Actualitate

Romsilva majorează volumul de lemn pus pe piață

La începutul acestei luni, Guvernul a anunțat că a plafonat prețul lemnului de foc, astfel încât, „tocătura provenită din lemn, rumeguș și restul de lemn se stabilește la 400 lei pe metrul cub cu TVA inclus, respectiv la brichete de lemn se stabilește un preț maxim de 1.500 lei pe tonă cu TVA inclus și la pelete (…) este maxim 2.000 lei pe tonă cu TVA inclus”, afirma ministrul Mediului, Tanczos Barna, după ședința Executivului.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva anunță că va mări volumul de lemn pus pe piață cu circa 500.000 metri cubi, propunere ce a trecut deja de votul Consiliului de Administrație. Astfel, până la sfârșitul acestui an, Romsilva anunță că va pune pe piață 10 milioane de metri cubi, din care 3,9 milioane de metri cubi vor fi oferiți ca lemn fasonat, iar 6,1 milioane de metri cubi ca lemn pe picior.

„Volumul de lemn pus pe piață de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva până la finalul acestui an a fost suplimentat cu 500 de mii de metri cubi, propunerea directorului general al Romsilva, Daniel Nicolăescu, fiind aprobată de Consiliul de Administrație în ședința din 10 octombrie a.c.

Astfel, față de un program inițial de 9,5 milioane metri cubi recoltați din pădurile proprietatea publică a statului, până la finalul anului vor fi puși pe piață 10 milioane de metri cubi, din care 3,9 milioane de metri cubi vor fi oferiți ca lemn fasonat, iar 6,1 milioane de metri cubi ca lemn pe picior. Menționăm că ponderea lemnului fasonat pus pe piață de Romsilva a crescut în acest an la 39 la sută, față de 26 la sută pe parcursul anului trecut”, se arată într-un comunicat Romsilva.

Valorile sunt aceleași și pentru anul viitor, respectiv, 10 milioane metri cubi, lemn care va fi valorificat în proporție de 50 la sută ca lemn fasonat, iar 50 la sută va fi vândut prin licitații de vânzare a lemnului pe picior către agenții economici atestați.

„De asemenea, Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a aprobat, în aceeași ședință, un volum de 10 milioane de metri cubi pentru a fi recoltați în 2023 din pădurile proprietatea publică a statului. Din acest volum, 50 la sută va fi valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forțe proprii sau contracte de prestări servicii de exploatare forestieră, și 50 la sută prin licitații de vânzare a lemnului pe picior către agenții economici atestați”, se mai arată în același comunicat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker