miercuri, 20 ianuarie 2021

Primăria Buzău, obligată de Ministerul Culturii să aducă modificări asupra statuii lui Marghiloman

Proiectul monumentului dedicat lui Alexandru Marghiloman, iniţiat de Primăria Buzău, rămâne în stand-by. Macheta statuii ce îl va reprezenta pe marele om politic a fost deja realizată şi mai urmează doar să fie turnată în bronz, însă, potrivit primarului Constantin Toma, au apărut nişte probleme legate de avizul pe care Ministerul Culturii trebuie să îl dea.

Fiind un monument de for public, aprobarea acestuia trece obligatoriu printr-o comisie de specialitate din cadrul Ministerului Culturii. Se pare că aceasta a găsit unele inconsecvenţe în proiectul lucrării şi a solicitat câteva modificări.

„Am fost la Bucureşti şi mai urmează să facem ceva modificări. Comisia din cadrul Ministerului Culturii ne-a făcut nişte observaţii de care trebuie să ţinem cont. Se mai modifică câte ceva în aspectul monumentului. Eu i-am rugat să convoace această comisie imediat ce suntem gata, astfel încât, pe 27 martie, când se va sărbătorii 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, să avem monumentul amplasat în Parcul Marghiloman”, a declarat primarul Constantin Toma.

Amplasată în apropierea Vilei Albatros

Statuia din bronz ce îl va reprezenta pe buzoianul Alexandru Marghiloman este realizată de sculptorul buzoian Ciprian Dominoschi. Valoarea totală a lucrării este de 332.701 lei, sumă care include şi montajul. Statuia va fi amplasată în zona de protecţie a Vilei Albatros, fosta proprietate a lui Marghiloman, la o distanţă de 34 de metri faţă de clădire. Statuia va avea o înălţime de 2,80 metri, va fi amplasată pe un soclu din beton şi, pentru a fi pusă în valoare şi noaptea, va fi iluminată de patru reflectoare arhitecturale.

loading...
error: Content is protected !!