joi, 22 octombrie 2020

Reprezentanţii Colegiului Hasdeu şi ai Liceului „Ion Creangă“ din Soroca, două zile de activităţi culturale la Buzău

În baza parteneriatul pe care îl derulează de şapte ani cu şcolile şi autorităţile de peste Prut, reprezentanţii Colegiului Naţional „B. P. Hasdeu” organizează, în perioada 26-27 martie, la Buzău, o serie de evenimente dedicate Primului Centenar, 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

O delegaţie a Liceului „Ion Creangă” din Soroca va sosi la Buzău, iar în prima zi a manifestărilor va avea loc, la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, o conferinţă în cadrul căreia profesori buzoieni şi din Republica Moldova, precum şi istorici vor susţine o serie de prelegeri. Evenimentul se va derula între orele 9,30 şi 11,30, iar printre temele abordate se vor regăsi: „Consideraţii generale asupra Marii Uniri”, „Impactul Marii Uniri asupra dezvoltării culturii în Basarabia”, „Alexandru Marghiloman-personalitate marcantă în realizarea idealului naţional”, „Rolul marilor personalităţi în realizarea Unirii” etc. Printre cei care vor lua cuvântul se vor afla prof. Elena Năstăsoiu, prof. Felicia Boşcodeală, prof. Constantin Coman, prof. Anatolie Iavorschi, istoricul Constantin Stan, pr. Mihail Milea etc.

Tot în prima zi a manifestărilor culturale, pe 26 martie, de la ora 13,00, invitaţii de peste Prut vor lua parte la o excursie în judeţ, coordonată de prof. Mihai Mîncu.

În cea de-a doua zi, pe 27 martie, de la ora 9,30, în amfiteatrul Colegiului Hasdeu, va avea loc conferinţa „Istoria ne cheamă la fapte”. Printre invitaţi se numără: prof. lector Ruxandra Buluc – Universitatea Naţională de Apărare Naţională „Carol I”, şi prof. univ. dr. Florin Muller – Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. În aceeaşi zi, de la ora 13,00, va mai avea loc, la Consiliul Judeţean, un simpozion dedicat Unirii Basarabiei cu România, iar de la ora 16,00, este programată o vizită la Muzeul Judeţean.

loading...
error: Content is protected !!