Actualitate

Sărbătoarea produselor agroalimentare tradiționale, la sediul Direcției Agricole Buzău

De Ziua națională a produselor agroalimentare românești, Direcția Agricolă Buzău a adus laolaltă producători de mezeluri, de pâine și de conserve din județ.  “Ziua de astăzi  este un eveniment deosebit la nivel național. Noi săr­bătorim la Buzău <Ziua produselor românești> printr-un  eveniment în cadrul Direcției Agricole care combină cu ziua porților deschise și un mic târg al produselor tradiționale. Sunt produse tradiționale, produse pe care noi le autorizăm din punct de vedere al calității și al rețetelor originale și noi garantăm pentru siguranța lor, pentru produse de ca­litate”, a declarant directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Producătorii buzoieni nu au venit cu mâna goală la sediul Direcției Agricole, ci au adus preparate care mai de care mai delicioase. Nici nu aveau cum să fie altfel, având în vedere că sunt realizate după rețete tradiționale, unele dintre ele fiind certificate în acest sens, iar altele sunt în curs de certificare.

Câte produse alimentare tradiționale are Buzăul

“Anul acesta am avut 12 produse, și mai avem câteva caiete de sarcini care au fost trimise spre autorizare la minister. Pe holul instituției noastre o să puteți observa că  sunt afișate toate produsele pe care noi le-am autorizat de-a lungul anilor. Sunt 40 până acum și avem certitudinea că vor mai fi încă trei, în domeniul produselor din carne. Avem și produse de patisserie și de panificație; în zona Râmnic avem o societate care s-a dezvoltat destul de bine pe piața internă”, a explicat directorul Direcției Agricole.

Și, într-adevăr, pe holurile Direcției Agricole se aflau covrigii de Buzău, pâinea de Rușețu, cârnații de Pleșcoi, ca să enumerăm doar câteva dintre bună­tățile care au făcut deliciul buzoienilor care au trecut pragul instituției în data de 10 octombrie, cu ocazia Zilei naționale a produselor.

Nu au lipsit faimoșii cîrnați de Pleșcoi, care au devenit un brand pentru Buzău. Cârnații de Pleșcoi sunt faimoși pentru gustul aparte, dat de carnea de oaie crescută la stânile din zona comunei Berca, Bu­zău.

Principala calitate a produselor tradiționale, alături de asigurarea subzistenței producătorilor, este va­lorificarea materiilor prime locale, motiv pentru care reprezetanții Direcției Agricole au desfășurat o activitate intensă pentru a-i mobiliza pe producători  să obțină certificare și recunoaștere atât la nivel national cât și european. Așa s-a ajuns, spre exemplu, ca, în final, cârnații de Pleșcoi  să devină al șaselea produs românesc protejat în UE

Reprezentanții Comisiei Europene au aprobat înscrierea în registrul ce acordă Indicația Geografică Protejată.

“Cârnații de Pleșcoi reprezintă primul nostru produs care are și protecție la nivel european La ora aceasta sunt doar patru membri care fac parte din această grupă care au primit denumirea originală a rețetelor de cârnați de Pleșcoi. Ei pot să primească și alți membri dacă se constată că respectă cerințele și  toate criteriile din caietul de sarcină. Buzăul este un brand. Este o muncă pe care noi o ducem cu ei din 2013-2014. Am încercat

să-i aducem la aceeași masă. Erau atunci singurii producători din zonă pe cârnați de Pleșcoi. Aceștia nu pot fi făcuți oriunde. Avem un areal, o zonă geografică bine definită, zona Săpoca, zona Berca, și zona Buzăului unde am constat noi că aici sunt cerințe și pentru creșterea animalelor și pentru pășunea care are acele săruri ­mi­nerale care dau gustul cărnii și se reflectă în produsul final. Este o muncă pe care am depus-o de ani de zile. Suntem în anul cinci și iată că acum abia finalizăm împreună cu dânșii acest proiect”, a mai spus directorul Cosmin Florea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker