Economic

Producătorii casnici de energie, umăr la umăr cu parcurile fotovoltaice. Care este situația în regiunea Buzăului

Sunt peste 3,2 GW instalați în parcuri fotovoltaice în România, din care 1,63 GW în parcuri industriale și 1,61 GW în capacități ale prosumatorilor, arată datele Asociației Industriei Fotovoltaice din România (RPIA – Romanian Photovoltaic Industry Association), patronatul firmelor cu activități în domeniu din România, citată de Economedia. Surprinde nivelul la care au ajuns prosumatorii, care au egalat practic capacitatea marilor parcuri fotovoltaice.

„Sectorul energiei fotovoltaice s-a dezvoltat considerabil la începutului anilor 2010, stimulat de introducerea schemei suport a certificatelor verzi. Din 2013, investițiile au decelerat pe fundalul volatilității cadrului legislativ, ajungând la stagnare în intervalul 2016-2020. Începând cu 2021 asistăm la o revitalizare a pieței, manifestată printr-o efervescență investițională. În 2023, după aproximativ o decadă în care dezvoltarea a fost minimală, au fost puse în funcțiune noi parcuri fotovoltaice totalizând 496 MW, printre care se numără Rătești 155 MW cel mai mare din regiune. Ne așteptăm ca în perioada următoare să adăugăm în mixul energetic național peste 5 GW în parcuri și 3,5 în prosumatori, ca urmare atât a introducerii contractelor pentru diferență, cât și a lansării apelurilor aferente PNRR, cât și Fondului pentru Modernizare. Amintim că pentru a atinge țintele asumate la nivel european, de 42,5 la sută energie din surse regenerabile, România ar trebui să ajungă, până în 2030, la 11,1 GW în energie fotovoltaică, dintre care 6,1 GW în parcuri și 5 GW în instalații pe acoperișuri”, spun reprezentanții RPIA.

Din punct de vedere al distribuției pe zone, capacitățile fotovoltaice sunt în:

  • Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui): 27,2 MW (parcuri), 209,53 MW (prosumatori)
  • Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea): 77,5 MW (parcuri); 169,9 MW (prosumatori)
  • Regiunea Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman): 694,8 MW (parcuri); 238,59 MW (prosumatori)
  • Regiunea Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea): 215,9 MW (parcuri), 174,99 (prosumatori)
  • Regiunea Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș): 92,8 MW (parcuri); 184,55 (prosumatori)
  • Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj): 265,3 MW (parcuri), 239,76 MW (prosumatori)
  • Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu): 194,3 MW (parcuri), 207,83 MW (prosumatori)
  • București-Ilfov: 12,4 MW (parcuri), 192,89 MW (prosumatori).

Deși, recent, reprezentanții Transelectrica au atras atenția că multiplele investiții din domeniul regenerabilelor pot dăuna stabilității Sitemului Energetic Național, datorită impredictibilității din generarea lor, patronatul fotovoltaic spune că noile capacități fotovoltaice dispecerizabile nu sunt o problemă, în adevăratul sens al cuvântului, pentru rețea. „Deși există un număr foarte mare de proiecte în dezvoltare, din care, cu siguranță, doar o parte vor ajunge să fie construite, pentru eliberarea avizelor necesare pentru conectare nu sunt efectuate investiții de către operatorii de rețea. În schimb, toate proiectele care ajung în faza de construcție plătesc, din fonduri proprii, lucrările necesare pentru asigurarea conectării, indiferent dacă vorbim despre întăriri, linii noi sau stații. Dificultățile survin ca urmare a modului în care procedura de conectare la rețea este reglementată, nefiind adaptată cerințelor actuale ale pieței. Împreună cu Asociația pentru Energie Eoliană (RWEA), am propus, în repetate rânduri, introducerea mecanismului de garanții pentru conectare la rețea, care să creeze un set de precondiții clare pentru toți jucătorii din piață și actualizarea periodică a situației ATR (avizele tehnice de racordare, n.r.) și a Contractelor de Racordare, pentru a vedea, în mod real,  câți MW sunt în dezvoltare, în construcție, în operare și în conservare, în ce zone și cui aparțin într-un mod total transparent”, mai spun repzentanții RPIA.

 

Articole similare