Economic

Premieră în România. Angajații unei bănci pot alege cum vor să muncească

Sistemul de muncă se schimbă în întreaga lume, încetul cu încetul, pandemia nefăcând decât să grăbească lucrurile. Încep să apară și la noi schimbări, chiar dacă pașii sunt mult mai lenți, ING, de pildă, una dintre cele mai mari bănci din România, a lansat un program pilot prin care pune la dispoziția a 300 dintre cei 2.300 de angajați din sediul central posibilitatea de a-și alege programul de muncă. În plus, banca a decis că angajații trebuie să vină la sediu o singură zi pe săptămână.

Banca a anunțat că implementează un program pilot de lucru pentru angajații din sediul central al băncii, în perioada 1 aprilie – 30 iunie. Timp de trei luni, 300 de angajați dintre cei 2.300 au optat pentru noi moduri de organizare a orelor de lucru și, pe lângă programul clasic de lucru, aceștia pot alege dintre:

  •  Program de lucru de 9 ore / zi, cu o jumătate de zi liberă săptămânal;
  •  Program de lucru de 9 ore / zi, cu o zi liberă la 2 săptămâni.

Deși angajații pot lega aceste zile sau jumătăți de zi de weekenduri, aceasta nu este o condiție, se arată într-un comunicat al băncii. Angajații ING pot alege oricare dintre zilele săptămânii, în funcție de preferințele lor sau tipul de activitate al echipei din care fac parte, astfel încât să asigure continuitatea muncii.

„Pentru ca o cultură de flexibilitate să poată înflori, trebuie să existe o bază corect sedimentată și un teren pregătit înainte, din mai multe perspective. Trebuie ca infrastructura să ne permită și să faciliteze colaborarea, ca mentalitatea să fie una deschisă, să existe curaj de a experimenta cu noi formate și încredere că fiecare știe ce are de făcut și face acel lucru.

Cei doi ani de pandemie au pregătit terenul pentru un astfel de proiect pilot și suntem curioși să vedem rezultatele, în vară, impactul pe care l-a avut și dacă este fezabil să îl extindem.”, a declarat Richard de Graaf, Director de HR ING Bank România.

La muncă, fizic, doar o zi pe săptămână

Totodată, ING Bank România anunță modul de lucru hibrid implementat după relaxările măsurilor de prevenire Covid-19. În iarnă, banca a derulat o serie de întâlniri consultative cu toate echipele băncii, pentru ca angajații și managerii lor să stabilească împreună activitățile pentru care este necesară prezența la birou și când este momentul potrivit în timpul săptămânii pentru a se vedea. Astfel, toți angajații ING vor veni la sediul central în medie o zi pe săptămână, în ziua aleasă împreună cu echipele lor, începând de luna aceasta.

“În modul de lucru hybrid putem admite că atât lucrul de acasă, cât și cel de la birou pot aduce avantaje și dezavantaje, dar acum putem alege stilul potrivit fiecăruia, după job și specificul echipei.

Programele pe care le-am implementat sau urmează să le implementăm sunt și exerciții de onestitate față de noi înșine și de colegi, apropo de nevoile pe care le avem, dar și de comunicare între manageri și echipele lor.”, a mai spus Richard de Graaf.

Această măsură se adaugă unui program zilnic deja flexibil, unde fiecare angajat își poate alege ora de început și final de program, în funcție de nevoile sale și specificul activității. Programul poate începe între orele 7:30 și 10:30 și se poate încheia începând cu ora 16.00.

Piața muncii din  orașele mici, complet diferită. Exemplul Buzăului

E drept că astfel de facilități nu sunt, deocamdată, oferite decât salariaților din Capitală. Va mai trece o vreme până ce companiile din restul țării se vor alinia. Lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte în orașele mici, așa cum este Buzăul, de exemplu. Nici urmă de astfel de facilități care să se regăsească în ofertele de muncă din Buzău. Cel puțin pentru moment.

Și pentru că tot ne-am referit la acest oraș, merită menționat un fenomen local aparte. Impunerea restricțiilor, ca urmare a situației epidemiologice din ultimii doi ani, a determinat răsturnări de situații în ceea ce privește salariile buzoienilor. Cu alte cuvinte, angajați care obișnuiau să câștige foarte bine, peste media câștigurilor nete din județ, au suportat diminuări importante ale veniturilor, în timp ce salariații din alte domenii au început să fie plătiți din ce în ce mai bine.

Conform datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică Buzău, la finalul anului 2020, cel mai bine plătiți salariați din județ erau cei din domeniul serviciilor. Aici, câștigul era peste media județului, în timp ce în industrie și construcții se obțineau salarii sub media județului.

Anul 2021 a adus însă o răsturnare a situației. Practic, conform analizelor prezentate în raportul DSJ, la finalul anului angajații din industrie și construcții au ajuns să câștige mult mai bine, față de cei din domeniul serviciilor, zonă grav afectată de pandemia de coronavirus, care nu au reușit să mai obținută venituri la fel de mari ca în 2020.

Concret, un calcul simplu arată că salariile celor din construcții au crescut într-un an cu 435 de lei, în timp ce salariații din domeniul serviciilor au primit în plus la salariu doar 36 de lei în aceeași perioadă.

Toate aceste modificări, dar și ceea ce s-a întâmplat pe piața muncii din restul țării au determinat schimbări importante și în ceea ce privește încadrarea salariilor obținute de angajații din Buzău într-un top național. Iată cum arătau acestei topuri la finalul anului 2020, respectiv finalul anului 2021.

Într-un clasament naţional al judeţelor României, judeţul Buzău ocupa, în 2020:

Totuși, la nivel de județ, salariile buzoienilor au fost în creștere, însă, în același timp, în creștere a fost și indicele prețurilor de consum, fapt ce a făcut ca efectiv aceste majorări să nu se simtă prea mult.

Într-un clasament naţional al judeţelor României, judeţul Buzău ocupa, în 2020:

  • locul 36 după câştigul salarial mediu net;
  • locul 41 după câştigul salarial mediu net în agricultură, silvicultură şi pescuit;
  • locul 31 după câştigul salarial mediu net în industrie şi construcţii;
  • locul 29 după câştigul salarial mediu net în servicii.

Într-un clasament naţional al judeţelor României, judeţul Buzău ocupa, în decembrie 2021:

  • locul 25 după câştigul salarial mediu net;
  • locul 30 după câştigul salarial mediu net în agricultură, silvicultură şi pescuit;
  • locul 22 după câştigul salarial mediu net în industrie şi construcţii;
  • locul 29 după câştigul salarial mediu net în servicii.

Efectivul salariaților din județul Buzău la sfârșitul lunii decembrie 2021 a fost de 86.775 persoane, în scădere cu 198 persoane față de sfârșitul lunii noiembrie 2021 și în creștere cu 1.137 față de sfârșitul lunii decembrie a anului precedent.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker