Actualitate

Petre Emanoil Neagu, alături de moldoveni la Festivalul Național al Mărului de la Soroca

Festivalul Național al Mărului din Republica Moldova este un eveniment marcat oficial încă din 2012, când Guvernul țării de dincolo de Prut i-a conferit caracter național. După doi ani în care Festivalul s-a desfășurat on-line, anul acesta, autoritățile din raionul Soroca, acolo unde se va ține evenimentul, anunță că în data de 9 octombrie îi așteaptă pe soroceni și pe oaspeți deopotrivă la o festivitate marcată de muzică bună și expoziții, ce se găsește la cea de-a XI-a ediție.

Producătorii de mere își vor expune marfa, iar meșterii populari își vor prezenta portul popular, alături de elevi care vor îmbrăca niște costume reprezentative pentru festival. Pentru cei mici va fi amenajat „Orășelul copiilor”, unde vor avea parte de jocuri, animații, concursuri și distracție alături de clovni.

Pentru că raionul Soroca s-a înfrățit cu Buzăul, o delegație a Consiliului Județean, compusă din consilieri județeni, funcționari din aparatul de specialitate al instituției și condusă de președintele acesteia, Petre Emanoil Neagu, va merge în Republica Moldova, pentru a lua parte la festivități și pentru un schimb de experiență în ceea ce privește cultivarea și procesarea fructelor.

„Festivalul Național al Mărului se organizează anual la Soroca, Republica Moldova, în acest an fiind ediția a XI-a. Festivalul este un eveniment așteptat și de real interes nu numai pentru producătorii de mere din Republica Moldova dar și pentru invitați/participanți din alte țări vecine.

Este un bun prilej nu numai de evaluare, dar și un schimb de experiență privind cercetarea, tehnologii avansate în cultura și procesarea fructelor. Evenimentul este o pledoarie pentru consumul de alimente sănătoase, pentru reînvierea tradiției meșteșugărești, pentru marcarea localității ca intersecție între culturi și civilizații, consolidarea dialogului intercultural, pentru dezvoltarea businessului rural și promovarea turismului. Raionul Soroca este prima Unitate Administrativ-Teritorială din Republica Moldova devenit partener – prin acord, cu Județul Buzău. Festivalul se va desfășura în apropierea Cetății Soroca (…) Pentru participarea la acest eveniment din Republica Moldova – Soroca, din bugetul propriu al Județului Buzău 2022 vor fi asigurate costurile privind transportul, cazarea și diurna, conform prevederilor legale pentru toți membrii delegației participante”, se arată într-un proiect de hotărâre al Consiliului Județean.

Moldova are o producție anuală de peste 500.000 tone de mere, iar pentru anul acesta, producția prognozată a fost cu circa 180.000 tone mai mică față de anul trecut, din cauza condițiilor meteo nefavorabile din țara vecină. Livezile de mere ocupă circa 56.000 hectare, iar suprafețele livezilor intensive, care permit obținerea unor fructe uniforme și de o calitate înaltă, sunt în permanentă creștere, după cum anunța Asociația Moldova Fruct. Membrii Moldova Fruct produc mai mult de 20 de soiuri de mere, preponderent: Florina, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith și Renet Simirenco.

Războiul din Ucraina a afectat exporturile de mere, dat fiind că 95 la sută dintre acestea luau calea Rusiei. În aceste condiții, producătorii moldoveni și-au îndreptat atenția către țara noastră, iar în lunile martie – aprilie, pe piața românească au ajuns peste 4.000 tone de mere, de patru ori mai mult decât în tot anul trecut.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker