luni, 30 noiembrie 2020

Primarii comunelor afectate de viituri luna trecută, în aşteptarea banilor promişi pentru cârpeli care ţin până la următorul potop

 

Fondurile promise de Guvern pentru combaterea efectelor inundaţiilor în comunele buzoiene ar putea veni săptămâna viitoare. În şedinţa de Guvern de joi s-a aprobat scoaterea din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase din judeţele Vâlcea şi Botoşani, dar şi alocarea de sume pentru refacerea infrastructurii locale afectată de viiturile de acum două săptă­mâni inclusiv în judeţul Buzău.

Potrivit declaraţiei premierului Viorica Dăncilă de la începutul şedinţei de Guvern de joi, vor fi alocate fonduri, într-o primă fază, pentru refacerea drumurilor judeţene şi a podurilor aflate pe acestea afectate de inundaţiile de luna trecută, pentru refacerea conexiunii între localităţi. Ulterior vor fi alocaţi bani şi pentru infrastructura din interiorul localităţilor.

„Vom aloca fonduri suplimentare comunităţilor locale afectate de inundaţii. Vrem să sprijinim autorităţile locale din judeţe să reabiliteze infrastructura rutieră afectată de inundaţii. O să acordăm interes deosebit în prima fază drumurilor judeţene şi podurilor aflate pe acestea, în vederea realizării conexiunii între localităţi, urmând ca ulterior să ne concentrăm asupra infrastructurii din interiorul localităţilor. Am încercat să facem o prioritizare a investiţiilor la nivelul infrastructurii publice şi am făcut această apreciere în funcţie de nevoia de mobilitate a oamenilor, respectiv infrastructura naţională afectată – după câte ştiu eu, avem în discuţie nouă drumuri naţionale şi două poduri – va fi reabilitată de Compania Naţională de Infrastructură Rutieră, iar căile ferate afectate vor fi în atenţia CFR, urmând astăzi să facem referire şi să adoptăm un act normativ referitor la infrastructura judeţeană şi vom aloca în acest sens fonduri din Fondul de Rezervă al Guvernului. Sumele necesare fiecărei localităţi au fost solicitate de către autorităţile publice locale şi, aşa cum am spus, vor fi luate din Fondul de Rezervă al Guvernului. Ministerul Afacerilor Interne ţine în continuare legătura cu comunităţile afectate şi acordă tot sprijinul, după ce săptămâna trecută am decis scoaterea de la rezervele de stat a unor produse de strictă necesitate şi mă refer la alimente, apă, locuinţe modulare. Acestea au ajuns la oameni. Astăzi, în plus faţă de ceea ce am stabilit atunci, vom completa necesarul de motorină solicitat de autorităţile locale pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor. De asemenea, vom asigura finanţarea necesară pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a râului Cracău la Slobozia, judeţul Neamţ, şi am cerut domnului ministru al Apelor şi Pădurilor să vedem unde avem situaţii de risc, care este situaţia digurilor din România, pentru a putea interveni înainte, a putea lucra într-un mod preventiv şi nu pe urmă să remediem conse­cinţele unor astfel de lucruri“, a precizat Viorica Dăncilă.

Astfel că primarii comunelor buzoiene afectate de ploile de la sfârşitul lunii iunie mai au de aşteptat puţin sumele necesare acoperirii cheltuielilor făcute pentru refacerea drumurilor rupte de ape la sfârşitul lunii trecute. Potrivit raportului întocmit de Prefectura Buzău, valoarea pagubelor este de 39 de milioane de lei, însă prioritară ar fi alocarea unei sume de 15 milioane de lei. Însă aprobarea din partea Guvernului pentru alocarea sumelor în regim de urgenţă se lasă aşteptată de autorităţile buzoiene.

La Buzău, şapte locuinţe din Valea Salciei şi Cozieni au fost afectate de ape, cinci drumuri judeţene au fost afectate pe o lungime de 35 de kilometri, 47 de drumuri comunale în lungime de 77 de kilometri au fost măturate de ape, precum şi 80 de drumuri săteşti pe o lungime de 94 de kilometri. Apele au luat opt podeţe, podeţe punţi pietonale şi trei poduri, în timp ce două sisteme centralizate de alimentare cu apă, la Chiliile şi Bozioru, au fost colmatate, oamenii rămânând fără apă potabilă zile întregi.

În urmă cu două săptă­mâni, în zona de munte a judeţului Buzău, apa s-a scurs de pe versanţi, a umflat pârâiele şi râurile care s-au revărsat în zeci de gospodării, drumuri şi suprafeţe agricole.

Viitura formată pe râul Sărăţel a antrenat sute de buşteni de la gaterele din zonă, a surpat maluri şi a rupt punţi şi podeţe. Astfel, localnicii din mai multe sate au fost izolaţi. şi apele învolburate ale râului Slănic au provocat pagube în localităţile pe care le traversează.

Apa râului Sărăţel s-a revărsat pe drumul judeţean. Viitura a fost atât de puternică încât a răsturnat o maşină de teren. Şuvoaiele care au luat cu ele bolovani, buşteni şi crengi au dislocat un podeţ şi astfel au blocat traficul pe DC94 care leagă satele comunelor Căneşti şi Chiliile.

Aproape 400 de oameni din cele trei sate ale comunei Chiliile au rămas izolaţi. Nicio maşină nu a putut străbate aproape o săptămână drumul distrus de puhoaie, iar oamenii din satele  Trestioara, Creveleşti şi Budeşti sunt nevoiţi să meargă pe jos pe o rută ocolitoare mai lungă.

Cârpelile mici şi dese

Autorităţile de la centru şi de la judeţ îşi amintesc numai la viitură de satele izolate de la munte. Iar viitura vine cu regularitate în fiecare an şi, prin unele părţi mai abrupte, la fiecare ploaie. An de an, sute de mii de euro din fonduri publice se cheltuie pentru reparaţii temporare, care rezistă până la următoarea viitură. ,,Drum” e un cuvânt pretenţios pentru potecile de pietriş şi pământ, nivelate de şenilele excavatoarelor. Nu există diguri parapeţi pe malurile râului Sărăţel. Doar pe anumite porţiuni din drumul judeţean, paralele cu râul, Apele Române au pus apărători din pietre şi plasă de sârmă. Acum se vrea o investiţie mai mare, cu indiguiri cu gabioane, dar nu se ştie dacă lucrările nu vor rămâne doar la stadiul de proiect

După potopul de acum doi ani, Guvernul a alocat în jur de 300.000 de euro, pentru lucrări urgente: refacerea a 11 podeţe, reparaţii la 7 kilometri de drum comunal, pe DC 222 şi DC 94, la staţia de tratare a apei şi la reţeaua de alimentare cu apă. În total, Executivul a dat 2,4 milioane de euro pentru lucrări în zonele calamitate din Buzău.

În 2017, şi Consiliul Judeţean Buzău a dat bani, din excedentul bugetar, pentru refaceri şi consolidări după inundaţii: în jur de 2,7 milioane de euro. Pentru drumul judeţean care leagă Chiliile de comuna învecinată au fost distribuiţi aproximativ 500.000 de euro.  De asemenea, CJ a programat în jur de 1,9 milioane de euro, din fonduri europene, pentru reabilitarea DC 94, un drum pe care l-au bătătorit deja prefecţii, subprefecţii, şefii ISU, miniştrii, că turnarea asfaltului a devenit o formalitate. Licitaţia s-a încheiat anul ăsta, în aprilie, dar a venit viitura şi lucrările se amână.

Ulterior, Ministerul Dezvoltării Regionale a venit cu completări privind acordarea unor ajutoare de urgenţă în valoare de 108,67 de milioane de lei pentru unităţi administrativ-teritoriale din 25 de judeţe afectate de calamităţile naturale produse în perioada martie-iulie 2018. Creşterile semnifi­cative de niveluri şi debite pe unele cursuri de apă, caracterul torenţial al ploilor şi topirea zăpezii au produs inundaţii şi pagube materiale pe raza teritorială a unor localităţi din judeţele Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.Ajutoarele de urgenţă vor fi utilizate pentru realizarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale, iar sumele necesare fiecărei localităţi au fost solicitate de către autorităţile publice locale din cele 25 de judeţe şi vor fi asigurate din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.

loading...
error: Content is protected !!