Politic

Pufu: „Să facem primul Centru de Permanență în Buzău”

Situația de la secția de Cardiologie a Spitalului Județean Buzău, care urmează să rămână fără cei doi medici copleșiți de volumul mare de muncă, l-a determinat pe senatorul liberal Vlad Pufu să militeze pentru înființarea unui Centru de Permanență în municipiul Buzău. Trei astfel de centre funcționează deja în județ – la Berca, Vernești și Vintilă Vodă -, însă acesta este de părere că orașul Buzău are nevoie, de asemenea, de un centru de permanență, care să asigure continuitatea asistenței medicale primare în afara programului normal de lucru al medicilor de familie, sâmbătă, duminică și în timpul sărbătorilor legale.

„Situația recentă de la Cardiologia Spitalului Județean Buzău impune măsuri de urgență. Oamenii au nevoie de medici și de servicii medicale de calitate. Dar până să ne gândim la proiecte mărețe de tipul construirii unui nou spital municipal, cu dată de concretizare incertă, criza din sistemul de sănătate buzoian trebuie să aibă o soluție imediată. Cea mai rapidă și la îndemână este înființarea unor centre de permanență în municipiu și județ. Astfel de centre funcționează cu succes în țară, dar în județul Buzău sunt numai trei. Atenție, niciunul în municipiu!”, a transmis, într-o postare pe pagina sa de Facebook, senatorul Vlad Pufu.

Senatorul Vlad Pufu

Avantajele sunt indiscutabile, mai ales că urgențele nu se pot programa, bineînțeles, și fiecare om a fost pus, cel puțin o dată, în situația în care are nevoie de asistență medicală imediată, în afara programului de lucru al medicilor. Senatorul Pufu este de părere că prin înființarea unui Centru de Permanență, se va lua și din presiunea existentă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, acolo unde pacienți cu afecțiuni mai mult sau mai puțin grave așteaptă cu orele pentru a putea fi consultați, iar, din păcate, aceste situații s-au dovedit tragice în unele cazuri.

Pentru ca un astfel de Centru de Permanență să funcționeze la Buzău, trebuie ca locația să fie una accesibilă, iar oamenii să aibă încredere în serviciile oferite de medici, spune senatorul liberal buzoian. Acesta mai adaugă că sunt necesare discuții atât între autoritățile locale, cât și cu medicii, pentru a stabili ce afecțiuni pot fi tratate în aceste centre, fără ca oamenii să mai ajungă la UPU.

„În primul rând, trebuie identificat un spațiu propice în municipiul Buzău, poate în cabinetele medicale din Ambulatoriul Spitalului Județean. Sunt ocupate doar dimineața, iar integrarea lor s-a mai propus în urmă cu câțiva ani. Sau, dacă nu e o soluție agreată, voi propune Primăriei Buzău și Consiliului Județean Buzău să identifice altă locație pretabilă unui astfel de proiect. Tot aici se pot integra ulterior și servicii de telemedicină în structura unor proiecte mai complexe și în ton cu evoluția serviciilor de sănătate moderne.

Important pentru succesul acestor centre este ca oamenii să afle de ele și să capete încredere că acolo găsesc servicii medicale rapide și  de calitate. Cazurile medicale minore – durere abdominală, amețeli, febră, dureri în gât și multe altele, care nu sunt urgențe medicale majore – pot fi diagnosticate și tratate într-un centru de permanență, fără să se mai aglomereze UPU. Specialiștii vor stabili ulterior până la ce grad de complexitate a actului medical se pot implica aceste centre”, a mai scris pe Facebook senatorul Pufu.

Vlad Pufu s-a angajat să se ocupe personal de demersurile pentru înființarea acestor centre atât în municipiul Buzău, cât și în Râmnicu Sărat, acolo unde nevoia este la fel de mare și va iniția discuții cu responsabilii celor două unități administrativ-teritoriale. „Voi propune primăriilor și Consiliului Județean și mă voi ocupa personal de înființarea a cel puțin două astfel de centre-pilot, unul în municipiul Buzău și altul în Râmnicu Sărat, unde nevoia de servicii medicale permanente este imensă. Necesitatea în județ este mult mai mare, iar o primă condiție este, ca primar sau președinte de Consiliu Județean, să îți dorești să pui în practică un astfel de proiect”, a mai spus Vlad Pufu.

 

Articole similare