sâmbătă, 16 ianuarie 2021

Programul complet al manifestărilor / Reinaugurarea Cimitirului Eroilor, cel mai important moment al Centenarului de la  Buzău

Moment important pentru Buzău, săptămâna viitoare. Pe 17 mai, buzoienii sunt aşteptaţi la Cimitirul Eroilor să comemoreze eroii ultimului veac. Programul celui mai important eveniment al anului pentru Buzău din seria de manifestări dedicate Centenarului a fost prezentat joi la sediul Diviziei 2 Infanterie Getica, de către comandatul unităţii, general de brigadă Gheorghiţă Vlad, alături de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, şi de repre­zentanţii celorlalte instituţii angrenate pentru desfăşurarea în bune condiţii şi de siguranţă maximă a manifestărilor dedicate Zilei Eroilor şi aniversării centenarului Românei, care se vor desfăşura în municipiul Buzău în zilele de 16 şi 17 mai.

Activităţile debutează în seara zilei de 16 mai, începând cu ora 20,45, în Piaţa Dacia, unde va fi susţinut un concert de muzică militară, urmat de ceremonia  de retragere cu torţe, la care vor participa 400 de militari, cel puţin 100 fiind străini, pe traseul Piaţa Dacia – Aleea Trandafirilor – Bulevardul Unirii- Bulevardul Calea Eroilor – Cimitirul Eroilor. Acolo vor fi rostite, în mod solemn, numele tuturor eroilor cunoscuţi căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, moment prin care va inaugurat Bulevardul Calea Eroilor şi deschisă Expoziţia permanentă de fotografii amenajată pe gardul unităţilor militare din Bariera Ploieşti. Expoziţia stradală se întinde pe 642 de metri, iar pe segmentul din faţa Cimitirului Eroilor vor fi postate 32 de panouri cu drapelele naţionale ale tuturor ţărilor care au eroi înhumaţi la Buzău. Expoziţia va fi iluminată pe timp de noapte de o instalaţie specială, care va pune în valoare fotografiile istorice şi va atrage atenţia tuturor celor care tranzitează oraşul Buzău.

După rostirea numelor militarilor căzuţi la datorie, retragerea cu torţe va continua pe traseul pe traseul Cimitirul Eroilor – rond Kaufland Sud- Bulevardul Calea Eroilor – Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu – Cămin Garnizoană- sediul Diviziei 22 Infanterie Ge­tica.

Pe 17 mai, încă de dimineaţă, buzoienii, şi nu numai, sunt invitaţi la expoziţia de echipament şi tehnică aparţinând Ministerului Apărării, organizată în faţa sediului Diviziei 2 Infanterie, şi la expoziţia similară a Ministerului Administraţiei şi Internelor din faţa Monumentului Regimentului 48 Infanterie. La orele prânzului va fi reinaugurat Cimitirul Eroilor şi vor fi depuse coroane de flori la Domul Central, care adăposteşte Mormântul Eroului Necunoscut. Momentul va fi marcat prin executarea a 21 de salve de tun de către militarii Brigăzii de Gardă şi Protocol.

Ceremonia se va încheia cu o paradă militară internaţională, la care vor lua parte 892 de militari, români alături de cei ai Armatelor Germaniei, Austriei, Bulgariei, Republicii Moldova şi Italiei, dar şi reprezentanţi ai MAI.

În Cimitirul Eroilor din Buzău sunt înhumaţi 9.653 de militari căzuţi la datorie în Primul Război Mondial. 7.867 dintre aceştia sunt eroi necunoscuţi. Comandantul Garnizoanei Buzău, generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad a vorbit, joi despre momentul deciziei de înfiinţare la Buzău a unui cimitir unde să fie depuse rămăşiţele ostaşilor noştri căzuţi pe câmpul de luptă în această zonă în prima conflagraţie mondială: „În 1921 s-a luat iniţiativa de construire a Bisericii ­Mi­litare şi de constituire a Cimitirului Militar. Pe data de 10 mai, generalul Traian Iepure, comandantul Diviziei 5, reuşeşte să adune rămăşiţele tuturor militarilor români căzuţi în prima conflagraţie mondială, de la limita judeţului Vrancea până la limita cu judeţul Prahova. Practic, în acest cimitir sunt adunaţi toţi militarii care au fost îngropaţi în diferite locuri din judeţul Buzău. Este, din informaţiile mele, cel mai mare ci­mitir militar dedicat Primului Război Mondial, în România. Sunt îngropaţi în acest cimitir 753 de germani, 744 de soldaţi austro-ungari, 134 de români, 136 de ruşi şi bulgari, 14 turci, 5 italieni. Având în vedere şi reprezentarea acestor militari, împreună cu Primăria municipiului Buzău, am invitat să participe la acestă activitate ambasadori, lideri militari din toate ţările care ăşi au militarii îngropaţi în acest cimitir, şi nu numai. Ne dorim o activitate de reprezentare naţională şi internaţională, prin care să ne cinstim eroii, să promovăm tradiţia, onoarea, demnitate în spectru militar“. La rândul său, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a precizat că acest monument de la Buzău este unul de identitate naţională: „Avem eroi inclusiv de la 1877, inclusiv pe o fotografie extraordinară – doi dorobanţi din Rm. Sărat şi doi dorobanţi din Buzău care au participat la acel război sfânt de la 1877. Avem eroi din al doilea război balcanic, primul război mondial… Cei mai mulţi eroi şi cei mai mulţi eroi necunoscuţi din România sunt aici, din al doilea război mondial, eroii de la Rovoluţie, trei dintre cei patru eroi din Afganistan sunt de asemenea înhumaţi aici. În acelaşi timp este un cimitir internaţional – sunt aici cel puţin opt naţii – pentru că vorbim de două mari imperii, Imperiul Austro-Ungar şi Imperiul Ţarist. Încercăm prin acest eveniment să ne onorăm şi propriii eroi şi să transmitem şi un mesaj de pace tuturor, pentru că războiul nu s-a oprit de la al doilea război mondial în coace, sunt încontinuare în război, război creat tot de ţările mari până la urmă“.

Evenimentul organizat în contextul sărbătoririi Centenarului României va aduce la Buzău ambasadori şi lideri mi­litari din aproape toate armatele membre NATO aşteptaţi să participe alături de oficialităţi ale Statului Român la manifestările organizate săptămâna viitoare de Primăria Buzău în colaborare Divizia 2 Infanterie Getica, motiv pentru care au fost pregătite şi măsuri speciale de securitate şi de trafic.

Începând din data de 14 mai, la sediul Inspectoratului Jude­ţean de Jandarmi Buzău va funcţiona comandamentul opera­ţional unde fiecare structură MAI va avea reprezentanţi pe momentele de vârf. Potrivit comandatului Grupării Mobile de Jandarmi „Matei Basarab“  Ploieşti, Jandarmeria va asigura măsurile de ordine publică cu peste 300 de jandarmi din cadrul celor două structuri implicate – Ploieşti şi Buzău, vor fi angrenaţi peste 160 de poliţişti din cadrul IPJ Buzău, peste 60 de pompieri ISU Buzău, împreună cu peste 50 de poliţişti locali buzoieni.

Pentru buna desfăşurare a activităţilor din cadrul evenimentului desfăşurat pe parcursul celor două zile, începând cu data de 16 mai, în municipiul Buzău vor fi impuse restricţii de circulaţie în zona unde vor avea loc activităţile – Bulevardele Unirii, Averescu, Piaţa Dacia şi Calea Eroilor, şoferii aflaţi în tranzit fiind direcţionaţi spre şoseaua de Centură şi spre Şoseaua Spătarului.

Autorităţile estimează un record de participaţi, motiv pentru care au fost luate măsuri speciale.

loading...
error: Content is protected !!