sâmbătă, 16 ianuarie 2021

Programul Tezaur-ediţia Centenar, la a doua emisiune de titluri de stat, destinată exclusiv populaţiei

Fiscul buzoian anunţă că, până pe data de 24 august 2018, are loc o nouă emisiune de ­ti­tluri de stat destinate populaţiei, prin intermediul Trezoreriei Statului şi prin reţeaua Companiei Naţionale ,,Poşta Română”, în cadrul programului Tezaur–ediţia Centenar. După cum anunţă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, subscrierile se pot efectua la unităţile Trezoreriei până la data de 24 august 2018. Emisiunea debutează în data de 27 august 2018 şi este scadentă în data de 27 august 2021.

Procentul de dobândă acordat este de 4,5 % anual, valoarea unui titlu de stat fiind de 1 leu, iar plafonul maxim pe investitor este de 100.000 lei pe emisiune. Prospectul de emisiune se află la fiecare unitate a Trezoreriei Statului şi este publicat în Monitorul Oficial nr. 667/ 31.07.2018. Totodată, acesta poate fi consultat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

,,Titlurile de stat cu o valoare nominală de 1 leu au scadenţa la trei ani, o dobândă de 4,5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile. Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, inclusiv de cele care au participat şi la emisiunea anterioară din luna iulie. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune”, mai anunţă ANAF. (www.mfinante.ro, accesând linkul: http://www.mfinante.ro/pagina.html?pagina=acasa&categoriebunuri=program-trezor-centenar)

Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 1–24 august 2018 de la toate unităţile operative ale Trezoreriei Statului, indiferent de domiciliul fiscal, în perioada 1–23 august 2018 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale ”Poşta Română” din mediul urban, iar în perioada 1–22 august 2018 de la oficiile poştale din mediul rural.

Cumpărarea titlurilor de stat se poate realiza atât prin numerar cât şi prin virament bancar, prin unităţile operative ale Trezoreriei Statului şi prin oficiile poştale din reţeaua Companiei Naţionale ,,Poşta Română” S.A. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, respectiv 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale ,,Poşta Română” S.A.

În perioada de subscriere investitorii au posibilitatea să solicite anularea sumei subscrise, depunând o cerere de anulare. După încheierea acesteia, subscrierile sunt irevocabile şi nu mai pot fi anulate. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale ce le atestă această calitate. Emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua şi în lunile următoare, posibil şi cu alte maturităţi care urmează a fi stabilite după evaluarea interesului manifestat de investitori, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde de lei.

,,Prospectul de emisiune şi orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate (…) În paralel, Ministerul Finanţelor Publice va flexibiliza Programul Tezaur, prin două modificări importante ale cadrului legis­lativ, pentru a da posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat către un alt investitor persoană fizică şi pentru a permite răscumpărarea acestora de către stat înainte de scadenţă. Mecanismul de răscumpărare anticipată sau de transfer al dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat se va stabili prin ordin al ministrului finanţelor publice pentru titlurile de stat distribuite prin unităţile operative ale Trezoreriei Statului, respectiv prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului comunicaţiilor şi societăţii informaţionale pentru cele distribuite prin reţeaua Companiei Naţionale Poşta Română S.A. Acest mecanism va include şi modalitatea de deducere a cheltuielilor aferente răscumpărării, prin reţinerea din valoarea nominală a eventualelor plăţi de dobândă, dacă acestea au fost efectuate”, menţionează Agen­ţia Naţională de Administrare Fiscală.

Prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie lansată de MFP în cadrul Programului Tezaur – ediţia Centenar s-a încheiat pe data de 6 iulie 2018 şi, potrivit reprezentanţilor Fiscului, aceasta s-a dovedit a fi un real succes, având în vedere că volumul total de subscriere atins a depăşit 786 de milioane de lei, cu o maturitate de cinci ani şi o dobândă de 5% pe an.

loading...
error: Content is protected !!