Politic

Predoiu: „Bătălia cu drogurile la categoria adulți e pierdută”

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, este de părere că, la acest moment, „bătălia cu drogurile la categoria adulți este pierdută”, iar prioritară este „salvarea tinerei generații”, potrivit hotnews.ro. El a răspuns astfel după ce premierul Marcel Ciolacu a spus că măsurile de combatere a consumului de droguri, anunțate de Predoiu anterior, nu sunt suficiente și că așteaptă de la Poliție „să lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri”.

Ministrul de Interne a mai spus că la două săptămâni după ce a preluat mandatul, a avut o ședință cu structura de comandă a Inspectoratului General al Poliției Române, unde a declarat că deja consumul printre adulți a devenit tot mai greu de combătut, dar se fac eforturi pentru salvarea tinerei generații, ce se îndreaptă pe un drum periculos.

„Le-am spus textual, erau acolo peste 30 de oameni cred, deci am peste 30 de martori și am spus textual acest lucru: bătălia cu drogurile la categoria adulți în momentul ăsta e pierdută. Ce trebuie să facem, sigur, este să revitalizăm acest efort pe toate planurile, dar prioritar este să salvăm tânăra generație. Doi din zece tineri între 15 și 24 de ani, conform statisticilor oficiale, au consumat cel puțin o dată droguri. Unu din zece copii până la 16 ani, în școli, unul din zece, a consumat cel puțin o dată droguri. Deci de aici plecăm”, a declarat Cătălin Predoiu.

Ministrul a spus că realitatea criminologică s-a schimbat radical în doar zece ani: drogurile au invadat piața, traficanții au proliferat, iar numărul consumatorilor a ajuns la un nivel îngrijorător, în timp ce capacitățile polițiștilor de a combate fenomenul au rămas în urmă.

„Când eu am intrat în serviciul public nu exista acest fenomen decât incipient. Pe de o parte, această realitate s-a schimbat. Abundența de droguri pe piață a crescut și în special substanțele psihoactive. Pe de altă parte, traficanții au proliferat și de cealaltă parte, aparatul de aplicare a legii, hai să spunem de combatere, ca să nu spun represiune, deși cred că e cuvântul pe care trebuie să îl folosim azi, represiune a acestui fenomen, să nu ne ferim de el pentru rațiuni de delicatețe politică, a rămas în urmă. A rămas în urmă și cantitativ și calitativ”, a mai spus Predoiu.

Aproape de trei ori mai mulți șoferi drogați depistați de polițiștii buzoieni

Numărul șoferilor depistați la volan sub influența unor substanțe psihoactive în intervalul ianuarie-august s-a triplat față de aceeași perioadă a anului trecut, arată un raport al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău. Polițiștii rutieri au organizat pe parcursul anului mii de controale pentru a-i scoate din trafic pe șoferii care au consumat droguri sau băuturi alcoolice.

„Unitatea noastră are în dotare 61 de aparate de măsurare a alcoolemiei, respectiv două aparate de detectare a substanțelor psihoactive în cazul conducătorilor auto, toate fiind în stare de funcționare. În perioada 1 ianuarie – 27 august, polițiștii au efectuat în trafic 32.565 de testări alcooltest și 114 testări pentru detectarea consumului de substanțe psihoactive. În perioada similară a anului 2022 au fost efectuate 30.573 de testări alcooltest și 87 de testări pentru detectarea consumului de substanțe psihoactive”, informează IPJ Buzău, în urma unei solicitări „Agerpres”.

În timpul raziilor desfășurate de polițiștii rutieri, 40 de persoane au fost sancționate după ce au fost depistate conducând pe drumurile publice sub influența drogurilor. „În cursul acestui an, aparatele drugtest au indicat consum de substanțe psihoactive în 40 de cazuri, iar în perioada de referință a anului 2022 au fost constatate 14 astfel de fapte. În mod constant, polițiștii rutieri organizează acțiuni pentru depistarea și scoaterea din trafic a șoferilor care au consumat alcool sau substanțe psihoactive”, a transmis IPJ Buzău.

Articole similare