Actualitate

Ramona Ursu despre dosarul Revoluției: „Lașitate, ticăloșie și pensii speciale. Asta e justiția din România”

Instanța supremă a decis vineri să trimită dosarul Revoluției către Curtea de Apel București, pe motiv că ar fi de competența acesteia, întrucât în acea perioadă Ion Iliescu nu era președinte al României. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.

Reamintim că Parchetul General a anunțat, în 3 august 2022 – la aproape 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 – că a retrimis instanței dosarul Revoluției, în care sunt urmăriți penal pentru infracțiuni contra umanității fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fost senator de Buzău în legislatura 1990-1992, și generalul Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare. În 21 mai 2021, dosarul Revoluției fusese întors la Parchetul Militar de către instanța supremă, pentru mai multe probleme din rechizitoriu.

Prin rechizitoriul Secției Parchetelor militare din 29 iulie 2022, în dosarul penal intitulat generic „Revoluția română din decembrie 1989” s-a dispus trimiterea în judecată pentru infracțiuni contra umanității a lui Ion Iliescu, fost președinte al României, a lui Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al Guvernului României și a lui Iosif Rus, general în retragere, fost șef al Aviației Militare

Dosarul Revoluţiei fusese trimis în instanţă de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri şi excepţii ridicate de părţile din dosar. În mai 2021, însă, dosarul Revoluției a fost retrimis Parchetului de către instanța supremă, pentru mai multe probleme din rechizitoriu, iar Parchetul General anunța în august 2022 că au fost „înlăturate neregularitățile” constatate de Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a dispus trimiterea în judecată.

Jurnalista Ramona Ursu a comentat pe Facebook decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție: „Gata, a «rezolvat» Înalta Curte dosarul «Revoluției», l-a trimis la Curtea de Apel București, pe motiv că Ion Iliescu nu a avut atribuții de președinte, iar Gelu Voican Voiculescu nu a avut atribuții de viceprim-ministru. Deși ambii au avut aceste roluri, în perioada 22 decembrie – 30 decembrie 1989. Prin urmare, dosarul nu mai e de competența Curții Supreme, după ce niște ani aceeași Curte Supremă a zis că e de competența ei.

Urmează alți ani până când dosarul va ajunge la Curtea de Apel București (e un camion de acte acolo), până când va fi verificat în camera preliminară, până când judecătorul va înțelege ceva, dacă va înțelege. Și abia apoi, poate, dar nimic nu e sigur, va începe judecata. Dacă vor mai și trăi cei acuzați de crime împotriva umanității. Respectiv Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus. Lașitate, ticăloșie și pensii speciale. Asta e justiția din România”, a scris Ramona Ursu pe Facebook.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker