sâmbătă, 24 octombrie 2020

Predoiu: ,,Nu pot să accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbește României“

Fost ministru al Justiției Cătălin Predoiu, prim-vicepreșe­dinte al Partidului Național Liberal, a postat pe Facebook un text surprizător, ca reacție la comunicatul Departamentului de Stat, prin care se cerea Parlamentului României să nu adopte ,,o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar slăbi independența judiciară în România”. Cătălin Predoiu a scris pe pagina sa de socializare că, deși a sprijinit partenriatul cu Statele Unite ale Americii, nu poate accepta tonul care se folosește la adresa Parlamentului României:

,,Eu am sprijinit și sprijin cu fapte administrative și politice independența Justiției și ­partene­riatul strategic pentru secolul XXI cu SUA. Lupta cu PSD pentru independența Justiției nu e ușoară și orice sprijin e binevenit. Dar nu pot să accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbește României. Suntem, poate, cel mai fidel aliat al SUA în regiune și cel mai apropiat partener în teatrele de război, pentru democrație și ­va­lorile nord-atlantice. Măcar pentru acest motive ar trebui să se discute pe un alt ton cu România, orice probleme, indiferent cât de delicate. Nu e sigur cât de inspirată și eficientă este această mișcare din punct de vedere tactic, ce ar putea alimenta un curent anti-american și naționalist, care poate fi manipulat de Rusia. Poate că e nevoie de mai multă ingeniozitate din partea Departamentului de Stat. Poate că diplomații americani ar trebui să fie mai atenți la modul în care abordează România, mai adaptați la realitățile din teren, pentru a fi eficienți. O spun de pe poziția unui prieten al Americii”, a scris buzoianul Predoiu pe Facebook.

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a exprimat, într-un comunicat postat, luni seară, pe site-ul oficial al instituției, că SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea unei ­le­gislații care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar slăbi independența judiciară în România. În opinia Departamentului de Stat al SUA, această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituții judiciare puternice, protejate de interfe­rența politică.

,,Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislație care ar putea submina lupta anticorupție și ar putea slăbi independența sistemului judiciar din România”, se arată într-o declarație de presă intitulată  ,,România  – propuneri care afectează independența sistemului judiciar”, aparținând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. În încheierea comunicatului, Departamentul de Stat îndeamnă Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției.

Și ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmărește cu foarte mare atenție dezbaterile din Parlament privind legile justiției, având ,,îngrijorări foarte serioase privind propunerile inițiale ale ministrului Justiției”: “În ceea ce privește pachetul de legi ale Justiției pregătit inițial de către ministrul Justiției și prezentat ulterior Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluția și așteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament și care va fi forma finală rezultată din comisie. Așa cum ați menționat, avem îngrijorări foarte serioase privind propune­rile inițiale ale ministrului Justiției. Motivul îngrijorării noastre este acela că, în ultimii 15 ani, România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupției de nivel înalt și mediu. România a creat independență judiciară, a înființat instituții care se ocupă cu descoperirea infracțiunilor și a corupției, mă refer aici în principal la DNA. În ceea ce privește situația din regiune, Statele Unite cred că România este țara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupției. Desigur, se mai pot face multe lucruri în ceea ce privește prevenția și educația, însă România are rezultate excepționale în ce privește pedepsirea corupților”, a declarat ambasadorul SUA.

1 COMENTARIU

  1. Eu nu am sesizat despre ce ton este vorba. Orice om intrat într-o „horă”ține pasul după cum i se cântă…

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!