Actualitate

Provocarea zilnică a pompierilor buzoieni: lupta cu tehnica învechită

O autospecială de stingere din trei, mai veche de 20 de ani

Parcul auto de intervenție al pompierilor din România datează de zeci de ani. Potrivit datelor oficiale, aproape jumătate dintre autospeciale sunt mai vechi de 25 de ani, multe fiind trecute chiar de 30 de ani. Mai exact, 45,27 la sută dintre mașinile de intervenție la incendii au durata de utilizare depășită, adică au trecut de 25 de ani. Partea bună este că, în următorii doi ani, parcurile auto din dotarea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din țară vor fi complet înnoite, prin fonduri europene.

Marți, 15 iunie, la ­Mi­nisterul de Interne, în prezența ministrului Lucian Bode, a șefului DSU, Raed Arafat, a ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, și cu participarea în sistem videoconferință a inspectoratelor din toată țara, a avut loc conferința de deschidere a proiectului „Viziune 2020”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, ocazie cu care au fost semnate două acorduri privind achiziționarea a 476 de autospeciale de intervenție la incendii. E vorba despre 200 de autospeciale de intervenție la incendii cu o capacitate de 10.000 litri, care costă în total 69.321.142 euro, și 276 autospeciale pentru incendii și descar­cerare, cu capacitate de 4.000 litri, cu o valoare totală de 89.795.361 euro.

Și la ISU Buzău există autospeciale care au un grad de uzură ridicat, mașini ce sunt ținute în funcțiune prin reparații periodice, iar autospecialele noi ce vor fi achiziționate sunt mai mult decât necesare. Dintre cele aproximativ 20 de autospeciale de stingere aflate în parcul auto al ISU Buzău, șase mașini sunt mai vechi de 20 de ani și trebuie să facă față fiecărei intervenții la care este utilizată.

Iar menținerea în exploatare a parcului auto, executarea lucrărilor ­pla­nificate în timp util și remedierea operativă a defecțiunilor accidentale provocate tehnicii din dotare este o prioritate. Spre exemplu, în 2019, în atelierul Inspectoratului au fost efectuate 73 reparații tehnice la mij­loacele operative, 12 reparații accidentale, 19 reparații curente, 36 reparații autospeciale mai mici de 3,5 t și la autotu­risme, constând în remediera de defecțiuni la motor, sistem de frânare, sistem de pornire, instalația electrică, sistem răcire, sistem transmisie, instalația de avertizare optică și acustică.

Prin proiectul „Viziune 2020”, în județ ar putea ajunge 10 autospeciale însă alocarea către fiecare județ va fi decisă la nivelul IGSU.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker