miercuri, 23 septembrie 2020

Programul naţional de Oncologie, pus în aplicare la Buzău cu doar doi medici

Deficit de medici oncologi şi un buget pentru medicamente utilizate în Programul naţional de Oncologie care fac obiectul contractelor de tip cost-volum de doar 1.575.000 lei, buget care asigură necesarul de fonduri pentru tratamentul a 11 bolnavi. Aceasta este limita programului naţional de Oncologie derulat la nivelul judeţului Buzău în anul 2017, în condiţiile în care în tratament sunt înregistraţi 1.079 bolnavi.

Cel puţin aşa reiese din raportul pe care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate l-a înaintat Instituţiei Prefectului. „În ceea ce priveşte personalul medical care asigură derularea programului, ne confruntam în continuare cu un deficit mare de medici de specialitatea Oncologie, activitatea la nivelul Secţiei de Oncologie, cât şi în sistem ambulator, fiind asigurate de doi medici oncologi, necesarul de medici în specialitatea Oncologie medicală la nivelul judeţului fiind de cinci”, se arată în raportul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

La Buzău, Programul naţional de Oncologie se derulează prin Secţia de Oncologie, prin farmacia cu circuit închis – ambele aparţi­nând de Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău -, două cabinete de Oncologie în sistem ambulatoriu şi prin farmaciile cu circuit deschis din judeţ, dintre care 75 din mediul urban şi şapte din mediul rural. Unităţile menţionate asigură tratamentul specific pentru un număr de 1.079 bolnavi, mai puţini decât în perioada similară a anului 2016, când erau în tratament oncologic 1.165 bolnavi. Medicul coordonator al acestui program este medicul oncolog Alexandru Vasilescu.

  „Necesarul de fonduri în anul 2017, pentru acest buget care asigură în totalitate costul mediu/bolnav tratat, în primele zece luni ale anului 2017, este de 5.094 lei. Bugetul alocat Casei de Asigurari de Sănătate pentru acest program este de 7.800.350 lei, buget care asigură în totalitate necesarul de fonduri”, se arată în documentul Casei Judeţene de Asigurări Sănătate Buzău.

La nivelul judeţului Buzău, Casa de Asigurări de Sănătate Buzău asigură derularea unui număr de şapte programe de sănătate curative, finanţate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale şi Sănătate. Astfel, pe lângă Programul naţional de Oncologie se mai derulează şi Programul naţional de diabet zaharat, Programul naţional de tratament al hemofiliei, Programul naţional de tratament al bolilor rare – scleroza laterală amiotrofică, mucoviscidoza la pacienţi adulţi şi copii, sindromul de imunodeficienţă primară -, Programul naţional de tratament post-transplant, Programul naţional de dializă.

    Casa Judeţeană pentru Asigurări Sănătate are şi veşti bune pentru buzoienii care se regăsesc ca pacienţi în programele de Oncologie şi diabet zaharat: „Ca o noutate privind modul de derulare a programelor naţionale de sănătate curative este faptul că, începând cu 1 martie 2017, a fost eliminată procedura de aprobare de către Comisiile specifice de la nivelul CNAS/CAS a tratamentului cu anumite medicamente din cadrul Programului naţional de diabet zaharat şi Programului naţional de Oncologie, acest fapt ducând la creşterea accesului pacienţilor la tratamentul specific pentru unele boli cronice cu impact major asupra stării de sănătate”.

loading...
error: Content is protected !!