Educație

Proprietarul Shopping City donează 75.000 de euro pentru școli și grădinițe din Buzău și Galați

În anul 2019, programul Edu Networks demara oficial după formarea primului cluster de 15 școli la Brad, în județul Hunedoara. Imediat au mai fost formate alte opt clustere în județele Bacău, Dâmbovița, Bistrița-Năsăud, Buzău, Galați, Olt, Valea Jiului și București-Ilfov.

În acest an, NEPI Rockcastle, proprietarul Shopping City, s-a alăturat programului și susține școlile din Buzău și Galați printr-o donație de 75.000 de euro. Edu Networks este o alinață de organizații ce și-au propus să lucreze împreună cu școlile din România. Fundația Noi Orizonturi, Romanian Business Leaders, Asociația OvidiuRo, Finnish Teacher Training Center și Asociația „Lectura și scrierea pentru dezvoltarea gândirii critice” România sunt organizații fondatoare, iar Școala de Valori, Asociația InfinitEdu și Teach for Romania sunt organizații partenere în acest program coordonat de Asociația pentru Valori în Educație.

Prin intermediul Edu Networks, 12 școli și grădinițe din Buzău și alte 16 unități școlare din Galați beneficiază de sprijin pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare. Acestea sunt susținute pentru modernizare și digitalizare, astfel încât să atingă nivelul setat de standardele moderne ale Comisiei Europene. Prin urmare, 28 de directori de școală au primit instruire pentru a fi manageri și lideri mai buni. În școlile participante din Buzău și din Galați învață 12.700 de elevi de toate vârstele școlare, urmând să facă parte din program până în anul 2023.

Elevii din cele 28 de școli din Buzău și Galați vor beneficia de sprijin pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare, resurse educaționale de calitate și profesori mai bine pregătiți. În plus, prin intermediul Programului Național pentru Transformarea Educației din România, Edu Networks vizează scăderea absentismului și a abandonului școlar.

Un raport al World Vision arată că aproape un milion de elevi români nu au avut în ultimul an acces la internet și au pierdut 24 de săptămâni de școală.

Digitalizarea educației reprezintă un obiectiv pentru școlile din Buzău și Galați. Școlile și profesorii care au aplicat pentru program au trecut prin ample evaluări pentru a fi determinat nivelul de modernizare și digitalizare al școlii, folosind Cadrul SELFIE. Acest cadru oferă fiecărei școli un raport ce poate ghida ulterior parcursul instituției de învățământ în procesul de adopție a măsurilor complementare care i se potrivesc pentru o educație digitală de excepție.

De asemenea, directorii școlilor implicate în Programul Național pentru Transformarea Educației primesc acces și în Academia de Leadership și Management Școlar, cel mai modern program de dezvoltare al abilităților de leadership pentru sistemul educațional din România. Prin intermediul acestui program directorii sunt ajutați să își dezvolte competențele de care au nevoie pentru a conduce școala într-un mod cât mai eficient și cât mai aliniat cu noile cerințe ale societății.

Un grup/cluster cuprinde minimum șapte maximum 12 unități de învățământ și este definit de mai multe caracteristici. Apropierea geografică este unul dintre criteriile de bază, deoarece școlile trebuie să fie amplasate la o distanță de circa 60-120 de minute de călătorie unele față de altele, astfel încât să poată lucra împreună, iar personalul școlii poate să călătorească cu ușurință între școli pentru vizite, evenimente, cursuri. Clusterul poate cuprinde atât grădinițe, școli primare și gimnaziale cât și liceu/licee și poate fi un cluster per domeniu, de exemplu cu școlile profesionale dintr-un domeniu industrial. Grupul de școli deservește o populație diversă din punct de vedere social și economic, astfel încât să acopere zone rurale din toată țara. Diversitatea academică este un alt criteriu de care se ține cont atunci când sunt alese școlile pentru cluster. Astfel, școlile din cluster trebuie să aibă rezultate variate la Evaluarea Națională sau Bacalaureat. Fiecare școală aplică individual, dar poate nominaliza și alte trei școli minim, care ar putea face parte din cluster împreună cu ele. Școlile sunt evaluate și admise în acest proiect individual, în timp ce clusterele sunt realizate pornind de la aplicațiile individuale ale școlilor. Nu este suficient ca o școală să fie propusă sau recomandată de către o altă școală.

NEPI Rockcastle este principalul investitor și dezvoltator de proprietăți comerciale din Europa Centrală și de Est. Grupul deține un portofoliu excepțional de proprietăți cu poziție cheie în România, Polonia, Slovacia, Croația, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Serbia și Lituania. În România, NEPI Rockcastle deține 20 de centre comerciale în cele mai importante orașe din țară printre care și Shopping City Buzău.

Articole similare