Actualitate

Pesta porcină africană ţine închise târgurile din judeţ, dar nu opreşte comerţul cu porci direct din gospodării

• În ce condiţii pot fi vânduţi porcii de micii crescători

60 de focare de pestă porcină africană au fost închise, marţi, oficial în judeţul Buzău prin hotărâre a Centrul Local pentru Controlul Bolilor, după ce autorităţile sanitar veterinare au stabilit că virusul ucigaş nu mai este prezent în gospodăriile afectate şi nici în zona de supraveghere. Este vorba despre două de focare la Căldărăşti, 15 focare la Mărgineanu, 13 la Padina, opt la Amaru şi câte unul la Pogoanele şi Scorţeanca. ,,Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA şi a îndeplinirii condiţiilor tehnice necesare precum şi a primirii rezultatelor negative la testarea serologică pentru pesta porcină africană a porcilor din zonele cu restricţii prin prezentul, comunicăm stingerea  a 60 de focare de pestă porcină africană de pe raza UAT Amaru, Mihăileşti, Pogoanele şi Padina, implicit ridicarea măsurilor dispuse în zonele cu restricţii”, precizează reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău.

Amintim că judeţul Buzău a fost singurul din ţară unde autorităţile au decis să nu treacă la uciderea în masă a suinelor din zona focarelor, ci au acţionat local prin măsuri specifice, ceea ce nu a fost trecut cu vederea la nivel înalt. În schimb, cele două sesizări penale făcute de CLCB au avut ca efect stoparea apariţiei altor focare în zonele afectate.

Cu toate acestea, judeţul Buzău nu scapă de PPA, fiind încă active şase focare din exploataţii non profesionale, declarate în patru localităţi, respectiv satul Cochirleanca – comuna Cochirleanca (trei focare), satul Luciu – comuna Luciu (un focar), satul Cilibia – comuna Cilibia (un focar), satul Cuculeasa – comuna Ziduri (un focar) precum şi 23 de cazuri mistreţ pe raza a zece fonduri cinegetice; 39 Breazău (un caz), 44 Câlnău (trei cazuri), 27 Berca (trei cazuri), 41 Beceni (patru cazuri), 42 Aldeni (4 cazuri), 20 Monteoru (un caz), 23 Grăjdana (două cazuri), 57 Zărneşti (un caz), 26 Umbrărelu (două cazuri) şi 45 Deduleşti (două cazuri).

În schimb, ieri, în şedinţa CLCB, prefectul judeţului, Carmen Ichim, a anunţat un posibil nou focar la Robeasca.

D.S.V.S.A. solicită în conti­nuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave ­ge­nerate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii despăgubiţi, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.

Evoluţia situaţiei epidemiolo­gice este monitorizată în permanenţă, prin examene clinice şi de laborator, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi direcţionate în ­ve­derea gestionării cât mai eficiente a bolii şi închiderea focarelor existente, au menţionat reprezentanţii DSVSA.

Având în vedere contextul epidemiologic actual privind evoluţia pestei porcine africane, se menţin însă restricţiile sanitare veterinare privind comercializarea porcinelor în târgurile de animale la nivelul judeţului Buzău.

De asemenea, se menţin res­tricţiile privind introducerea pe teritoriul Uniunii Europene (inclusiv în ţara noastră) a produselor ­ali­mentare de origine animală provenite din ţări terţe.

Prefectul Carmen Ichim a anunţat marţi că se va încerca şi vor fi luate toate măsurile astfel încât la finalul anului judeţul Buzău să fie declarat liber de PPA în gospodării. Până atunci, sursele de aprovizionare pentru cei care vor să cumpere porci sunt fermele autorizate dat şi exploataţiile de subzistenţă înregistrate ca PFA şi autorizate sanitar-veterinar, cu documente emise de DSVSA la comercializare. Fermă de suine de subzistenţă este o exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum cinci capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg. Crescătorii care deţin mai puţin de cinci capete nu pot defăşura acte de comerţ.

Acolo unde există focare de PPA este permisă comercializarea în anumite condiţii, doar cu avizul medicului veterinar în baza ­ana­lizelor specifice.

“Atenționăm atât proprietarii de animale cât și administratorii / deținătorii de târguri  de animale, că mișcarea necontrolată a porcilor vii și comercializarea acestora în târguri și pe site-uri internet  este interzisă  datorită restricțiilor sanitare veterinare existente, pentru evitarea răspândirii pe teritoriul județului a virusului responsabil de producerea Pestei Porcine Africane – PPA.

Reamintim obligațiile ce revin deținătorilor de porcine respectiv:

  • să crescă porcii în spații împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condițiilor de igienă;
  • să solicite medicului veterinar din localitate, înregistrarea exploatațiilor de suine, identificarea și înregistrarea animalelor existente permanent în exploatație;
  • să achiziționeze porcine numai din exploatații autorizate/înregistrate sanitar veterinar, însoțite de documente oficiale;
  • să respecte normele de bunăstare și condițiile de igienă în mijloacele de transport, pentru suinele în mișcare;
  • să asigure furaje și apă cu respectarea parametrilor de calitate și să nu administreze în hrana porcilor deșeuri de abator sau resturi menajere nesterilizate;
  • să anunțe imediat medicul veterinar de apariția oricăror semne de boală sau mortalitate la animalele proprii;
  • să nu comercializeze (vânzare /cumpărare) porci prin anunțuri pe site-uri web.
  • să nu comercializeze carnea proaspătă și produsele din carne de porc rezultate din tăierea porcinelor în exploatația proprie (consumul acestor produse se face numai în exploatația respectivă, după examenul de specialitate asigurat de către medicul veterinar arondat);
  • să respecte legislația privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu sprijinul autorităților locale;

Reamintim pe această cale nivelul sancțiunilor care se pot aplica de către inspectorii DSVSA în cazul nerespectării prevederilor legislației sanitare veterinare referitoare la mișcarea animalelor:

  • vânzarea / cumpărarea animalelor fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare – amendă 600 – 1200 lei;
  • efectuarea transporturilor de animale cu mijloace de transport neautorizate / neînregistrate sanitar veterinar – amendă 1200 – 1800 lei;
  • deținerea sau transportul de animalele neidentificate și neînregistrate, fără documente sanitare veterinare – amendă 720 – 1500 lei;
  • introducerea fără documente sanitare veterinare a altor animale în efectivele existente, exploatații de animale sau gospodării ale populaţiei – amendă 600 – 1600 lei;
  • nerespectarea restricţiilor sanitare veterinare în zonele de protecţie antiepizootică – amenda 2400- 3600 lei.

Având în vedere dinamica evoluției virusului PPA în contextul debutului sezonului rece, dar și a apropierii sărbătorilor de iarnă DSVSA Buzău, în parteneriat cu toate celelalte instituții implicate în gestionarea PPA atât în mediul gospodăresc cât și silvatic, va adopta un set suplimentar de măsuri necesare, respectiv:

  • Intensificarea controalelor privind circulația și respectarea prevederilor privind mișcarea porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc.
  • Informarea proprietarilor privind necesitatea efectuării obligatorie a examenului ante și post mortem în cazul sacrificărilor din gospodării pentru consum propriu.
  • Intensificarea controalelor rutiere în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine și produse provenite de la acestea.
  • Noi acțiuni de informare a populației cu privire la evitarea achiziționării de animale și produse provenite de la acestea de la persoane neautorizate și fără documente sanitar veterinare.
  • Verificarea respectării normelor sanitar veterinare privind identificarea și înregistrarea animalelor.
  • Intensificarea controalelor în vederea interzicerii creșterii extravilane a suinelor (stâne, cantoane, societăți agricole, alte clădiri dezafectate …)
  • Instruirea continuă a gestionarilor fondurilor cinegetice în privința acțiunilor de vânătoare în vederea diminuării populației susceptibile de mistreți, în condiții de biosecuritate.

Toate aceste măsuri, împreună cu eforturile concentrate ale instituțiilor abilitate în verificarea restricțiilor impuse, au drept scop comun prevenirea apariției focarelor de boală noi”, precizează DSVSA.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker