Economic

A scăzut apetitul buzoienilor pentru construcții

18.695 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale au fost eliberate în primele cinci luni ale anului, în scădere cu 4,4 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Numărul autorizațiilor eliberate în luna mai este în creștere cu 7,6 la sută față de luna aprilie a acestui an și în scădere cu 8,6 la sută față de aceeași lună a anului trecut.

În perioada 1 ianuarie  – 31 mai 2022 s-au eliberat 18.695 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 4,4% faţă de același interval al anului trecut. Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (-360 autorizaţii), Nord-Est (-296), Vest (-222), Sud-Vest Oltenia (-78), Sud-Est (-77) şi Bucuresti-Ilfov (-43). Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Centru (+178 autorizaţii) şi Nord-Vest (+43).

În Buzău, în luna mai au fost eliberate 56 de autorizații de construire pentru clădirile rezidențiale, pentru o suprafață de 14.114 mp. Cel mai mare număr de autorizații a fost eliberat pentru locuințe din clădiri rezidențiale autorizate. În luna mai, numărul acestora a ajuns la 127, pentru o suprafață totală de 14.114 mp. De asemenea au fost eliberate și autorizații pentru clădiri nerezidențiale, două la număr, cu suprafață totală
de 456 mp.

Statistica la an

În luna mai 2022 se evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-8,6%) şi o creştere a suprafaţei utile totale (+6,2%), comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent. În profil teritorial, această scădere (-403 autorizaţii) a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (-173 autorizaţii), Nord-Est (-97), București-Ilfov (-94), Sud-Est (-46), Sud-Vest Oltenia (-44), Nord-Vest (-18) şi Vest (-16). Creştere s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Centru (+85 autorizaţii).

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în luna mai 2022 s-a înregistrat o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri nerezidenţiale (-12,6%) şi o creştere a suprafaței utile totale (+20,0%). În profil teritorial, această creştere (+41.656 mp) a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov (+53.997 mp), Sud-Muntenia (+14.344), Sud-Est (+2.647) şi Vest (+2.447). Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (-19.433 mp), Nord-Est (-9.083), Sud-Vest Oltenia (-1.843) şi Nord-Vest (-1.420).

Cum va evolua piața imobiliară în 2022

Având în vedere situația economică în care ne aflăm, românii se gândesc acum de două ori înainte de a face pasul cel mare: achiziționarea unei noi locuințe. De cealaltă parte, unii contructori au luat decizia de a opri lucrările din cauza prețului mult prea mare pe care îl au materialele de construcții. Cele două motive, dar și dobânzile foarte mari au condus la o scădere a numărului de tranzacții de pe piața imobiliară. Cumpărătorii nu mai sunt siguri că își pot permite să plătească un credit pe 30 de ani și aleg să renunțe la idee. Specialiștii nu încurajează tranzacțiile imobiliare deocamdată. Nici măcar pentru cei care vor să închirieze proprietățile cumpărate. De cealaltă parte, investitorii sunt de părere că prețurile nu vor scădea, pentru că acest lucru ar duce la o calitate mai slabă a apartamentelor, având în vedere creșterile din ultima perioadă de la materialele de construcții.

Creşterea costurilor de construcţie va influenţa şi ritmul livrărilor noilor proiecte de birouri în piaţă, mulţi dezvoltatori preferând să amâne construcţiile pentru a vedea în ce măsură costul suplimentar va putea fi absorbit de un nivel mai ridicat al chiriilor, observă consultanţii Colliers. Astfel, valoarea de piaţă a clădirilor va începe să se diferenţieze şi mai mult, fluctuând în intervale destul de generoase. Concret, dacă în zona Floreasca-Barbu Văcărescu valorile pot depăşi 3.000 de euro pe metrul pătrat închiriabil pentru clădiri nu mai vechi de 5 ani, în zona emergentă Centru-Vest, valorile se situează la o medie de 2.500 euro pe metrul pătrat închiriabil.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker