Politic

Romașcanu: Dacă nu intrăm acum la guvernare, este posibil să nu mai avem ce guverna mai târziu

Negocierile cu partidele pentru formarea unui nou guvern sunt în plină desfășurare în Capitală, însă, din perspectiva Partidului Social Democrat, guvernarea prin refacerea coaliției PNL-USR-UDMR prezintă provocări prin prisma lipsei, dar și din cauza faptului că grupul minorităților naționale nu a avut, de cele mai multe ori, un punct de vedere unitar în respectiva chestiune. Președintele organizației județene a Partidului Social Democrat, Lucian Romașcanu, care este și liderul grupului social-democrat din Senat, a spus,la o conferință de presă desfășurată la Buzău, că refacerea coaliției ar fi, în acest moment, o loterie: „Cea mai palpabilă problemă este aceea că nu mai există majoritate în urma plecării parlamentarilor din gruparea Ludovic Orban, în acest moment PNL-USR,-UDMR mai au nevoie de cinci-șase voturi ca să aibă majoritatea, iar minoritățile nu fost niciodată integral de partea guvernului, deci, ar fi o loterie în acest moment”, a declarat Lucian Romașcanu.

Acesta a adăugat că, mai mult, guvernarea PNL-USR-UDMR a demonstrat ce poate, și a reamintit că PSD a susținut de la început formarea unui guvern care să aibă o susținere substanțială în Parlament, pentru a trece de perioadă de criză creată de pandemie. Totodată, acesta a mai subliniat și faptul că poziția PSD a fost clară și consecventă încă de la început, iar partidul este pregătit de guvernare și de implementarea măsurilor propuse. „Partidul Social Democrat a spus că este nevoie de un guvern cu o susținere importantă în Parlament, pentru a trece țara peste aceste multiple crize: vârful de pandemie, criza energetică, problemele din zona socială, ș.a.m.d. Pe linia celor declarate, care au fost consecvente de-a lungul timpului, Partidul Social Democrat este pregătit să intre la guvernare, atât cu prim-ministru, cât și cu membri în Guvern, pentru a ne asigura că acele măsuri pe care le-am propus și pe care le vom propune în continuare către Partidul Național Liberal să poată fi aduse la îndeplinire”, a spus senatorul Lucian Romașcanu.

Discuțiile dintre PNL și PSD vor continua pe linia celor deschise joi, când cele două partide au negociat programul de guvernare, dar și acțiunile ce trebuie întreprinse urgent în planul Sănătății și al Educației. Abia după ce vor ajunge la un consens în ceea ce privește aplicarea măsurilor, vor începe discuțiile în legătură cu alegerea miniștrilor. „În acest moment, nu a existat nicio discuție legată de miniștri, a existat, într-adevăr, o propunere de alternanță la poziția de prim-ministru, pe exemplul Israeluluii, dar lucrurile nu sunt bătute în cuie. Sigur că principalul lucru este o înțelegere pe ceea ce e de făcut, urmând, apoi, ca resursele cele mai bune din partidele care vor forma majoritatea să fie nominalizate pentru a îndeplini aceste lucruri”, a mai spus Lucian Romașcanu.

Lideul social-democrat buzoian a declarat că partidul trebuie să acționeze responsabil, iar a sta în opoziție nu mai este o opțiune validă, căci această abordare ar putea compromite guvernarea viitoare a partidului. „E posibil ca atunci când vom lua acel scor pe care îl gândesc oamenii care ne roagă să stăm în opoziție, când vom guverna, atunci este posibil să nu mai avem ce guverna”, a mai spus senatorul Lucian Romașcanu.

 

Articole similare