miercuri, 20 ianuarie 2021

Primarul Toma, răspunzând delirului consilierului liberal Ionescu: „Rolul Primăriei și al primarului nu este să țină în viață morți și să plătim acești morți la nesfârșit“

Consilierul liberal Constantin Ionescu a preluat cu mare succes rolul clovnului din ședințele deliberativului municipal, rol pe care și l-a îndeplinit cu mare succes la ultima ședință a Consiliului Local de joi, care a avut pe ordinea de zi, printre altele, aprobarea bugetului local. Prilej pentru cel care acum conduce aleșii locali ai Partidului Național Liberal, să îl înfiereze pe primarul Constantin Toma, citind de pe o hârtie întocmită, cel mai probabil, pe picior, la un pahar de vorbă, de vreunul dintre „specialiștii” grupării Boșcodeală-Tescaru; ocazie cu care s-a dovedit că Ionescu, care a fost, timp de patru ani, viceprimar al municipiului, habar nu are de noțiuni de bază ale administrației și nici nu citește hotărârile pe care este împins de la spate să le combată în plen.

Prezentăm, în continuare, câteva dintre obiecțiunile consilierului liberal Constantin Ionescu, în paralel cu răspunsurile pe care le-a primit din partea primarului Constantin Toma.

Ionescu: „În discuțiile care au fost la Comisia de patrimoniu, unde avizul a fost negativ, constatăm un grad de încasare cu puțin peste 50 la sută la nivelul municipiului Buzău, adică jumătate dintre buzoieni nu își plătesc taxele și impozitele. Chiar dacă a scăzut impozitul pe venit la 16 la sută, taxele și impozitele locale au crescut cu zece la sută, și v-aș ruga, domnule primar, să prezentați motivele pentru care este atât de mic gradul de colectare și care sunt măsurile pe care le-ați luat pentru creșterea încasărilor la bugetul local”.

Toma: „Să o luăm la rând. În primul rând, să vorbim despre acest grad de încasare de 50 la sută. Sunt doi indicatori: unul de execuție bugetară, de la Ministerul Finanțelor Publice, pe baza încasărilor și plăților din Trezorerie, și este transmis după încheierea execuției bugetare trimestriale și anuală. Ea se publică pe pagina de internet. Acest indicator a fost anul trecut de 93,94 la sută. Gradul de colectare față de debitele curente, anul trecut a fost de 87,11 la sută, cea mai mare sumă înregistrată în ultimii trei ani. În 2015 a fost 53,39 la sută, în 2016 a fost 78,19 la sută. Acest grad de realizare a veniturilor proprii în raport cu veniturile programate a fost anul trecut de 93,94 la sută. Dumneavoastră vă referiți la gradul de realizare (…)  care se determină ca raport între încasări și totalul drepturilor de încasat, inclusiv rămășițele din anii precedenți; vorbim aici și ne raportăm la toate sumele din ultimii nu-știu-câți ani. Vorbim de ­amenzi imense care nu se plătesc, vorbim de situații de faliment, de insolvențe, și de tot felul de sume pe care cu greu le vom putea recupera (…) Nu ne puteți acuza că nu avem un grad de încasare bun, nu pot fi răspunzător în totalitate de trecut, trecut în care ați fost și dumneavoastră viceprimar”.

Ionescu: „Dacă studiem lista de investiții și celelalte sume care au fost repartizate, vedem o sumă de un milion de euro pentru acea manifestare <România 100> (…) care, după părerea mea, depășește cu mult puterea de susținere a bugetului local”.

Toma: „Cu Centenarul, ați picat într-o capcană. Este, într-adevăr, un milion de euro, sunt mândru că îl avem, pentru că vom face Buzăul să onoreze așa cum trebuie evenimentele de Centenar, doar că acești bani vin în întregime de la bugetul statului (…) din circa 37 de milioane de euro aprobați la nivel național”.

Ionescu: „O altă întrebare, domnule primar, v-aș ruga să ne spuneți dacă mențineți intenția de a debranșa de la sistemul centralizat și de a monta centrale termice la instituțiile publice de învățământ? (…) Va ajunge Regia (Autonomă, n.r.) Municipală în incapacitate tehnică și economică de a funcționa și de a asigura agent termic pentru cele 14.000 de apartamente care mai sunt branșate”.

Toma: „Rolul Primăriei și al primarului nu este să țină în viață morți și să plătim acești morți la nesfârșit. În acest moment, plătim circa 60 la sută în plus la școli din banii buzoienilor, pierderile din rețeua centrală de căldură a municipiului. Într-adevăr, s-a făcut acea investiție, să o spunem foarte clar, cu bani de la municipiul Buzău, aprobați de Consiliul Local probabil când erați și dumneavoastră, respectiv s-au avalizat bilete la ordin de 15 milioane de euro, iar acele firme private au făcut investiția Ecogen, care în patru ani fac 10 milioane de euro, bravo lor!, fac profit frumos și noi nu reușim, pentru că pe rețele magistrale nu s-a intrat absolut deloc, sunt pierderi de 40 la sută, pe care le suportăm cu toții, câte 10 ­mi­lioane de euro în fiecare an, care au apăsat în fiecare an asupra acestui buget, Buzăul fiind, în fiecare an până acum pe deficit (…) Deci vom monta centrale la fiecare școală, ca să nu mai existe asemenea risipă. Iar Regia Autonomă Municipală să se descurce, să ne convingă, să vină cu prețuri foarte mici, să ne convingă că sunt performanți (…) Și susțin în continuare că acest oraș trebuie să se dezvolte în continuare și prin reducerea risipei (…) Iar numărul de apartamente branșate la RAM este puțin peste 12.000”.

Momentul de delir maxim a fost atins, însă, de consilierul liberal Constantin Ionescu în momentul discutării proiectului de hotărâre privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții publice „Realizare trotuare și piste de bicicliști pe Bulevardul Unirii, tronson Centura Buzău Nord-Bd. Mareșal Averescu din municipiul Buzău”. Să lăsăm la o parte comentariile legate de prețul lucrării, căci este posbil ca el să nu fie capabil să citească un proiect și, astfel, să nu fi observat că investiția nu se referă strict la trotuare și la pistele de biciclete, ci cuprinde și îngroparea tuturor cablurilor supra­terane. Însă, ce a urmat, întrece orice închipuire: „Pe ce parte se realizează pe Bulevardul Unirii aceste piste de biciclete? Se desființează sau nu părcările pe Bulevardul Unirii? (…) Nu sunt prezentate intersecțiile și nu se asigură continuitatea pistelor de biciclete în astfel de situații ca soluție tehnică. Stațiile de transport public amenajate acolo unde se intersectează cu pistele de biciclete”, a spus Ionescu, demonstrând că fie nu a citit proiectul de hotărâre, fie că nu avut curajul să le atragă atenția celor care l-au pus să combată că nu este vorba des­pre o investiție pe întregul bulevard Unirii, ci doar pe porțiunea de la intersecția acestei artere cu bulevardele Mareșal Averescu și 1 Decembrie 1918 până la noul Kaufland.

2 COMENTARII

  1. Mai citesc odată și tot nu văd unde-i comicul situației? Ce se întâmplă? Sunt multe neclarități în prezentare, doar titlul este clar DAR NESUSȚINUT DE TEXT. hm!!

  2. caline omu’ intreaba,ce-i rau intrasta?sau vrei sa-i spui tu ce sa-ntrebe?
    cine zici ca ti-a dat o ciorba?

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!