriat, în sensul că, pentru un consum aproape dublu față de luna noiembrie, s-a emis acum o factură de 10 ori mai mare. Vă dau exemplul meu, pentru un consum de 91 metri cubi, luna trecută s-au platit 283 de lei, iar acum, la 190 de metri cubi trebuie să platesc 2.000 de lei. Cum să plătesc eu această sumă, să fac rată la bancă? Dar lunile viitoare? Ce ne așteaptă?”, a declarat bărbatul revoltat pentru infobrăila.ro.

Peste 3.000 de piteșteni, în executare silită pentru neplata facturilor

3.200 de locatari din Pitești se află, de asemenea, într-o situație disperată, fiind în situația întreruperii furnizării gazelor de către societatea de termoficare. „Există riscul ca Termo Calor să intre în imposibilitatea de a achita serviciile furnizorului de gaze, acesta putând sista oricând furnizarea gazelor naturale, ceea ce ar conduce la oprirea furnizării energiei termice către populaţia municipiului Piteşti, iar bugetul oraşului să suporte majorările pentru întârzieri la plată către furnizorul de gaze. De asemenea, există şi neplăcerea executării silite pentru cei 3.200 de rău platnici”, se arată într-un comunicat al Primăriei Piteşti, citat de Agerpres.

Explicația oferită de către Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este la fel de surprinzătoare precum prețurile energiei și ale gazelor. Acesta spune că furnizorii ambelor servicii au greșit pentru că au emis facturi fără compensare sau fără plafonare și, astfel, mulți români s-au trezit datori cu sume uriașe. „Stau să mă gândesc dacă nu fac cumva intenționat ca să își bată joc de oameni”, spune ministrul Virgil Popescu, citat de digi24.ro.

Mai mult decât atât, ministrul afirmă că sunt furnizori care nu facturează corect, încasează mai mulți bani, apoi stornează facturile. Să sperăm că până se lămuresc autoritățile, inimile românilor vor rezista când vor citi sumele de plată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker