Cultură

Radu Sergiu Ruba cu „Semnătura indiană”, la Buzău

Joi, 1 februarie, ora 15.00, la Iazul Morilor are loc lansarea volumului „Semnătura indiană” a lui Radu Sergiu Ruba. Recenzorii cărții vor fi Tudor Cicu, membru al Uniunii Scriitorilor din România și Viorel Frîncu, membru al Uniunii Ziariștilor din România. Coordonatorul proiectului este Elena Căpățînă, președinte al Ligii Scriitorilor din România. Evenimentul este organizat de Asociația Liga Scriitorilor din România, filiala Buzău, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, Uniunea Ziariștilor Profesioniști, Filiala „Pamfil Șeicaru” Buzău.

Romanul  „Semnătura indiană ”, apărut la editura „Trei” este recomandat de  Dumitru Augustin Doman ca fiind : „un roman unic în literatura română, nu numai actuală, ci dintotdeauna. Corect ar fi fost să se numească Vainateyananda, căci aceasta este semnătura indiană, ceea ce se traduce prin: Pasărea pe spinarea căreia zbura cu bucurie zeul Vishnu. De ce e unică această carte? Pentru ca este un bildungsroman, nu al unui Martin Eden, să zicem, ci al unui adolescent orb, care încearcă a-¬și croi viața în dictatura ceaușistă, într¬-un liceu de nevăzători din Cluj, dar care este hărțuit de Securitate pe toată perioada școlii pentru o scrisoare pe care o trimite la Radio Europa Liberă. Tradus în țări cu engleza limbă națională, romanul ar fi, fără doar și poate, un bestseller.”

Radu Sergiu Ruba s-a născut la 14 octombrie 1954, în Ardud, Satu Mare. Este poet, eseist, prozator și radio¬jurnalist. La unsprezece ani, și-a pierdut complet vederea. A absolvit Facultatea de Limbi Străine (franceză-engleză), Universitatea București, și a fost pe rând profesor de franceză, lector de engleză în proiectul Cambridge Standard English al British Council București, inspector în Ministerul Educației si consilier al ministrului muncii. A îndeplinit funții de conducere în Asociația Nevăzătorilor din România, implicit, pe cea de președinte. Din 1992, realizează emisiuni la Radio România. A debutat în 1983 cu un volum de poeme, urmat de altele cinci. A mai publicat trei cărți de interviuri și eseuri, dintre care una în colaborare cu soția sa, Nicoleta Ruba, două volume de proză scurtă și patru romane, inclusiv cel de față. A alcătuit de asemenea o antologie. Romanul său O vară ce nu mai apune a obținut premiul Academiei Române în 2016 și a fost tradus în engleză, italiană și portugheză. Scriitorul a primit numeroase distincții în țară și în străinătate, între care Premiul Ministerului de Externe al Franței la Festivalul Mondial al Nuvelei Francofone și Ordinul Meritul Cultural al României în grad de cavaler.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker