sâmbătă, 24 octombrie 2020

Predoiu: „Anularea incompatibilităţilor constatate între 2006 şi 2013 încalcă obligaţiile asumate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare“

Liberalul Cătălin Predoiu susţine că deputaţii din Comisia juridică au adoptat o modificare legislativă care înlătură orice posibilitate a Agenţiei Naţio­nale pentru Integritate de a pune în discuţie incompatibilităţi şi interdicţii ale parlamentarilor în perioada 2007 – 2013, prevederile aprobate încălcând obligaţiile pe care România şi le-a asumat prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

„Comisia juridică a modificat două legi, una privind integritatea în funcţiile publice şi cealaltă privind Agenţia Naţională pentru Integritate, adăugând un alineat prin care o serie de rapoarte ale ANI care vizau deputaţi şi senatori în ceea ce priveşte interdicţii şi incompatibilităţile în perioada 2007 – 2013 au fost declarate nule de drept. Mai pe româneşte spus, e un articol care înlătură orice posibilitate a ANI de a pune în discuţie incompatibilităţi, interdicţii în perioada 2007 – 2013 privind unii deputaţi şi senatori. Lăsând la o parte faptul că această lege încalcă principiul egalităţii în faţa legii, pentru că se referă doar la o categorie de demnitari pub­lici, nu are în vedere şi primarii, de exemplu, această modificare făcută de către PSD – ALDE încalcă flagrant obligaţiile pe care ni le-am asumat prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, a spus deputatul PNL.

Buzoianul Cătălin Predoiu mai susţine că aceasta este încă o dovadă că PSD şi ALDE „nu pricep ce înseamnă acest mecanism, ce obligaţii ne incumbă, cât de mult a ajutat el România să îşi ocupe un loc în cadrul Uniunii Europene”.

Întrebat dacă sunt deputaţi şi senatori vizaţi de modificarea propusă de Iordache, Cătălin Preoiu a spus că vicepreşedintele ALDE Steluţa Cătăniciu ar fi un posibil nume. „Înţeleg de la colegi că este vorba despre doamna Steluţa Cătăniciu. Nu ştiu dacă este aşa, trebuie verificat, trebuie întrebat şeful Comisiei juridice, cum a fost validat mandatul domniei sale şi dacă există un raport ANI sau nu”, a mai spus Predoiu.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii privind înfiinţarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integitate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, iniţiator fiind deputatul social-democrat Florin Iordache. Deputaţii au votat un articol conform căruia interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integitate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept.

1 COMENTARIU

  1. Eu să fiu în parlament aș demisiona. Cum domnule, pe o anumită speță unde părțile nu sunt de acord, în cadrul procesului de elaborare a unei legi, ar trebui să se stea zile și nopți la discuție, să se aducă argumente și contraargumente dar să nu se treacă peste paragraful sau articolul respectiv prin vot majoritar.Fondatorii democrației și toți cei care consideră organizarea statală democratică , așa ne-au învățat: cel mai lug și anevoios proces este cel de elaorare a legilor . Culmea e că noi nici nu luăm exemple de la alții. Cum au ei formulate într-o speță sau în alta. NU UNANIMITATEA SAU MAJORITATEA DAU TĂRIE UNEI LEGI CI DEZBATEREA EI INTELIGENTĂ APLICATĂ NU AROGANTĂ…

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!