luni, 10 august 2020

Promoţia 150 a Colegiului Hasdeu scrie istorie în învăţământul buzoian

Colegiul Naţional „B. P. Hasdeu” a marcat, în septembrie 2017, împlinirea unui secol şi jumătate de existenţă. Promoţia de absolvenţi cu numărul 150 scrie acum o nouă pagină în istoria celui mai titrat liceu buzoian, prin băncile căruia au trecut personalităţi precum George Emil Palade (primul român laureat al Premiului Nobel), Constantin Parhon (creatorul şcolii româneşti de endocrinologie şi unul dintre fondatorii ei pe plan mondial), scriitorul Ion Caraion, poetul Vasile Voiculescu, mitropolitul Moldovei Irineu Mihălcescu, ziaristul Pamfil Şeicaru, tenorul Nae Leonard, actorul Vladimir Maximilian, Nicolae Vaschide (întemeietorul psiho­logiei ro­mâ­neşti şi promotor al psihologiei ex­peri­mentale) etc.

Vineri, 25 mai, pe scena din curtea colegiul, organizată cu prilejul festivităţii de absolvire, Hasdeul a dovedit încă o dată de ce este unul dintre cele mai bune licee din România. Cea de a 150-a promoţie de absolvenţi a Colegiului „B. P. Hasdeu” a avut anul acesta un şef de promoţie, Maria Burlacu, care a absolvit cu media 10, reuşind să obţină doar medii de 10 din clasa a V-a până în clasa a XII-a.

Gabriela Oprea

În plus, cea de a doua medie de absolvire din Hasdeu a fost anul acesta 9,99 – Mădălina Popescu, iar hasdeianca Gabriela Oprea a fost deja admisă la Oxford, după ce luna aceasta a luat Bacalaureatul (sesiunea dedicată olimpicilor) cu media 9,95. De asemenea, alţi trei absolvenţi de la Hasdeu au fost deja admişi la universităţi din străinătate.

 

Maria Burlacu: „Regret fiecare clipă în care spuneam că vreau să cresc şi să termin liceul”

Maria Burlacu, şefa pro­moţiei 150 a Colegiului Hasdeu şi-a împărţit timpul petrecut în liceu între orele de studiu, naveta pe care a făcut-o zilnic la Buzău şi activitatea de solistă a Centrului de Cultură şi Artă Buzău.

 „A venit la Buzău de la C.A. Rosetti, convinsă că îşi va găsi un loc aici, după ce, patru ani de gimnaziu, ca să aibă concurenţă, a făcut naveta din satul Lunca la Şcoala C.A. Rosetti. A continuat să facă naveta toţi cei patru ani de liceu, de la C. A. Rosetti la Buzău, la Colegiul Hasdeu. A venit la noi decisă de la început că aici îi este locul şi timp de patru ani a confirmat. Vrea să urmeze Medicina şi să profeseze în România, convinsă că dacă ştii meserie şi te impui, te poţi realiza şi aici, la noi în ţară. Este un model de comportament, de respect faţă de şcoală. A reprezentat toţi hasdeienii la Cotroceni, când colegiul nostru a primit o distincţie din partea preşedintelui Iohannis. A fost impecabilă atunci. La fel este şi acum. Maria Burlacu este şefa de promoţie a Colegiului Hasdeu, cu media 10!”, a declarat directorul Colegiului Hasdeu, Ionel Banu.

Maria Burlacu

Reporter: Cum este să fii şef de promoţie cu media 10?

Maria Burlacu: Acum, privind în urmă şi văzând că am fost capabilă, îmi pare rău că am fost stresată şi mi-a fost teamă să nu dezamăgesc. Acum îmi dau sea­ma că ar fi putut fi făcute toate îmbinând utilul cu plă­cu­tul. Sunt emoţionată că am primit titlul de şef de promoţie. Îl văd ca pe o încununare a efortului depus în cei patru ani de liceu.

Rep.: Ce vei face în viitor?

M.B.: Acum urmează examenul de Bacalaureat şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, după admiterea la facultate, sper să fiu studentă la Medicină.

Rep.: Ce înseamnă pentru tine să fii hasdeian?

M.B.: Nu pot descrie în cuvinte. Abia mi-am putut stăpâni lacrimile pe tot parcursul zilei de astăzi. Nostalgia asta şi-a făcut prezenţa încă de săptămâna trecută şi acum regret fiecare clipă în care spuneam că vreau să cresc şi să termin liceul, aşa cum îşi doreşte orice copil.

Rep.: Ai declarat într-un alt interviu că vrei să profesezi în România. Rămâi la aceeaşi părere?

M.B.: Da, cu siguranţă în România vreau să profesez.

Rep.: Ce specializare vei alege la Medicină?

M.B.: Probabil Pediatrie.

Mădălina Popescu, admisă la Medicină fără examen: „Rămân să profesez în România, să dau ceva înapoi ţării care m-a educat”

Se spune că învingătorul ia tot, iar numărul doi nu mai contează. Când diferenţa până la media 10 este de doar o sutime, lucrurile însă se schimbă. Mă­dălina Popescu este unul dintre „elevii de aur” ai învăţământului buzoian care s-a remarcat permanent prin rezultate deosebite la olimpiade naţionale. Vineri, 25 mai, Mădălina a absolvit Colegiul „B. P. Hasdeu” cu media 9,99. O singură sutime a făcut ca cel mai titrat colegiul buzoian să nu aibă anul acesta, la cea de a 150-a promoţie de absolvenţi, doi şefi de promoţie cu media 10. Şefa promoţiei 2018 a Colegiului Hasdeu a fost Maria Burlacu cu medii de 10 pe line, iar Mădălina Popescu s-a clasat pe locul II, la doar o sutime distanţă de colega ei. În „traducere liberă” media 9,99 înseamnă că Mădălina a avut, din gimnaziu şi până la absolvirea liceului, doar medii de 10 şi o singură medie de 9.

Mădălina Popescu

Reporter: Ai absolvit cu media 9,99. Cum s-a întâmplat să pierzi o sutime până la media 10?

Mădălina Popescu: Spre ruşinea mea m-a tras în jos matematica. Spun spre ruşinea mea pentru că am fost olimpică naţională la matematică în gimnaziu. Se întâmplă însă să mai ai şi o zi proastă. Asta mi s-a întâmplat şi mie chiar în ziua în care am dat teza, în clasa a X-a. Pe primul semestru aveam şase note de 10, dar în teză am luat 7. A fost singura mea medie de 9.

Rep.: Dar în clasele de gimnaziu ce medii ai avut?

M.P.: Doar medii de 10, începând din clasa a V-a şi am intrat cu media 10 la Hasdeu.

Rep.: Ce facultate vrei să urmezi?

M.P.: Vreau să merg la Medicină. De fapt, sunt deja admisă datorită premiilor luate la olimpiadă.

Rep.: Deci nu mai trebuie să dai admitere la facultate?

M.P.: Nu, pentru că am obţinut premiul III la Olimpiada Naţională de Biologie, atât în clasa a XI-a, cât şi în clasa a XII-a. Asta îmi asigură intrarea la facultate fără examen.

Rep.: Ce specializare vrei să urmezi la Medicină?

M.P.: Îmi doresc foarte mult Neurochirurgie. Sper să şi fiu făcută pentru asta. Îmi voi da seama abia la facultate dacă asta este ceea ce mi se potriveşte.

Rep.: Te-ai gândit să pleci din ţară?

M.P: Mi-aş dori să fac anumite specializări în străinătate, pentru că vreau să mă per­fecţionez, însă, categoric, voi rămâne în ţară să profesez, pentru că vreau să dau ceva înapoi ţării care m-a educat şi în care am crescut.

 

loading...
error: Content is protected !!