Politic

Predoiu: „Poziția oficială a Ministerului Justiției și a Guvernului de recunoaștere a supremației dreptului european a rămas neschimbată”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, pentru G4Media.ro, că poziția oficială a Ministerului Justiției și a Guvernului de recunoaștere a supremației dreptului european a rămas neschimbată. Predoiu susține că poziția Guvernului a fost comunicată și la Bruxelles în două rânduri. „Poziția oficială a Ministerului Justiției și a Guvernului a fost exprimată prin scrisoarea transmisă comisarului Reynders încă din luna noiembrie, în sensul recunoașterii supremației dreptului european și a rămas neschimbată. Poziția a fost reiterată în cadrul întâlnirii ministrului justiției cu comisarul Reynders din luna decembrie 2021 în marja JAI (Consiliul Justiție și Afaceri europene, n.r.). Miniserul a comunicat public pe marginea întâlnirii inclusiv acest detaliu”, a declarat ministrul Predoiu pentru G4Media.ro.

Predoiu a făcut aceste afirmații în contextul în care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, pe 21 decembrie, că judecătorii naționali pot să nu aplice, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curților Constituționale care contravin dreptului Uniunii Europene și prin care interesele financiare ale UE sunt lăsate neapărate. CJUE a subliniat faptul că recomandările Comisiei Europene pentru România, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), sunt obligatorii.

Curtea Constituțională a României a respins însă, într-un comunicat dat publicității pe 23 decembrie, decizia majoră a Curții de Justiție a UE, potrivit căreia judecătorii naționali pot să nu aplice deciziile Curților Constituționale care contravin dreptului UE. „În plan practic, efectele acestei Hotărâri se pot produce numai după revizuirea Constituției în vigoare, care, însă, nu se poate face de drept, ci exclusiv la inițiativa anumitor subiecte de drept, cu respectarea procedurii și în condițiile prevăzute chiar în Constituția României”, se arată în comunicatul CCR.

Reamintim că, printr-o decizie din vară, CCR a interpretat o altă hotărâre CJUE din 18 mai 2021 în sensul că dreptul european are întâietate în fața dreptului național doar în privința legislației infra-constituționale, adică legislația mai prejos de Constituție. În plus, CCR a decis că judecătorii naționali nu pot lăsa neaplicate decizii CCR, invocând faptul că se opun dreptului european și unor decizii ale CJUE.

România, la pachet cu Polonia

După ce radioul public austriac ORF și cel luxemburghez RTL au scris că România devine, alături de Polonia, o problemă pentru Uniunea Europeană, a venit rândul presei germane, elvețiene și belgiene să abordeze subiectul.

Până la reacția ministrului Predoiu, solicitată de G4Media.ro, niciun înalt demnitar din România nu s-a pronunțat pe acest subiect. CCR este condusă de președintele Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD.

Trei asociații de magistrați i-au cerut, marți, ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să promoveze rapid cinci măsuri legislative pentru ca România să nu intre în procedura de sancționare (infringement) declanșată de Comisia Europeană ca urmare a unei decizii a Curții de Justiție a UE (CJUE).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker