Sănătate

Peste 1.600 de carduri de sănătate blocate la cererea buzoienilor

La nivelul anului 2023, în jur de 1.600 de carduri figurează ca fiind blocate la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău, cele mai multe dintre ele ca urmare a refuzului beneficiarilor din motive ce țin de orientările religioase. În urmă cu câțiva ani, atunci când au fost introduse aceste carduri, reprezentanții unor organizații religioase susțineau că cipul acestora ar conține numărul 666, simbolul diavolului, dar invocau și motive de securitate, cum ar fi faptul că datele medicale le-ar putea fi furate de către răuvoitori, cum sunt traficanții de organe.

Numărul celor care au refuzat cardul de sănătate în favoarea unei adeverințe care să le asigure accesul la servicii medicale a fost constant în ultimii ani, arată datele CJAS Buzău. „La nivelul CJAS Buzău sunt în evidență 1.622 carduri naționale de asigurări de sănătate blocate. Au fost eliberate adeverințe de asigurat pentru persoanele care au refuzat cardul de sănătate pentru motive religioase, astfel: în anul 2020 – 1.717 adeverințe cu o valabilitate de 3 luni fiecare (o persoană a beneficiat de maximum 4 astfel de adeverințe într-un an); în anul 2021 – 1.729 adeverințe; în anul 2022 – 1.781 adeverințe; în anul 2023 (până în prezent) – 1.106 adeverințe”, se arată într-un răspuns al CJAS Buzău la o solicitare „Agerpres”.

Refuzul cardurilor de sănătate nu se răsfrânge asupra drepturilor pe care beneficiarii le au, astfel că serviciile medicale de care au nevoie pot fi validate în baza adeverințelor eliberate de CJAS.

„Refuzul cardului și utilizarea adeverinței de asigurat care înlocuiește cardul de sănătate nu are impact asupra derulării actului medical, pacientul dovedindu-și calitatea de asigurat prin prezentarea adeverinței prin care dovedește refuzul primirii cardului de sănătate. Furnizorii care acordă servicii pacienților beneficiari ai acestor adeverințe vor valida serviciile medicale efectuate prin înregistrarea respectivei adeverințe”, mai informează CJAS Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker