Actualitate

Polițiștii buzoieni, mobilizare în minivacanța de Sfânta Maria Mare

Circa 500 de poliţişti buzoieni vor fi mobilizați pentru a acţiona, în perioada minivacanţei prilejuite de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în vederea menţinerii climatului de ordine şi siguranţă publică, anunță Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliție al Județului.

Astfel, efective de la structurile de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, arme şi investigarea fraudelor sunt angrenate, alături de celelalte forţe din sistemul integrat de ordine publică, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor necesare menţinerii climatului de ordine şi siguranţă publică, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona lăcaşurilor de cult sau de desfăşurare a manifestărilor publice circumscrise acestei sărbători.

În această perioadă vor fi constituite peste 300 de patrule de ordine şi siguranţă publică, ce vor acţiona zilnic pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale. Totodată, poliţiştii rutieri vor acţiona pe principalele drumuri naţionale ce tranzitează judeţul şi vor fi prezenţi şi pe drumurile judeţene, respectiv drumurile de acces către zonele de agrement, principala misiune a poliţiştilor cu atribuţii pe linie rutieră constând în identificarea şi sancţionarea neregulilor ce pun în pericol siguranţa circulaţiei pe drumurile publice. La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au fost constituite şi rezerve de intervenţie, gata să acţioneze pentru combaterea oricăror atitudini antisociale, dacă situaţia va impune.

Recomadări pentru cei ce pleacă de acasă

Pentru ca minivacanţa să nu fie umbrită de evenimente neplăcute, poliţiştii buzoieni recomandă ca, atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, să nu purtaţi ostentativ obiecte de valoare ce ar putea să atragă atenţia infractorilor, iar dacă plecaţi de acasă să luaţi măsuri corespunzătoare de asigurare a locuinţelor. Nu faceţi publică plecarea dumneavoastră de acasă şi rugaţi vecinii să vă supravegheze locuinţa! Asiguraţi-vă autoturismul prin blocarea tuturor portierelor, chiar dacă vă îndepărtaţi de maşină pentru timp foarte scurt.

Adolescenţii sunt sfătuiţi să fie foarte atenţi cu cine se împrietenesc, iar în discuţiile purtate să nu dezvăluie situaţia materială pentru a nu deveni din „prieteni” victime.

Recomadări pentru șoferi

Pentru mulţi şoferi, mini-vacanţa de 15 august poate reprezenta un prilej excelent de a călători, la mare sau la munte, în ţară sau în afara ei. Indiferent unde alegeţi să vă petreceţi mini-vacanţa, dacă plecaţi cu maşina, iată câteva recomandări generale pentru a fi în siguranţă la volan şi a evita producerea de accidente:

  • Nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina. Distragerea atenţiei, creată de vorbitul la telefon, afectează şofatul în mai multe feluri, generând timpi mai mari de reacţie (în special timpi mai mari de frânare) şi probleme în menţinerea benzii corecte.
  • Circulaţi cu atenţie şi calm şi respectaţi toţi participanţii din trafic. Un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.
  • Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive. Orice cantitate de alcool, oricât de mică, vă poate afecta abilitatea de a conduce. Alcoolul încetineşte activitatea sistemului nervos central, inclusiv a creierului, iar consumul acestuia cauzează: probleme de vedere, încetinirea reflexelor, reducerea concentrării, crearea unei stări de relaxare şi somnolenţă, dificultăţi în interpretarea informaţiilor senzoriale, dificultăţi în desfăşurarea mai multor activităţi în acelaşi timp (ex: păstrarea benzii şi a direcţiei, în timp ce vă concentraţi la traficul din jur), supraestimarea propriilor abilităţi, ceea ce poate determina asumarea de riscuri la volan.
  • Evitaţi consumul de băuturi alcoolice seara dacă dimineaţa urmează să conduceţi maşina. Starea de mahmureală (raportată a doua zi după ce aţi consumat alcool) vă poate crea probleme de concentrare la volan şi chiar stări de somnolenţă
  • Respectaţi viteza legală şi adaptaţi întotdeauna viteza la condiţiile de drum. Conform datelor Poliţiei Rutiere, viteza neadaptată la condiţiile de drum a fost pe primul loc în topul cauzelor care au produs accidente rutiere grave.
  • Purtaţi centura de siguranţă, indiferent dacă sunteţi şofer sau pasager în maşină, atât în localităţi, cât și în afara acestora. Purtarea centurii de siguranţă reduce riscul morţii şoferului şi a ocupanţilor.
  • Fiţi atenţi la manevra de depăşire. Dacă un partener de trafic s-a angajat într-o depăşire hazardată, trebuie încetinită viteza, facilitându-i astfel reintrarea, fără pericol pe partea dreaptă.
  • Concentraţi-vă în totalitate pe condus şi nu lăsaţi nimic să vă distragă atenţia de la drum. Nu întreprindeţi alte activităţi menite să vă distragă atenţia: nu folosiţi telefonul mobil pentru a trimite mesaje, a verifica notificări, a face fotografii sau a vă juca, nu consumaţi alimente în timp ce conduceţi etc. Dacă o altă activitate vă necesită atenţia în timp ce sunteţi la volan, trageţi pe dreapta într-un loc sigur pentru a vă ocupa de ea – nu încercaţi să faceţi acest lucru în timp ce conduceţi.
  • De asemenea, nu subestimaţi pericolul oboselii la volan: Somnolenţa la volan este periculoasă, efectele oboselii fiind comparate foarte des cu cele ale conducerii sub influenţa alcoolului. La fel ca alcoolul, somnolenţa încetineşte timpul de reacţie, scade gradul de conştientizare a mediului înconjurător, provoacă deficienţe în judecată şi creşte riscul de a fi implicat într-un accident auto. Dacă plănuiţi să plecaţi la drum dimineaţa devreme, dormiţi cel puţin şapte ore în noaptea de dinainte. Dacă vreţi să plecaţi după-amiaza, mai ales după o zi obositoare, puteţi încerca să dormiţi puţin înainte de a porni la drum. Pe drum, trageţi pe dreapta pentru a lua o pauză de minim 15 minute o dată la fiecare două ore de condus, chiar dacă nu simţiţi neapărat că este nevoie. Nu folosiţi sisteme de cruise control pentru a menţine viteza constantă, în special dacă conduceţi singur noaptea; menţinerea vitezei vă poate ajuta să staţi treaz. Nu conduceţi, în total, mai mult de 8-10 ore în fiecare zi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker