ActualitateCultură

În premieră, trupa de hasdeieni s-a calificat la Festivalul Național „Ștefan Iordache”

Trupa „TREIVIRGULĂPAIȘPE”  a Colegiului Național „B.P. Hasdeu” este calificată la Festivalul Național „Ștefan Iordache”. Pentru elevii buzoieni această calificare constituie o premieră.  Ei vor juca la București, la Teatrul Central (Lipscani)/ Sala Rapsodia, pe 7 noiembrie, de la ora 13.00, piesa „SECTORUL S”, cea pe care au jucat-o și pe scena Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr”.

,,Sectorul S” sau complet spus ,,Sectorul Sinucigașilor” reprezintă barul dintre lumea de apoi și lumea celor vii, în care trei femei își așteaptă verdictul și își împărtășesc suferințele care le-au adus în pragul disperării.
Trei actrițe au jucat cu naturalețe și cu dinamică, cu umor autoironic, furiae și temă .
Finalul piesei este marcat o situație foarte des întâlnită în viața umană, în care cine vrea să trăiască ajunge să moară și vice-versa. Nedreptatea destinului implacabil se arată pe scenă, la fel cum intervine și în existența noastră cotidiană.

Anul acesta pe scena festivalului vor concura peste 250 de tineri şi adolescenţi atât din Bucureşti, cât şi din cinci judeţe, Braşov, Botoşani, Vrancea, Prahova şi Buzău, la secţiunile individual şi trupe.

Juriul Festivalului Naţional de Teatru pentru Tineret „Ştefan Iordache” este alcătuit din criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu, actorul Gabriel Iencek şi teatrologul Alina Moldovan.

Potrivit Centrului Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache” intrarea la festival este gratuită, în limita locurilor disponibile, publicul fiind invitat să vizioneze comedii şi producţii puse în scenă de actori renumiţi ai teatrului românesc.

Cea de-a V-a ediţie aduce în program spectacole invitate şi producţii ce vor avea loc în fiecare seară de festival, începând cu ora 19,00. Astfel, publicul participant poate viziona stand-upul „Improvisneyland – Comedy Show”, o producţie The Creative Moustache, Comedia secolului „William Shakespeare. Opere complete (Varianta prea scurtată)”, în regia lui Daniel Bucur, cu Adrian Păduraru, Ionuţ Ciocia (Brânzoi) şi Cristi Martin.

În ultima seară Teatrul Excelsior pune în scenă spectacolul „Interzis sub 18 ani” de Mihaela Michailov, în regia lui Lenuş-Teodora Moraru.

Absolvent al secţiei de Actorie din cadrul Facultăţii de Teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti şi al programului de master din Marea Britanie – Theatre Directing – East 15 Acting School, London – University of Essex, cel mai tânăr regizor de operă din România, Alexandru Nagy, va susţine o serie de workshopuri pentru studenţii participanţi.

Articole similare