duminică, 25 octombrie 2020

Proiectul privind înfiinţarea unei bănci de gene la Buzău, aşteptat să treacă prin Parlament

Ministrul agriculturii, Petre Daea, declara anul trecut, la deschiderea târgului ,,Toamna buzoiană”, că în 2018 va fi înfiinţată la Buzău o bancă de gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale şi aromatice, pentru a realiza culturi din sămânţă proprie.

Ministrul Daea spunea atunci că s-au făcut primii paşi în acest proiect, prin crearea cadrului juridic: ,,Am creat cadrul juridic ca să putem să le acordăm sume importante de la bugetul statului pentru teme de cercetare majore. Avem în vedere ca, la Buzău, cu fonduri europene şi cu contribuţia guvernamentală, să realizăm banca de gene pentru legumicultură, pentru floricultură, pentru plante medicinale şi aromatice”, spunea acesta în timpul vizitei la Buzău. Deşi realizarea proiectului părea a fi îndepărtată, iată că acesta pare să prindă tot mai mult contur. Deja un proiect de lege în acest sens se află în fazele preliminare, urmând ca mai apoi să ajungă şi în Parlament.

Acest lucru a fost confirmat, de altfel, recent, de către primarul municipiului Buzău, Constantin Toma: ,,Sperăm ca, încet-încet, să treacă şi prin Parlament, deocamdată sunt fazele preliminare pentru înfiinţarea acelei bănci de gene de resurse vegetale, astfel încât Buzăul să intre, de la început, la nivel mondial, în această zonă a cercetării avansate în horticultură”.  Banca de gene ar urma să funcţioneze sub coordonarea specialiştilor de la Staţiunea de

Cercetare Legumicolă Buzău. Cer­cetătorii buzoieni au deja rezultate deosebite şi în aclimatizarea unor specii de plante exotice, folosite în industria farmaceutică.

Realizarea unei astfel de unităţi ar fi vitală în contextul în care, la nivel naţional, nu există un program de conservare a resurselor genetice naţionale. Din acest motiv, foarte multe soiuri, creaţii româneşti, au dispărut sau unele din acestea au ajuns să fie gestionate de alte bănci de gene din lume. Acest centru în care să stocheze toate soiurile de legume, plante medicinale şi aromatice, atât din ţară, cât şi din străinătate ar urma să fie înfiinţat cu 6 milioane de euro. La acest moment, în ţară există o singură bancă de gene, la Suceava.

1 COMENTARIU

  1. Legea va trece prin Parlament dar ce ne facem cu profesorașul de la Sibiu care s-ar putea să refuze promulgarea, să sesizeze Comisia de la Veneția … că ce treabă are genele cu o bancă, că pesedeii siluesc legile!

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!