joi, 09 iulie 2020

Profesorul de actorie de la Liceul de Arte Buzău Cristi Martin, comandă inedită de la un șeic din Dubai

A devenit cunoscut acum mulți ani prin reclama cu „Halatul! Cât e halatul?” și, mai târziu, prin apariția în cadrul „Serviciului Român de Comedie” (unde îl imita pe Mitică Dragomir) și serialului „Las Fierbinți”. Actorul Cristi Marton s-a îndrăgostit iremediabil de Buzău după ce s-a căsătorit cu buzoianca Irina Constantinescu, fondatoarea și directorul Festivalului Comic 7 B de la Buzău. Între timp, Cristi a devenit profesor de actorie la Liceul de Arte „Margareta Sterian”.

Dacă mulți îl cunosc în calitate de actor de comedie, puțini știu că latura sa artistică se manifestă astăzi și prin culoare și pensule. Actorul pictează pe sticlă, faianță, ceramică și porțelan, iar anul acesta a deschis, la București, prima sa expoziție personală. Creațiile lui au ca teme principale simbolismul mistic și religios, creația ca element primordial, iubirea care transcende clișeele idea­tice, universul.

 

„Am simțit de la început că vreau să abordez teme complexe pe medii neobișnuite, pentru că așa pot crea povești inedite, de aceea, pu­blicul va vedea acum lucrări religioase – icoane și crucifixuri realizate pe faianță, precum și tablouri lucrate pe foiță de aur, cu reprezentări de simboluri ancestrale tradițio­nale, dar și seturi de pahare elegante, unele decorate cu cristale Swarovski, pe care am pictat tablouri despre iubire, creația originară sau universală, ori tablouri impresioniste,”  spune artistul Cristi Martin.

De la Mihai Bobonete, la șeicul din Dubai

De altfel, paharele pictate de Cristi sunt „marca sa” și seturile de pahare pictate de el au ajuns în aproape toată lumea, Olanda, Franța, Danemarca, Statele Unite ale Americii, Anglia, Italia, Egipt și nu numai. O lucrare i-a fost comandată chiar de un șeic din Dubai.

 

„Am avut o comandă în care mi s-a cerut să pictez, pe o cupă de sticlă neagră, persoană respectivă pe cal, jucând polo – era chiar unul dintre șeicii conducători ai Dubaiului –, apoi, pentru cineva care-și cumpărase o casă deosebită în București, am pictat casa din mai multe unghiuri, pe un set de pahare – era și foarte spectaculoasă. Colegul meu de la <Serviciul Român de Comedie> de atunci, Mihai Bobonete, a vrut un set de pahare cu locurile unde a copilărit, o prietenă m-a rugat să-i pictez pe o geacă de piele imaginea sculpturii Himeră văzduhului, de Dimitrie Paciurea”, a detaliat Cristi.

Legătura sa cu Buzăul este una de suflet, și veche, mai povestește actorul. Cristi spune că i-a plăcut județul de prima oară când a mers prin zona de munte și s-a îndrăgostit de locurile buzoiene. „După ani, s-a întâmplat că m-am îndră­gostit de o buzoiancă și ne-am căsătorit, iar acum sunt buzoian cu acte – deși de origine sunt bucureștean – și am la Buzău unul dintre cele mai importante proiecte ale mele – Festivalul Internațio­nal de Teatru Independent de Comedie COMIC 7 B, care a ajunge anul acesta, în septembrie, la a patra ediție”, a mai spus, în cadrul unui interviu pentru site-ul Presscafe.ro, Cristi Martin.

 

loading...
error: Content is protected !!