sâmbătă, 24 octombrie 2020

Referendumul provoacă o primă furtună politică / Buzoianul Cătălin Predoiu: ,,Palmaresul lui Orban în fruntea PNL este zero”

Duminică seară, imediat după închiderea urnelor la referendumul pentru redefinirea familei în Constituţie, mai mulţi parlamentari ai Partidului Naţional Li­be­ral au publicat pe Facebook un mesaj critic la adresa preşedintelui Ludovic Orban: ,,Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu uneşte, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge”. Aceştia sunt deputaţii Adriana Săftoiu, Cătălin Predoiu, Cezar Preda, Mihai Voicu, Mara Calista şi senatoarea Alina Gorghiu, fost preşedinte PNL. Potri­vit acestora, susţinerea des­chisă a referendumului de către Orban a însemnat o asociere cu Liviu Dragnea şi a dus la favorizarea USR-ului, în detrimentul PNL.

Deşi nu vor cere convocarea unui Congres pentru o nouă conducere, este posibil să se ceară un Consiliu Naţional în care să se discute o platformă ideologică, aşa cum a cerut zilele acestea deputatul Ovidiu Raeţchi. Acesta a declarat, duminică seara, că partidul trebuie să îşi ceară scuze faţă de publicul laic liberal, orientat către libertăţi şi drepturi, care este subreprezentat ideologic în interiorul formaţiunii. Libe­ralul propune o platformă de dezbatere idelogică care să contrabalanseze poziţiile conservatoare, potrivit ,,Mediafax”: ,,Aşa cum am anun­ţat, vom lansa în următoarele săptămâni o platformă ideologică liberală în cadrul PNL, având ca obiectiv atât contrabalansarea unor poziţii conservatoare excesive ale partidului în ultima perioadă, cât şi – pe termen lung – susţinerea unei moţiuni integral liberale la următorul Congres. În acest moment, publicul laic liberal, orientat către drepturi şi libertăţi, este subreprezentat ideologic în partid, iar acest lucru a dezamăgit mulţi votanţi tradiţionali PNL, faţă de care trebuie să ne cerem scuze. Nu avem decât de pierdut negând realitatea. Am ajuns ca, într-un partid nominal liberal, cei care res­ping excesele reacţionare şi mistice să fie consideraţi <neo-marxişti> sau <progresişti LGBT>, deşi în joc sunt cele mai simple principii ale liberalismului şi solicitarea ­ele­mentară de a separa sfera politică de cea religioasă – care trebuie să rămână în spaţiul privat şi să nu devină izvor de drept secular”, a scris deputatul PNL Ovidiu Raeţchi pe Facebook.

Amintim că, în mandatul de preşedinte al lui Gorghiu, PNL a semnat un protocol de colaborare cu Coaliţia pentru Familie. Actul a fost semnat de Ilie Bolojan, atunci se­cretar general, şi Gheorghe Falcă, şef de campanie, şi ra­tificat într-o şedinţă a PNL din noiembrie 2016.

Atât Cătălin Predoiu cât şi Cezar Preda au enumerat luni ceea ce spun ei că au fost şi alte erori comise de liderul PNL, precum plângerea penală împotriva Vioricăi Dăncilă sau ,,blatul” pentru Codul administrativ.

Predoiu a scris pe pagina sa de Facebook că palmaresul lui Orban în fruntea PNL este ,,zero” şi îl acuză, la rândul său, pe acesta de faptul că primăria Capitalei a fost câştigată de Gabriela Firea.

,,Mulţumesc membrilor PNL din teritoriu care au înţeles corect gestul nostru de protest faţă de maniera perdantă de conducere a actualilor lideri PNL, faţă de lipsa de clarviziune şi de corectitudine a actualului preşedinte PNL.

Orice drum începe cu un prim pas şi cere răbdare. Într-adevăr, ajunge cu ­ero­rile! E cazul ca Preşedintele PNL să iasă din cercul camarilei cu care s-a înconjurat şi să facă şi altceva decât prostii politice, cum ar fi să târască partidul în aventuri din care PSD iese mai tare (gen plângere penală riscantă la Dăncilă, făcută în nume personal, pentru ca apoi să-şi acopere ,,vitejeşte” spatele dezgolit cu un vot în BEx-ul pe care îl controlează prin împăr­ţirea funcţiilor) sau din care PNL iese şifonat, gen blat cu PSD la Codul Administrativ sacrificând limba română, ori marşul umăr la umăr cu PSD într-un referendum care era cel puţin incert ca rezultat şi care ameninţa să fractureze societatea şi, în cazul validării, să-i dea PSD-ului un atu de legitimitate în îndepărtarea României de UE.

Oricâte jigniri ar profera ca răspuns al unor critici dure, dar la urma urmei colegiale, Ludovic Orban nu poate şterge cu buretele palmaresul său pentru PNL în acest moment: zero! Ca de la un <fost> ce mă aflu, la o speranţă a politicii ce se află, îi reamintesc că 11% la Bucureşti în 2016 pe care îl reproşează astăzi, i se dato­rea­ză şi lui, care a compromis prin imprudenţă campania la jumătatea ei, propulsând-o pe Firea primar, după care a fugit dându-şi demisia. Nu e tocmai corect să reproşezi rezultatul tocmai celor care au şters mizeria după tine, domnule Orban… Dumneata ai făcut-o pe dna Firea primar, domnule Orban, în clipa în care ai ignorat decizia politică a Preşedintelui ­Fi­lialei Bucureşti de a nu te implica în finanţarea campaniei de la Bucureşti. Iar faptul că acum te speli pe mâini arătând către alţii, reconfirmă tot ce cunosc despre dvs. 

Fiţi liniştit, am luat şi iau în continuare asupra mea greşeala colectivă a PNL de la Bucureşti din 2016, tocmai pentru că i-am respectat pe bucureşteni şi am plătit imediat cu o demisie. De aceea, prefer să rămân deocamdată un <fost>, cu bune şi rele. Dvs, care aţi ajuns Preşe­dinte PNL făcând tacit şi pe alocuri explicit campanie internă contra Justiţiei şi amanetând lista de europarlamentari încă din 2017, cum răspundeţi criticilor noastre, ce faceţi pentru redresarea şi coagularea PNL?”, a scris Predoiu pe Facebook.

La rândul său, Cezar Preda a declarat, la Radoi France Internationale, că ,,dacă poate Ludovic Orban să se schimbe, bine. Dacă nu, rezultatele vor fi catastrofale la primăvară.”

Cum a răspuns Orban criticilor săi    

Ludovic Orban a declarat că poziţiile critice ale unora dintre colegii săi la adresa conducerii PNL, exprimate duminică seara, reprezintă ,,o ieşire ciudată”, care avantajează PSD, iar acestea nu ar trebui să prezinte o foarte mare importanţă pentru spaţiul public, potrivit ,,Agerpres”.

,,Sigur că pentru orice om care priveşte obiectiv la acest demers, acest demers, clar, avantajează PSD, pentru că mută atenţia de la dezastrul PSD şi de la blamul public pe care l-a primit PSD de la cetăţenii români, spre PNL, care chiar nu are absolut niciun fel de răspundere în organizarea acestui refe­rendum, iar poziţio­narea conducerii Partidului Naţional Liberal a fost o poziţionare profund democratică şi conformă cu ceea ce înseamnă democraţia şi respectul pentru convingerile intime (…) Este o ieşire ciudată, o ieşire care, în mod evident, avantajează PSD, dar este o ieşire a unor colegi care, în mare parte sunt foşti şi care nu pot să dea lecţii privind ma­nagementul politic al partidului”, a declarat Orban, la Realitatea TV.

El a spus că este mirat că fostul preşedinte interimar al PNL, Alina Gorghiu, are această poziţie publică, în condiţiile în care ,,protocolul cu Coaliţia pentru Familie a fost semnat în mandatul de preşedinte al doamnei Gorghiu, iar doamna Gorghiu s-a manifestat în perioada precampaniei din 2016 în favoarea familiei tradi­ţionale”. Ludovic Orban a adăugat că i se pare ciudată şi poziţia lui Cezar Preda, ,,care vrea să fie liderul unei facţiuni creştin-democrate în interiorul PNL”.

Orban a precizat că nu a discutat cu cei care l-au cri­ticat şi că ar fi preferat să aibă o discuţie înainte ca aceştia să facă postări publice, punctând faptul că ,,este un demers care nu are o semnificaţie foarte importantă”. Liderul liberal a remintit că ,,PNL nu a luat nicio decizie legată de acest referendum, decât aceea de a permite deplina libertate membrilor săi de a-şi exprima convingerile, punctul lor de vedere, referitor la această problemă” şi că de patru luni a făcut apel la liderii politici să nu politizeze această temă şi să nu o arunce în derizoriu, ,,întrucât este o temă care ţine de conştiinţa fiecăruia”.

Ludovic Orban a susţinut că ,,lucrul cel mai important astăzi este faptul că se vede liber că în societatea românească există o stare de opoziţie aproape totală împotriva lui Liviu Dragnea şi împotriva PSD” şi că duminică ,,cetăţenii români au depus o moţiune de cenzură împotriva guvernării PSD”.

1 COMENTARIU

  1. Ludovic, se așteptau mulți la o repulsie nervoasă la adresa „comentatorilor”. Răspunsul tău este excelent. Poziția oficială a partidului, pe care ai anunțat-o înaintea referendumului, este tipică unui partid ca PNL și toți am fost de acord cu ea. Referendumul N-A FOST ORGANIZAT DE PNL !!! Supărații înfrînți să fie sănătoși. Cei care vorbesc împotriva președintelui PNL și chiar împotriva partidului sunt rugați să se cam dea la o parte!!!

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!