Administrație

PNL și USR-PLUS contestă în cor referendumul lui Toma

Conducerile organizaţiilor județene ale PNL şi USR-PLUS au organizat, vineri, în premieră, o conferință de presă comună pe parcursul căreia au înfierat inițiativa primarului Constantin Toma, deja concretizată prin hotărâri ale consiliilor locale Buzău și Țintești, adoptate miercuri, de a organiza un referendum menit să consființească unirea celor două unități administrativ-teritoriale.

La conferința de presă au participat liderii județeni și municipali ai PNL, deputatul Gabriel Avrămescu și senatorul Vlad Pufu, ai USR-PLUS, Mihai Răzvan Moraru și Denisa Çoban, prim-vicepreședintele USR-PLUS Silviu Iordache, prefectul județului, și vicepreședintele PNL Daniel Țiclea. Aceștia au încercat să explice de ce nu sprijină proiectul primarului Constantin Toma de unire a municipiului Buzău cu comuna Ţinteşti, despre care au afirmat că este „făcut pe genunchi”. De altfel, miercuri, la ședința Consiliului Local Municipal, reprezentanții PNL și ai USR-PLUS, s-au abținut de la votul asupra organizării referendumului. Mai mult, aceștia au spus, vineri, că nu vor face o campanie menită să îi determine pe buzoieni să voteze împotriva unirii celor două unități-administrativ-teritoriale, ci susţin doar că municipalitatea ar trebui să treacă la o decizie de o asemenea importanţă după întocmirea unui plan bine pregătit şi asumat.

Pufu: „Este o aventură”

„Consilierii PNL s-au abţinut în cadrul Consiliului Local la proiectul privind organizarea referendumului pentru unirea cu comuna Ţinteşti. Un vot de abţinere nu este un vot împotrivă, adică nu vom merge din casă în casă pentru a explica buzoienilor cât de nepotrivit este acest proiect în această fază. Nu vom participa prin votul nostru la un proiect fără finalitate şi care nu va avea consecinţele aşteptate. Este o aventură care va angaja bugetul familiilor şi buzoienilor pe mulţi ani de acum încolo. Noi nu avem un studiu de oportunitate şi nu avem un studiu de impact, obligatorii după părerea mea pentru un astfel de proiect. Nu ştim din ce surse vom face acele investiţii, dacă avem acea capacitate de absorbţie de a prelua comuna Ţinteşti, pentru că eu cred că intenţia este să se mărească liniile de credit, dar primarul trebuie să îşi asume această chestie şi să spună cu subiect si predicat: da, vom face această absorbţie prin credite”, a spus senatorul liberal Vlad Pufu, preşedintele organizaţiei municipale a PNL Buzău.

De asemenea, Pufu susține că autorităţile comunei Ţinteşti ar fi arătat că, din cele peste 7.000 de hectare ale comunei, Primăria nu are în proprietate decât 450 de hectare de păşune: „Există la Ţinteşti doar 450 de hectare de păşune disponibile. Atât, din cele 7.000 de hectare. Atunci întrebăm: s-a făcut studiu geo, ştim dacă solul este predispus construcţiilor şi până la ce nivel de înălţime se poate construi acolo? Domnul Toma se comportă ca într-un voievodat. Buzăul nu este voievodat. Dacă primarul Toma considera că acest proiect trebuia să treacă, trebuia să invite toate partidele la consultări, să picăm de acord, să prezinte aceste studii apoi, neapărat să îl supună dezbaterii publice şi abia apoi supus votului”, a mai spus Pufu. Mai mult, acesta a vorbit și despre harta expusă public de primarul Constantin Toma şi a întrebat cum va exista o zonă industrială fix în mijlocul oraşului dacă unirea cu comuna Ţinteşti se realizează.

Moraru: „Acest proiect este o glumă”

La rândul său, preşedintele USR-PLUS Buzău, Mihai Răzvan Moraru, a afirmat că ar fi de acord cu proiectul propus de primarul Constantin Toma dacă municipalitatea şi-ar asuma ducerea la îndeplinire măcar a unei părţi a beneficiilor aduse în discuţie ca urmare a unirii celor două unităţi administrativ-teritoriale: „Acest proiect consider că este o glumă care nu are o fundamentare şi nu are nişte obiective asumate şi îl întreb pe domnul Toma ce îşi asumă în acest proiect, pentru că, până acum nu şi-a asumat nimic şi nu este decât o acţiune pur electorală. Ce îşi asumă din acest demers? Trei lucruri pe care administraţia Toma şi le asumă în acest proiect… Ce vor ei, orice, dar să fie ceva asumat. Un număr de locuri de muncă pe care le facem, un număr de case pentru tineri, un termen pentru un spital municipal, un termen pentru a dezvolta economic o zonă nouă. Orice! Nu am văzut însă niciun fel de asumare”, a spus preşedintele USR PLUS Buzău, Mihai Răzvan Moraru.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker