Cultură

Regizoarea buzoiancă Ana Vîjdea, la un festival de top din Olanda cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles

Regizoarea buzoiancă Ana Vîjdea debutează cu un lung-metraj documentar. Este vorba despre proiectul „Nava Mamă” cu care s-a prezentat la Festivalul Internațional de Film Documentar Amsterdam, unul dintre cele mai importante evenimente documentare din lume. IDFA Project Space oferă regizorilor aflați la început de drum oportunitatea de a lucra la proiectul lor cu regizori și profesioniști de film foarte apreciați, care sunt dispuși să-și împărtășească cunoștințele și experiența.

Instutul Cultural Român (ICR) Bruxelles, al cărui director adjunct este buzoianca Adriana Pietrăreanu, a susținut participarea regizoarei Ana Vîjdea la atelierul internațional de film IDFA, organizat în Amsterdam, Olanda, în perioada 1-6 iulie, în cadrul programului „IDFA Project Space 2024”. Alături de Ana Vîjdea a participat și  producătoarea Ana-Maria Gheorghe.

Ana Vîjdea este licențiată în cinematografie și media la Universitatea Babeș-Boyai din Cluj-Napoca, și are un master în cinematografie la Syracuse University, New York, unde a studiat sub auspiciile programului Fulbright. De-a lungul studiilor a realizat mai multe filme care au fost proiectate și premiate la diferite festivaluri internaționale de film, cum ar fi IDFA-International Documentary Festival Amsterdam, Zinebi, True/False, Doclisboa și DocEdge, Visions du Réel etc. Ana a fost inclusă în lista celor 25 de realizatori de film independenți promițători (cele „25 de noi fețe ale cinematografiei independente”) de către Filmmaker Magazine.

Primul ei documentar  fost „The Light that Memory Lends to Things” despre care povestește pentru Filmmaker Magazine că a fost asamblat din cinci călătorii într-un tren care merge de la Ankara la Teheran, timp de trei zile.

Era bursieră într-un proiect din Programul Erasmus al UE, în Turcia, nu înțelegea limba farsi, iar singura persoană pe care a putut-o găsi la întoarcerea acasă care știa atât asta, cât și engleza, și a ajutat-o la traducere, a fost muzicianul Mehdi Aminian. Asta a dus direct la următorul ei proiect, „Rehearsals”: opt muzicieni se pregătesc pentru un concert dedicat pieselor cântăreței române Maria Tănase. Este vorba despre un proiect în care sunt depășite toate  barierele comunicării, a explicat Ana pentru publicația menționată: „Într-un fel sau altul, fiecare film este despre cei care încearcă să spargă barierele comunicării”.

Documentarul „Nava Mamă”, între cele 16 proiecte selectate

În 2024, IDFA Project Space se desfășoară pe parcursul a patru luni, din iunie până în septembrie, cu două module online și o săptămână cu prezență fizică la Amsterdam (1 – 6 iulie 2024). Comitetul de selecție, anunță ICR, „a evidențiat calitatea și varietatea excepționale ale producțiilor prezentate în acest an și a ales 16 proiecte, printre care și lung-metrajul documentar <Nava Mamă>, realizat și dezvoltat de cele două tinere artiste române”. Potrivit sursei citate, prezența românească în cadrul acestui program și asocierea cu Festivalul de Film IDFA reprezintă un moment important în parcursul dezvoltării proiectului „Nava Mamă”, contribuind, în egală măsură, la promovarea filmului documentar din România peste hotare. „Prezența creatoarei și a producătoarei la acest program și la evenimentele aferente este importantă pentru susținerea proiectului, prezentarea conceptului său creativ și pentru consolidarea rolului României în industria cinematografică internațională”, transmite ICR .

Astfel, timp de șase zile, regizoarea Ana Vîjdea și producătoarea Ana-Maria Gheorghe au  participat la sesiuni de lucru cu experți internaționali în domeniul filmelor documentare, și au avut ocazia să prezinte proiectul propriu și să lucreze la dezvoltarea acestuia, cu precădere pentru partea narativă. De asemenea, prezența lor acolo a constituit o oportunitate pentru a-și construi o rețea de contacte, ce va crea premisele unor viitoare colaborări.

Acest amplu program de dezvoltare a filmelor documentare le oferă participanților o susținere pe termen lung pentru proiectele selectate, sub îndrumarea unor mentori experimentați, răspunzând nevoilor individuale ale cineaștilor.

Filmul documentar „Nava Mamă”, face parte din programul „Ex Oriente Film”, un adevărat laborator de creație pentru profesioniștii din domeniul documentarului care sprijină dezvoltarea și finanțarea de filme documentare creative și seriale documentare din Europa Centrală și de Est,fiind organizat de cei de la Institute of Documentary Film.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare