sâmbătă, 06 iunie 2020

Răzvan Bătrînu, tânărul care poartă fanionul DUCTIL

Este economist şi inginer mecanic. Lucrează pentru companie din anul 2000, de la câteva luni după privatizare.

Este economist şi inginer mecanic. Lucrează pentru companie din anul 2000, de la câteva luni după privatizare. Răzvan Bătrînu este directorul general  al SC Ductil SA, principalul producător de electrozi de sudură şi lider pe piaţa tradiţională, cu o activitate de 40 de ani în domeniu.

            Reporter: Când a luat fiinţă SC Ductil SA?

            Răzvan Bătrînu:  SC Ductil SA a fost înfiinţată în 1964, sub denumirea de Întreprinderea de Sârmă şi Produse din Sârmă Buzău. În 1968 s-au pus bazele secţiei de electrozi, iar în 1999 a fost privatizarea, când Ductil a devenit parte integrată a Grupului Air Liquide Welding, printr-una din firmele componente, FRO Italia.  

            Rep.: Care este în prezent structura acţionariatului?

            R.B.: Se poate spune că privatizarea s-a desfăşurat în mai multe etape. În 1999, Air Liquide a cumpărat 51 la sută din acţiuni de la Stat, după care au existat nişte paşi intermediari prin care ponderea Grupului în acţionariat a crescut undeva la 75 la sută. Prin distribuirea de cupoane către angajaţi şi foşti angajaţi au apărut şi o mulţime de acţionari foarte mici şi astăzi, avem în total 2.400 de acţionari, dintre care câţiva majori, respectiv Air Liquide şi câteva fonduri de investiţii.

            Rep.: Cum s-a desfăşurat activitatea companiei după 1999?

            R.B.: Din 1999 a urmat o perioadă de cinci ani de investiţii din partea Grupului Air Liquide, investiţii în primul rând în partea de mediu, de lucru, de calitate şi de productivitate. Prima parte a fost dedicată strict îmbunătăţirii condiţiilor de lucru, iar cea de-a doua a fost destinată creşterii productivităţii şi modernizării instalaţiilor.

            Rep.: Ce loc ocupă investiţiile în cadrul companiei?

            R.B.: Investiţiile majore de ordinul milioanelor de euro s-au făcut până în 2005. După care am avut o politică de a investi semnificativ, iar în perioada de criză am continuat investiţiile, dar la un nivel redus. În fiecare an, bugetele de investiţii s-au situat, de obicei, sub un milion de euro pe an. În prezent, avem planul de investiţii pe 2011 care este în derulare, îl facem cu oarecare prudenţă, deoarece situaţia economică la nivel mondial este dificilă şi atunci trebuie să fim prudenţi.

            Rep.: Care sunt  principalele domenii în care investeşte SC Ductil SA?

            R.B.: Am investit şi investim în mod constant în forţa de muncă, an de an, pe parte de training, de formare, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Vom continua şi în 2012 cu investiţiile, însă vor fi limitate, deoarece va fi un an dificil, după care din 2013-2014 vom avea o politică de investiţii ceva mai agresivă, vom investi în capacităţi de producţie, fie în îmbunătăţirea celor existente, fie în extinderea acestora. Pentru moment, nu este cazul să modernizăm utilajele, deoarece avem capacităţi care sunt excedentare din cauza faptului că producţia a scăzut semnificativ pe perioada crizei.

            Rep.: Ce fel de utilaje folosiţi în prezent pentru fabricarea electrozilor?

            R.B:  Baza instalaţiilor noastre sunt aparatele cumpărate în 1970 din Elveţia, astfel că ceea ce avem în funcţiune astăzi sunt instalaţii elveţiene Oerlikon. După privatizare s-au instalat suplimentar instalaţii hidraulice, electrice, automatizări. Avantajul a fost că în primii 30 de ani după achiziţionare, instalaţiile au fost păstrate în aceeaşi stare în care au fost cumpărate, merg foarte bine, doar că s-au schimbat într-o mică măsură, s-a optimizat fluxul de producţie.

            Rep.: Aţi accesat fonduri europene ?

            R.B.: Da. Avem o şcoală de sudură cu ajutorul căreia suntem capabili să îi pregătim pe sudori pentru clienţii noştri. Pentru aceasta am primit un procent de 80 la sută fonduri nerambursabile, în anul 2004.

            Rep.: Care este activitatea pe care o desfăşoară Ductil SA în prezent?

            R.B.: Am început cu producţia de electrozi, Ductil fiind principalul actor de pe piaţa românească din acest domeniu. Am început apoi să introducem şi restul consumabilelor, respectiv sârmă de sudură plină, tubulară, fluxuri de sudură în etapă, după care am continuat să introducem şi echipamente de sudură. În etapa a treia am introdus pe piaţă şi maşini şi instalaţii automate de sudură şi tăiere. În acest moment, suntem un furnizor complet, nu doar de echipamente de sudură şi consumabile, ci şi de soluţii pentru sudură şi tăiere, reuşim să rezolvăm orice problemă tehnică a clienţilor, nu le vindem doar produse, ci avem capacitatea de a face audit pentru clienţi şi de a le propune soluţii tehnice.

            Rep.: Criza economică v-a influenţat activitatea?

            R.B.: Am avut o perioadă dificilă spre sfârşitul anului 2008, iar restructurări am făcut la începutul anului 2009. Am avut o reducere de 20 la sută din personal,  în prima parte a acestui an. Am avut şi câţiva angajaţi temporar, pentru vârfuri de producţie, însă acum am renunţat la aceştia. Toţi angajaţii noştri cu contracte de durată sunt în continuare aici şi nu cred că va fi cazul să disponibilizăm anul viitor. Nu ştim ce ne rezervă viitorul, dar pentru moment ne acoperim destul de bine capacitatea de producţie din punct de vedere al oamenilor.

            Rep.: Câţi angajaţi aveţi în prezent?

            R.B.: 263, dintre care 202 bărbaţi şi 61 de femei. Vârsta medie a acestora este de 43 de ani, 104 sunt angajaţi cu studii superioare. SPS, o unitate de producţie din cadrul Grupului  care se ocupă cu producţia de sârmă tubulară, are 30 de salariaţi.

            Rep.: Care au fost metodele de escaladare a crizei pe care le-aţi abordat?

            R.B.: Am început partea de restructurare chiar din ianuarie 2009, când deja aveam un plan de acţiune făcut. Am fost primii din Air Liquide care am început acţiunile de restructurare a companiei, în aşa fel încât în aprilie – mai 2009, restructurarea companiei era deja făcută, începusem să renegociem contractele cu furnizorii, aveam numărul de personal adaptat la cerinţele pieţei, aveam asigurată finanţarea capitalului de lucru. Nu am întâmpinat probleme, pentru că am fost capabili să ne ajustăm organizaţia foarte repede.

            Rep.: Care sunt principalii parteneri de afaceri?

            R.B.: Politica noastră este adaptată specificului fiecărei ţări, iar România este piaţa principală. Vindem în ţară prin două canale principale, distribuitori şi clienţi direcţi, împărţite relativ egal, şi gestionăm cele două canale cu ajutorul unei echipe de vânzări în România, în timp ce în restul ţărilor avem oameni de vânzări care lucrează cu distribuitori ce importă mărfurile noastre. Principalii  noştri clienţi sunt şantierele navale, cu care colaborăm de foarte mulţi ani. În România avem peste 50 de parteneri distribuitori.

            Rep.: Care sunt principalii furnizori ai Ductil SA?

            R.B.: Avem furnizori de peste tot din lume, pentru că producţia de electrozi implică o vergea şi foarte multe pulberi metalice, nemetalice, iar unele dintre acestea se găsesc doar în două sau trei locuri din lume. Plaja noastră de furnizori este extinsă foarte mult geografic.

            Rep.: Aveţi colaboratori şi pe piaţa locală?

            R.B.: Da. În Buzău, peste 50 la sută dintre firmele industriale de pe piaţă care sudează folosesc electrozii noştri.

            Rep.: Cum descrieţi situaţia economică a Ductil SA din ultimii trei ani?

R.B.: În anul 2008, am avut o cifră de afaceri de 160 milioane lei, în 2009 a fost de 131 milioane lei, iar în 2010 am înregistrat 127 milioane lei cifră de afaceri. Anul acesta suntem la 108 milioane în primele 9 luni şi estimăm că vom ajunge la 140 milioane, ceea ce înseamnă deja o recuperare. Nu vom avea nici în  2012 câştigul din 2008, probabil că în 2014 vom ajunge la aceeaşi cifră, deoarece mai devreme nu este posibil, din cauza pieţei.

            Rep.: Ce pondere ocupă cercetarea în cadrul companiei?

            R.B.: Acţiunile de cercetare sunt direcţionate atât pentru electrozi, cât şi pentru sârme tubulare. Acestea au ca finalitate dezvoltarea de produse noi, îmbunătăţirea celor existente şi scăderea costurilor de fabricaţie. Avem un departament de cercetare care se află în legătură cu Air Liquide. Noi nu avem fondurile necesare pentru a susţine cercetarea, de aceea ea se face la un nivel bine organizat în Franţa.

            Rep.: Ce planuri are Ductil SA pentru viitor?

            R.B.: Încercăm să ne asigurăm dezvoltarea companiei într-un mod durabil şi să avem o abordare pe termen lung.

loading...
error: Content is protected !!