Politic

Prioritate în instituții și magazine pentru gravide și persoane cu copii mici

O caracteristică a bunului simț a devenit propunere legislativă, iar deputații au votat un proiect de lege care prevede ca femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârste de până la 5 ani să aibă prioritate la casieriile, ghișeele și casele de marcat din cadrul entităților publice și private. Proiectul de lege a fost adoptat cu 259 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și șapte abțineri.

„Femeile gravide, precum și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care acestea dețin casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate. Se acordă prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat ale instituțiilor publice, precum și la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepția cazurilor în care în instituțiile publice există casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”, prevede proiectul, potrivit „Agerpres”.

Inițiativa legislativă prevede că entitățile publice sau private au obligația de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat,  casierii, ghișee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afișe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepția cazurilor în care există casierii, ghișee sau case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

„În spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate și/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispozițiile prezentului articol nu se aplică”, mai prevede inițiativa legislativă, potrivit sursei citate.

Proiectul de lege dispune și sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor privind acordarea priorității pentru femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Amenda este între 200 de lei și 1.000 de lei. De asemenea, încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare se pedepsesc cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei. Proiectul de lege a fost adoptat și de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker