Cultură

FOTO / Publicul buzoian, entuziasmat de varianta clasică a Chiriței

Prin cântec, dans, modă, moravuri, parfumul unei epoci apuse a fost reînviat în scenă în mod convingător duminică seara, pe 24 seprembrie, când, la Teatrul „George Ciprian”, a avut loc premiera  de debut a noii stagiuni, spectacolul „Chirița în provinție”, în regia lui Daniel Bucur. „Chirița în provinție” este un spectacol cu o abundență de situații și aluzii, o „comedie cu cântece”, ce se constituie într-o explozie de lumină, culoare, muzică, umor și voie bună. Subiectul este comic și critică arivismul micilor boieri rurali, care-și dau aere de nobili. De la textul scris de Vasile Alecsandri la realizarea artistică la care au asistat spectatorii, drumul nu pare atât de lung, întrucât se observă foarte ușor că de la decor până la ilustrația muzicală care se petrece în timp real, live, toate etapele creatoare ale spectacolului poartă amprenta autenticului.

„Merg pe linia lui Cristin Martin (n.r., care joacă travesti rolul Chiriței și care a amintit faptul că Vasile Alecsandri a scris  acest rolul pentru a fi jucat de un bărbat) și o să amintesc că Alecsandri însuși spunea că încearcă ca teatrul să fie <un organ spre biciuirea moravurilor rele și a ridicolelor societății noastre>. De la linia asta am încercat și noi să nu ne abatem”, a declarat Pavel Bârsan la conferința de lansare a premierei. Și așa s-a și întâmplat.

Și-au dat concursul „niște personaje bine definite, în care fiecare reprezintă o tipologie în sine”, cum spunea actorul Iulian Ilinca. Personajele sunt, așa cum acesta remarca, vesele, care râd, se joacă, se distrează, sunt puse pe șotii, dar câteodată devin dramatice, uneori melodramatice și, cu toate, fac parte dintr-un tot unitar prin care spectacolul se împlinește.

De la Chirița, care se potrivește ca o mănușă actorului Cristi Marin care a construit personajul cu atâta măiestrie încât pare că însuși autorul textului, Vasile Alecsandri, i-ar fi încredințat personal acest rol, la Guliță, interpretat de Iulian Ilinca, personajul comic al copilului râzgâiat, care ia lecții de franceză și căruia Luluța îi spune „monsiu cărăbuș”, personajele sunt o minunăție.

Distribuția spectacolului este Cristi Martin (Chirița), Iulian Ilinca (Guliță), Maria Grosu (Luluța), Vlad Gălățianu (Leonaș), Adrian Păduraru (Monsiu Șarl), Pavel Bârsan (Grigori Bârzoi), Diana Bagdasar (Safta) și Radu Pave (Ion). Ei aduc în fața publicului  scene antologice cum este cea în care Chirița îi verifică pregătirea lui Guliță, dar și la multe altele care stârnesc râsul precum cele în care acesta ia lecții de franceză cu „monsiu”, vrea să fumeze ca „nineaca” și îi face curte Luluței. Îl provoacă la duel pe Leonaș care o sărută pe Luluța, dar apoi refuză lupta, ceea ce îl face pe monsiu Șarl să exclame: „Fricosion, va!”.

În micul ei târg provincial, Chirița interpretată de Cristi Martin este convingătoare, autentică, atunci când pozează ca promotoare a noilor tendințe și maniere occidentale: dorește să primească scrisorile doar pe tavă, călărește și fumează pentru că e la modă, își îmbracă bărbatul „nemțește”, caută să îl stileze pe Ion rândașul.

„Eu mă simt aproape privilegiată să fiu înconjurată de așa oameni de la care învăț enorm. Le mulțumesc fiecăruia în parte”, a spus actrița Maria Grosu care a precizat că ea și Diana Bagdasar se află la început de drum. Tinerețea lor a fost un atu în această piesă și nu un impediment. Fetele și-au câștigat pe deplin atenția și pe scenă și în public.

În actul cunoaşterii, în care este introdus cu umor publicul, mai în glumă, mai în serios, din perspectiva  fiecărui personaj,  totul se reflectă în conştiinţă, care este o oglindă înzestrată cu spontaneitatea lumii exterioare, și nu rareori interioare…

Observăm cum piesa se construiește pe două planuri. Pe de o parte este prezentată Chirița, care urmărește obținerea de către Grigori Bârzoi a funcției de ispravnic al ținutului, iar pe de altă parte demersurile pe care aceasta le face pentru a-i reuși căsătoria fiului Guliță cu Luluța, orfană aflată în grija ei, mai mult pentru a beneficia de averea pe care aceasta o moștenește. Luluța este însă îndrăgostită de Leonaș care, prin câteva travestiuri și ingenioase stratageme, reușește să se însoare cu aleasa inimii lui și să preia postul de ispravnic de care Bârzoi a abuzat.

Primul spectacol s-a jucat cu casa închisă, dar actorul Cristi Martin le dă speranțe celor care nu au reușit să -l vadă că vor urma și alte reprezentații cât de curând.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker