Administrație

Prefectul Țiclea are coșmaruri: „Mi-e să nu ne pomenim cu urs și în Pădurea Crâng”

Problema urșilor este una pregnantă în județul Buzău, iar animalele nu se mai tem demult de oameni, după cum o demonstrează și episodul ursoaicei cu doi pui care a ajuns până în centrul orașului Pătârlagele săptămâna trecută. Autoritățile s-au chinuit ore în șir să alunge animalele din sânul comunității, iar acest lucru arată că urșii vin nu doar în căutare de hrană, ci și din dorința de a-și extinde teritoriile.

Invitat la o emisiune la Campus TV, prefectul Daniel Țiclea a tras un semnal de alarmă cu privire la atacurile repetate ale urșilor în mai multe comunități din Buzău, iar de vină pentru numărul mare al acestora ar fi și legislația actuală, care interzice vânătoarea ursului brun. Astfel, animalele s-au înmulțit destul de repede iar, conform recensământului animalelor efectuat în această primăvară, la nivelul județului figurează 1.133 de exemplare de urs.

„Problema se prezintă în felul următor: situația este aproape scăpată de sub control. Potrivit estimărilor celor îndeaproape de domeniu, populația de urs brun, în momentul de față, în România, este de trei ori mai mare decât normalitatea. Din 2016, s-a interzis vânătoarea la urs brun. Pe vremurile în care era permisă vânătoarea, pe cotele aprobate de vânătoare, ținta era exemplarul dominant. Din 2016, aceste exemplare dominante n-au mai fost extrase”, a spus Daniel Țiclea.

Daniel Țiclea

Mai mult decât atât, prefectul Buzăului spune că situația va deveni din ce în ce mai îngrijorătoare, iar astfel de evenimente, în care urșii își fac simțită prezența în comunități, nu se va mai rezuma doar la satele de munte, ci ar putea ajunge până la nivelul municipiului Buzău. Constatarea vine după ce s-a observat că urșii ajung până în localitățile care se află destul de aproape de oraș, precum Sărata Monteoru sau Haleș și nu este exclus ca aceștia să ajungă, în curând, până în Pădurea Crâng.

„Puii de urs, uneori chiar însoțiți de ursoaică, unde să meargă? Caută noi teritorii unde nu există un exemplar dominant, spre vatra satului. Arealul în care întâlnim evenimente cu urși a crescut și vă spun că va mai crește. Deja suntem cu urs la Monteoru, Tisău, Haleș… mai sunt 10 kilometri până la Buzău. Mi-e să nu ne pomenim cu urs și în Pădurea Crâng, la un moment dat”, a mai spus prefectul.

Apel la primării să ia măsuri preventive

Pericolul ca urșii să ajungă în tot mai multe comunități buzoiene este real, iar prefectul a înaintat adrese primăriilor din județ, pentru ca acestea să-și pregătească echipe de intervenție, formate din vânători și medici veterinari, care să ia măsuri rapide, dacă este cazul.

„Legislația s-a schimbat, în urmă cu două săptămâni și s-a permis intervenția și în extravilan. Până acum era permisă doar în intravilan. Prevederea legislativă este că primarul sau viceprimarul este șeful echipei de intervenție, cel care poate decide modalitatea etapizată de intervenție, adică alungare, tranchilizare, împușcare. Mai sunt niște probleme de contractare, eu am făcut și săptămâna trecută adrese către toate primăriile să realizeze pericolul și să-și îndeplinească obligațiile legale, să contracteze abonament cu gestionarul fondului de vânătoare, pentru că altfel nu are cine să împuște, și cu medicul veterinar, care ar putea să tranchilizeze”, a mai spus prefectul.

Și Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău (AJVPS) este în plină activitate, iar conform prefectului Daniel Țiclea, aceasta a înaintat 12 adrese către Ministerul Mediului, pentru extracția exemplarelor dominante, așteptând, în prezent, aprobarea. „În urma evenimentelor din ultima săptămână, AJVPS a făcut adrese la Ministerul Mediului, și mă aștept să se miște foarte repede lucrurile, pentru cotă de extracție, eu știu că pentru 12 urși dominanți, să se aprobe extracția (…) Trebuie să înțeleagă toată lumea, poate că și ONG-urile, că trebuie extrase exemplarele dominante”, a mai declarat prefectul Buzăului.

 

Articole similare