Educație

Reducerea Decalajului între Zonele Rurale și Urbane din România

Inițiativa Twinkl pentru Egalitate Educațională:

Cu ocazia recentei simulări a Examenelor Naționale din 5-6 februarie 2024, așteptarea rezultatelor ne oferă prilejul ideal de a analiza rezultatele Evaluării Naționale din 2023. Acestea au evidențiat un decalaj educațional tot mai mare între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, subliniind necesitatea imediată a unei acțiuni comune pentru abordarea acestei probleme.

În 2023, peste 162.000 de elevi au fost prezenți la examene, cu o rată de prezență de 95%. Cu toate acestea, diferențele de performanță au fost evidente, cu 40% dintre elevii din mediul rural (26.000 din 65.000) obținând scoruri sub 5, în contrast cu elevii din mediul urban urban, unde doar 14% au înregistrat scoruri sub această marcă.

Această tendință subliniază faptul că elevii din mediul rural au de două ori mai multe șanse să obțină scoruri scăzute și evidențiază o discrepanță mare la nivelul notelor de 10, reflectând și descoperirile raportului PISA 2022 realizat de Salvați Copiii România. Acest raport arată o amplificare a diferențelor educaționale bazate pe statutul socio-economic, rezultând într-un decalaj de trei ani în educație pentru elevii din zonele defavorizate economic.

Implicațiile acestor constatări sunt profunde, afectând nu doar viitorul imediat al elevilor, ci și viabilitatea sistemului nostru național de educație. Ele subliniază necesitatea unui efort colectiv pentru a acoperi acest decalaj.

Infograficul care însoțește acest comunicat vizualizează aceste disparități, oferind o perspectivă asupra dimensiunii problemei și a necesității intervenției colective.

Recunoscând urgența, Twinkl a inițiat o campanie pentru a sprijini școlile rurale din întreaga Românie, oferind acces gratuit pentru un an la pachetul complet de resurse educaționale de înaltă calitate, aplicații și servicii.

O campanie de Ziua Faptelor Bune

Această inițiativă se aliniază cu Ziua Faptelor Bune, sărbătorită pe 17 februarie, având ca scop răspândirea bunătății și a suportului acolo unde este cel mai mult nevoie.

Această inițiativă include acordarea de abonamente anuale pentru mai mult de 50 de școli din mediul rural, cu scopul de a oferi copiilor și profesorilor acces la educație modernă și de înaltă calitate.

În plus, înțelegând că nu toate școlile pot beneficia direct de abonamente, Twinkl își extinde angajamentul pentru echitate educațională, oferind mii de resurse gratuite, pentru ca profesorii din toate mediile să poată accesa materiale care economisesc timp și îmbunătățesc experiențele de învățare.

Nominalizează o Școală: Extinderea Programului Educațional în Mediul Rural

Twinkl nu se limitează doar la cele 50 de abonamente inițiale gratuite pentru școlile din mediul rural. Într-un gest de a extinde și mai mult impactul pozitiv al programului său, Twinkl invită pe oricine dorește să nominalizeze o școală de la sat, care ar putea beneficia de acest program, să facă acest lucru.

Dacă știți o instituție care ar avea nevoie de acces la resurse educaționale de calitate, vă încurajăm să trimiteți detaliile necesare la adresa de email: [email protected]. Este o oportunitate remarcabilă de a aduce o schimbare semnificativă în educația rurală și de a contribui la eforturile de a asigura egalitatea de șanse pentru toți elevii.

Pentru informații detaliate despre resursele Twinkl bazate pe curriculumul românesc și perspective despre campania noastră continuă, vă rugăm să vizitați pagina noastră de resurse educaționale pentru România și blogul nostru despre campanie.

Planul de Literație

Conștienți că literația este competența care stă la baza formării tuturor celorlalte competențe și înțelegând că pentru a obține rezultate diferite e necesar să faci lucrurile diferit, Twinkl inovează formarea abilităților și competențelor de literație prin intermediul unui plan de literație unic în limba română, pentru copii cu vârste între 3-8 ani.

Efortul Twinkl marchează un pas semnificativ către reducerea decalajului educațional în România, asigurând că fiecare copil, indiferent de locație, are acces la o educație modernă și de înaltă calitate.

Despre Twinkl:

  • Twinkl a fost fondat în 2010, în Sheffield, de către soții Jonathan și Susie Seaton, cu misiunea de „a-i ajuta pe cei care predau”.
  • Campania oferă materiale și servicii educaționale online de înaltă calitate, create și verificate de profesori cu experiență.
  • Twinkl pune la dispoziție peste 1 milion de resurse, cu conținut nou adăugat zilnic, inclusiv programe de studiu, evaluări, jocuri de realitate augmentată și multe altele. Twinkl este utilizat și apreciat de școli și educatori din peste 200 de țări și regiuni, inclusiv de profesori din învățământul primar și secundar, puericultori din creșe și părinți.
  • Twinkl are peste 1400 de membri în echipă, atât în cele două birouri din Sheffield, Regatul Unit, cât și la nivel global, în mod remote.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker