luni, 28 septembrie 2020

Şapte medici veterinari îşi pregătesc proiectele pentru dezvoltarea microîntreprinderilor

          *La ultima sesiune pentru accesarea fondurilor europene, niciun aplicant buzoian pentru ambulanţe veterinare nu a reuşit să obţină finanţare

         Medicii veterinari buzoieni se pregătesc pentru o nouă încercare de a accesa fonduri europene destinate dezvoltării microîntreprinderilor, o nouă sesiune pentru Măsura 312 urm#nd a fi lansată la începutul lunii viitoare.      

          *La ultima sesiune pentru accesarea fondurilor europene, niciun aplicant buzoian pentru ambulanţe veterinare nu a reuşit să obţină finanţare

         Medicii veterinari buzoieni se pregătesc pentru o nouă încercare de a accesa fonduri europene destinate dezvoltării microîntreprinderilor, o nouă sesiune pentru Măsura 312 urm#nd a fi lansată la începutul lunii viitoare.      

         Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari – Filiala Buzău, Dănuţ Păle, susţine că pentru noua sesiune, şapte medici veterinari vor să depună proiecte, de această dată av#nd speranţe mai mari că vor reuşi să obţină finanţare, după experienţa primei încercări pentru accesarea Măsurii 312. Totodată, reprezentanţii MADR au făcut o precizare privind eligibilitatea ambulanţelor în cadrul Măsurii 312 – „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi ”, arăt#nd că prin această schemă de finanţare este eligibilă achiziţia de ambulanţe veterinare – ca mijloace de transport specializate – în cadrul activităţilor cuprinse în codul CAEN 7500 – Activităţi veterinare. |n schimb, activitatea de transport al pacienţilor cu ambulanţa, codificată prin cod CAEN 8690 – Alte activităţi referitoare la sănătatea umană, nu este eligibilă prin Măsura 312, codul CAEN 8690 nefiind inclus în Anexa 9 la Ghidul Solicitantului aferent Măsurii 312 pentru a nu exista riscul dublei finanţări cu activităţile desfăşurate prin Programul Operaţional Regional.

 

Un singur proiect  eligibil, dar sub punctajul de finanţare

 

         |n prima fază de achiziţionare de ambulanţe veterinare prin accesarea fondurilor europene acordate drept sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi, din judeţul nostru au existat  12 medici veterinari buzoieni interesaţi de această posibilitate.

         Ulterior,  în etapele preliminare au fost selectaţi şapte doritori care au făcut discuţiile cu firmele de consultanţă, bancă şi PNDR din Bucureşti. |n final însă, un singur proiect a fost declarat eligibil, dar documentaţia sa nu a trecut la finanţare din cauza punctajului mic în ceea ce priveşte numărul de salariaţi.

         Pentru noua sesiune, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari – Filiala Buzău, Dănuţ Păle, consideră că medicii vor avea mai multe şanse la finanţare, deoarece în prezent lucrurile sunt mai simplificate.  „Iniţial, 12 medici veterinari de la noi din judeţ voiau să îşi achiziţioneze ambulanţe veterinare, mai ales că finanţarea nerambursabilă este cuprinsă între 50-70 la sută. Atunci au fost promisiuni din partea celor de la departamentul respectiv al MADR că va fi o măsură unde vom fi evaluaţi separat de micii meşteşugari, lucru care nu s-a mai înt#mplat. Un alt lucru care ne-a dezavantajat este criteriul v#rstei. Cei trecuţi de 40 de ani au pierdut din start 25 de puncte, lucru pe care îl consider o aberaţie, deoarece cei tineri nu au bani, iar cei care au depăşit 40 de ani şi au mai reuşit să str#ngă ceva bani, pierd la punctaj. Cum la finanţări au fost făcute evaluările la grup cu meşteşugarii, ţesătorese, potcovari sau ce or mai fi, vă daţi seama că au fost foarte multe dosare depuse. Din această cauză din toată ţara au fost admise  un singur proiect al unui medic veterinar de 200.000 euro şi alte două de 50.000 euro au fost finanţate, pe un fond total de 98 milioane de euro, din care au fost atraşi în jur de 12 milioane de euro, pentru condiţiile aberante stabilite de ai noştri. Pentru judeţul nostru, un singur proiect a ajuns la stadiul de a se califica, dar a pierdut puncte la capitolul <număr de noi locuri de muncă>. Acum, la noua sesiune de aplicare, lucrurile sunt simplificate şi cred că medicii vor avea şanse mai mari să obţină finanţare“, ne-a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari – Filiala Buzău, Dănuţ Păle.

 

Proiectul medicului din Amaru, la şase puncte de finanţare

 

         |n prima sesiune de aplicaţii pentru Măsura 312, medicul veterinar Ionuţ Boancă, din comuna Amaru, a fost singurul aplicant buzoian care a reuşit să aibă un proiect eligibil, pierderea finanţării a fost cauzată de punctajul mic obţinut din pricină că prin acesta nu susţinea dec#t crearea unui singur loc de muncă.

         Astfel, medicul veterinar buzoian aplicase pentru achiziţionarea unei ambulanţe veterinare cu toate dotările de intervenţie rapidă în teren, dar documentaţia sa a fost sub linia de finanţare cu şase puncte.  „La sesiunea din 2010 am vrut să achiziţionez o ambulanţă veterinară complet echipată. Am avut un proiect de 30.000 de euro, fără TVA. La evaluare am obţinut 45 de puncte, în timp ce ultimul proiect finanţat a avut 51 de puncte. Nu voi abandona însă acest proiect. O să fac un start-up şi sper să mă număr printre proiectele cu punctaje care să prindă finanţare“, ne declara medicul veterinar Ionuţ Boancă, consider#nd  că ambulanţa veterinară i-ar fi extrem de utilă în deplasările  în teren în circumscripţia sanitară veterinară de asistenţă în care îşi desfăşoară activitatea. 

 

loading...
error: Content is protected !!