Economic

Postul Crăciunului, un lux pentru buzoieni! Prețurile au explodat

Postul Crăciunului a devenit un lux pentru credincioși. Toate produsele care se consumă pe toată perioada postului s-au scumpit. Şi cum sărăcia se adâncește, mulţi români nu-şi vor mai permite să cumpere alimentele necesare postului.

Postul Crăciunului a devenit un lux pentru marea majoritate a credincioșilor. Din păcate mulţi vor renunţa la perioada de pregătire spirituală înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului.

Un român din zece ține tot postul Crăciunului, iar un sfert țin post miercurea și vinerea. Mulți dintre ei nu-și permit însă să mănânce și sănătos în această perioadă, deoarece prețurile legumelor au explodat față de anii trecuți, informază „Adevărul” într-o analiză. Drept urmare, aceștia se îndreaptă spre conservele din magazine despre care specialiștii de la Infocons spun că sunt bombe cu E-uri.

Cine vrea să respecte Postul și să mănânce și sănătos va trebui să scoată mai mulți bani din buzunare comparativ cu anii trecuți.

Fructele și legumele, scumpite înainte de post

Postul Crăciunului devine o problemă mare pentru românii care nu au venituri decente. Prețurile la legume și fructe au explodat fix înainte de post. Aşa că Postul Crăciunului devine o provocare, în special pentru cei cu venituri reduse. În comparație cu anul precedent, prețurile au înregistrat o creștere mare. Ca dovadă că bate vântul prin pieţe. Şi chiar dacă unele produse au fost incluse în lista alimentelor plafonate, scăderile de preț sunt minime spre deloc. Din păcate, postul şi apropierea sărbătorilor de iarnă devin o povară greu de suportat pentru majoritatea românilor.

Postul Crăciunului a devenit un lux pentru marea majoritate a credincioșilor. Din păcate mulţi vor renunţa la perioada de pregătire spirituală înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului.

Potrivit statisticilor, prețurile legumelor au înregistrat creșteri de până la 50 la sută. Produse precum cartofii, fasolea, varza și ardeii sunt printre cele mai scumpe legume de pe piaţă. Comercianții le-au scumpit special, în speranța că se vor vinde bine în post.

Cumpărătorii sunt de părere că prețurile sunt duble față de primăvară, iar roșiile au ajuns să coste chiar și 15 lei kilogramul. Nu mai vorbim de soia, ciuperci sau năut, produse bogate în vitamine, acestea chiar că au devenit un lux. Preţurile nu sunt pentru toate buzunarele.

Postul Crăciunului mai scump ca niciodată

În piețe, prețurile au explodat față de anul trecut. O spun vânzătorii, dar mai ales clienții care sunt din ce în ce mai puțini. Nici în supermarketuri nu este mai bine. Deși multe alimentele sunt plafonate, plătim mai mult, deoarece s-au scumpit alte produse. Şi producătorii agricoli se plâng. Unii spun că nu au modificat cu mult prețurile dar le este tot mai greu, nu pot să acopere cheltuielile.

Guvernul a adoptat la finalul lui octombrie ordonanța care prevede prelungirea cu trei luni a perioadei în care se aplică limitarea adaosului comercial, „având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilitățile în locuințe și gospodării cresc și, ținând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum crește, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderență achiziția de alimente”.

În piețele din Buzău, un kilogram de ceapă depășește 5 lei, iar cartofii ajung și la 4 lei/kg, iar roșiile ajung chiar să depășeșcă 10 lei/kg. De asemenea, mandarinele se vând și cu 18 lei/kg în Piața Centrală.

Vânzătorii se plâng că nu mai au clienți ca altădată, din cauza prețurilor mult prea mari.

Nici în supermarketuri situația nu este mai bună. Deși multe alimentele de bază au adaosul comercial plafonat, acest lucru nu se resimte deloc în buzunarul românilor. Dimpotrivă, plătim mai mult, căci s-au scumpit alte produse.

Românii simt din plin scumpirile, deși rata inflației a scăzut în luna octombrie la 8,07 la sută, de la 8,8 la sută, cât era în septembrie. În ceea ce privește alimentele, acestea s-au scumpit cu 8,66 la sută, potrivit Institutului Național de Statistică. De scumpiri avem parte însă pe toate planurile. Prețul produselor nealimentare a crescut cu 6,24 la sută, iar al serviciile cu 12,20 la sută. Banca Naţională a României a menţinut la 7,5 la sută prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a majorat-o la 4,8 la sută pe cea pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. BNR estima în august 2023 o inflaţie de 7,5 la sută pentru finalul anului 2023 şi 4,4 la sută pentru sfârşitul lui 2024.

Articole similare