Soroca

Pustai nu se împacă deloc cu ideea meciului pierdut la „masa verde”: „Vom face recurs!”

Chiar dacă, sportiv, nu afectează deloc poziţia din play-out, pierderea la „masa verde” a meciului cu Viitorul Tg. Jiu – câştigat pe teren, 6-2 – din cauza folosirii unui jucător aflat în stare de suspendare, rămâne în continuare subiectul la ordinea zilei în Crâng. FC Buzău este conştientă că imaginea i-a fost serios afectată, iar o astfel de gafă se întâlneşte mai degrabă la fotbalul judeţean, în ciuda ambiguităţii sau, mai exact, interpretării regulamentului în baza căruia a fost sancţionat clubul buzoian. Antrenorul Cristi Pustai a anunţat că FC Buzău va contesta decizia FRF de a pierde la „masa verde” meciul cu Viitorul Tg. Jiu şi a cerut un regulament clar: „Noi, matematic, suntem salvaţi de la retrogradare, problema e să nu mai pierdem puncte la masa verde. Eu ştiam că jucătorul (n.r. Kamil Wiktorski) are şapte cartonaşe galbene. A fost o greşeală de interpretare, am greşit noi, au greşit şi cei de la Ripensia, sunt articole discutabile, regulamentul ar trebui să fie clar, asta ca să nu mai greşească şi alţii. Noi o să facem recurs după ce vine motivarea. Cu cele trei puncte din meciul cu Viitorul Tg. Jiu, noi eram în obiectiv, locurile 1-2 din această grupă. Obiectivul trasat echipei în vară a fost clasarea în primele zece, acum este aproape atins”, a spus Mister.

FC Buzău e lider în Grupa B a play-out-ului Ligii a 2-a, cu 35 de puncte, cu patru mai multe decât Unirea Dej, care are un meci mai puţin disputat. Echipa buzoiană mai are de disputat în ultimele cinci etape patru meciuri, iar următorul îl are sâmbătă, de la ora 11.00, în Crâng, cu Astra Giurgiu, formaţie cu punctaj negativ şi deja retrogradată şi matematic.

Locul 1 în play-out ar însemna, teoretic, locul 7 sau 8 în clasamentul general în Liga a 2-a, deci în obiectiv, după cum a punctat Cristi Pustai.

Cum a interpretat regulamentul FC Buzău

În minutul 82 al meciului dintre FC Buzău şi Viitorul Tg. Jiu, din prima etapă a play-out-ului, antrenorul Cristi Pustai l-a trimis pe teren pe fundaşul Kamil Wiktorski, fără să ştie că jucătorul nu are drept de joc, fiind în stare de suspendare după ce luase al şaptelea cartonaş galben în partida cu Concordia Chiajna, ultima din sezonul regulat. Staff-ul FC Buzău a interpretat greşit regulamentul în acest caz şi echipa a fost sancţionată de Comisia de Disciplină şi Etică a FRF, după o sesizare a Departamentului Competiţii.

Mai exact, polonezului urmau să-i fie anulate cartonaşele galbene primite în sezonul regulat, dar ar fi trebuit să-şi ispăşească suspendarea la primul meci oficial, dacă o astfel de sancţiune ar fi decurs din cumulul avertismentelor. „Speţa este foarte clară, regretul este şi din partea mea, nu pentru faptul că aş fi greşit eu, ci pentru că această hotărâre se repercutează asupra FC Buzău, ceea ce nu dă bine pe niciun palier. Respect hotărârea Federaţiei Române de Fotbal, bazată pe Regulamentul disciplinar pe care funcţionăm la momentul actual. Cred că este o greşeală de interpretare din partea noastră, pentru că a primat articolul 40, în care se specifică următorul aspect: avertismentele primite de-a lungul campionatului nu sunt valabile, se anulează în play-out şi play-off. Ţinând cont de această interpretare, am considerat că acele patru, şapte sau indiferent câte cartonaşe galbene primite are jucătorul în sezonul regulat se anulează. Într-adevăr, se anulează, dar nu reiese de nicăieri că suspendarea care revine acestui cumul de cartonaşe galbene se execută în primul joc oficial. Această prevedere este, conform hotărârii Federaţiei Române de Fotbal, în articolul 83.10.1, în care se prevede că folosirea unui jucător în stare de suspendare datorită cumului de cartonaşe galbene se sancţionează cu forfait”, a explicat ulterior delegatul FC Buzău, Marian Lambru eroarea care a dus la pierderea meciului cu Viitorul Tg. Jiu la „masa verde”.

Articole similare