Sănătate

Răspunsuri pentru părinții îngrijorați de începerea școlii de la pediatrul Alina Iordache și farmacistul Oana Gheorghiu

Cu o zi înaintea începerii noului an școlar în plină pandemie, medicul specialist pediatru Alina Iordache și farmacistul Oana Gheorghiu, coordonator zonal „Maxifarma”, au răspuns întrebă­rilor celor circa o sută de părinți participanți la work-shopul „Ne protejăm să­nătatea pe timp de pandemie! Mă informez corect!”, care avut loc în Parcul Marghiloman. Subiectele abor­date au răspuns anumitor nelămuriri ale părinților și ale copiilor în legătură cu modul în care trebuie să se protejeze, la ris­curile care există și cum pot fi ele evitate, la simptomele care trebuie să pună părinții în alertă și, mai ales, la dife­rențierea simptomatologiei Covid-19 de cea a virusului gripal și de cele ale altor afecțiuni de sezon.

În ciuda sentimentului normal de frică din partea părinților, medicul Alina Iordache este de părere că începerea școlii este un lucru bun, mai ales în condițiile în care copiii „nu fac forme urâte” ale infecției cu Coro­na­virus: „Mi se pare că părinții au o temere, dar majoritatea se bucură de începerea anului școlar. Și eu sunt părinte și mă bucur că începe anul școlar. Mie mi se pare că este un dezavantaj enorm faptul că faci școală on-line, care nu este la fel de eficientă precum școala clasică și mi se pare că pierd destul de mult copiii învățând online. Deci sunt foarte bucuroasă că începe școala și cred că majoritatea părinților sunt bucuroși că vor învăța copiii, plus că inte­rac­țiune socială copiii nu mai au din martie. Copiii, de obicei, nu fac forme urâte. Copiii nu sunt în prima linie de risc pentru Coronavirus. Mai pro­blematic va fi, din punctul meu de vedere, cu părinții și cu bunicii; acolo va fi cea mai mare problemă. Bunicii îi iau pecopii de la școală, bunicii stau cu ei până când vin părinții acasă, și copilul poate fi transportorul. Copiii, de obicei, nu fac forme urâte, copiii vor avea grijă și, chiar dacă vor face, am încredere că vor trece destul de repede peste asta. Părinții se tem de începerea anului școlar, asta este categoric, și noi, cadrele medicale, pentru că este un început cu pro­vocări, dar cred că îndru­mați corect și cu grija corespun­zătoare vor trece peste emoțiile de început și vom fi bine. Va fi un an diferit, dar să sperăm cu cât mai puține situații neplăcute”, a spus, pentru OPINIA, me­dicul Alina Iordache. O parte dintre întrebările adresate de părinți s-au referit la probleme discutate intens pe rețelele de socializare: „Aceasta este epoca în care trăim, epoca internetului. Și toată lumea are ideea și impulsul de a căuta pe internet. Când ai o problemă, cauți pe internet; acum trebuie să filtrăm, practic, ceea ce că­utăm pe internet și să filtrăm un pic ceea ce găsim ca informație pe internet. Nu mă deranjează că mămicile caută pe internet, chiar din contră. Mi se pare că sunt foarte utile grupurile de mămici, gru­purile de diferite boli, mi se pare că sunt niște colectivități care le ajută foarte mult pe mămici. Bineînțeles că artrebui să treacă și prin filtrul unui medic înainte de a se apuca părintele să dea o ­me­di­cație copilului, dar faptul că primește niște sfaturi nu cred că este un lucru rău”, a mai spus medicul Alina Iordache.

Oana Gheorghiu: „Medicația nu se comandă pe internet”

Apropierea debutului ­anu­lui școlar a crescut și cererea de produse farmaceutice de sezon, a spus, pentru OPINIA, farmacistul Oana Gheorghiu: „Toată lumea vrea să aibă ceva pregătit în casă. În si­tuația în care apar viroze, apar afecțiunile de sezon care erau și până acum și se suprapun cu Coronavirusul, toată lumea vrea să aibă ceva pregătit, să administreze co­pilului. Îi sperie foarte tare ideea că rămân izolați copiii la școală și că îi vor lua la spital”, spune Oana Gheorghiu, inițiatorul evenimentului de duminică.

Și ea este de părere că informarea și chiar achizițiile de pe internet pot fi un lucru bun,   dar nu în cazul medicamen­telor, care trebuie cum­părate exclusiv la indicația medicului sau a farmacistului: „Sunt pacienți care vin și în fața noas­tră cu telefonul și ne arată ce au găsit și cer pă­rerea. Ideea este că e în regulă dacă ai încredere în internet, nu este rău să îți cumperi dermato-cosmetice, un supliment. Dar medicația nu se co­mandă pe internet. Pentru că în farmacii există loturi de identificare a produsului, există niște coduri speciale, pentru a avea garanția că acel produs este original. Au fost tot felul de situații în care s-au comercia­lizat pe internet produse falsificate care au făcut foarte mult rău. Trebuie să avem în vedere că fiecare persoană este unică și are patologiile și particularitățile sale; adică dacă vin cu ceva de pe internet poate mie nu mi se potrivește, iar că farmacistul și medicul au rolul de a face o anamneză pacientului, îl întreabă de istoric, de aler­gii, de alte boli. Trebuie să ținem cont și să ne adresăm specia­listului atunci cândvrem să ne administrăm ceva, să înghițim ceva, pentru că este foarte important să primim sfatul cel mai corect și cel mai bun. De aceea am apelat la doamna doctor să vină să facem acest work-shop în aer liber, pentru a clarifica niște lucruri, apropo de ceea ce trebuie să avem acasă, și de cum să ne protejăm copiii, cum să îi învățăm să se protejeze. Sunt multe lucruri care țin și de părinți”, a spus farmacistul Oana ­Ghe­orghiu.

„Îmi doresc foarte mult ca, în perioada următoare – pentru că este această pandemie și oamenii sunt speriați și evită să meargă la spital – să organizez astfel de evenimente, cu un medic specialist cardiolog, pentru că trecem în sezonul rece și atunci se amplifică și sunt foarte dese situațiile de afecțiuni cardiace, de hiper­tensiuni, cu un medic ortoped, pentru că vine iarna, iar toamna se agravează bolile reumatismale. Mi-aș dorifoarte mult ca medici avizați să poată comunica cu persoanele și să le dea niște sfaturi pe care să le urmeze și să nu fie nevoiți să ajungă la spital decât în cazuri extreme. Apoi și cu un medic neurolog; mi-aș dori foarte mult să dezvolt acest proiect de interac­țiune directă medic-pacient; trebuie să conștientizăm că este foarte importantă comunicarea și este foarte important să obținem sfatul avizat. Sunt foarte multe persoane care poate nu-și permit să meargă la o consultație, pentru că în spitale sunt cozi, este aglomerat, este și teamă, în privat implică niște costuri aceste consultații, și atunci eu mi-am propus să organizez măcar o dată la două luni, la lună, în funcție de sezon, astfel de evenimente care mi se par benefice pentru pacienți, pentru comunitatea în care trăim. Nu cred că nu există persoană care să nu aibă o ­pro­blemă de sănătate”, a mai spus Oana Gheorghiu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker