Politic

Romașcanu: „Vrem să refacem Teatrul Național din Chișinău, o clădire inaugurată în 1921 de Octavian Goga”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a comentat pentru PS News declarația președintei Maia Sandu, care a anunțat mai multe proiecte culturale comune româno-moldovenești, printre care târguri de carte, reuniunea teatrelor naționale sau campanii de promovare a lecturii.

Ministrul s-a declarat încântat de spusele președintei Republicii Moldova, precizând că există deja o mulțime de proiecte culturale comune și că una dintre priorități ar fi refacerea clădirii Teatrului Național din Chișinău, „o clădire-simbol inaugurată de Octavian Goga”: „Mă bucur să o aud pe doamna Maia Sandu făcând aceste declarații, pentru că întăresc colaborarea culturală pe care noi deja o avem cu Republica Moldova. În sensul în care suntem permanent prezenți și la nivel guvernamental al Ministerului Culturii cu evenimente în Republica Moldova, susținând reuniunea teatrelor naționale de la Chișinău, de la teatrul Mihai Eminescu. Susținem proiecte transfrontaliere, avem foarte multe evenimente cu artiști din Republica Moldova în România, chiar de Ziua Culturii au fost prezențe importante din Chișinău la București. Dar mi-aș dori foarte tare, și o să deschid această discuție și eu cu cei din zona guvernamentală de la Chișinău, mi-aș dori foarte tare ca parte din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro pe care România l-a dat Republicii Moldova, plus alte resurse, plus mai trimitem ajutor de aici, să refacem Teatrul Național din Chișinău, o clădire-simbol inaugurată în 1921 de Octavian Goga. Aș vrea să investim și în infrastructură. Și noi suferim, dar ei suferă mai mult și mi-aș dori ca prioritățile guvernamentale de la Chișinău pe zona culturală și a colaborării noastre să fie și către zona de refacere a infrastructurii”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, pentru PS News.

Declarația președintei Maia Sandu

„În domeniul educațional, vom promova parteneriatele academice între școlile și universitățile din țările noastre. Un proiect important unde mizăm pe sprijinul României este studierea limbii române în comunitățile etnice din Republica Moldova și în diasporă. Avem proiecte frumoase comune în domeniul cultural: târguri de carte, reuniunea teatrelor naționale, campanii de promovare a lecturii. Vom continua cooperarea în domeniul dezvoltării locale, a împăduririi și protecției mediului”, a spus Maia Sandu în discursul de joi de la București.

 

Articole similare