sâmbătă, 30 mai 2020

Pesta porcină africană închide târgurile din Buzău

Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor  a decis să suspende pe o perioadă nedeterminată activitatea în toate târgurile autorizate de pe raza județului Buzău. Astfel, din data de 12 iulie, toate transporturile de marfă de la granița cu Brăila sunt verificate de inspectorii DSVA, care organizează filtre împreună cu Poliția pentru a preveni apariția pestei porcine africane pe raza județului.

„Având în vedere contextul epidemiologic, respectiv evoluția unor focare de pestă porcină africană, DSVSA Buzău desfășoară ample controale împreună cu reprezentanții MAI și ai Jandarmeriei cu scopul de a preveni apariția și răspândirea pestei porcine pe teritoriul României”, spune Iulian Moca, purtător de cuvânt DSVSA Buzău.

Autoritățile acționează preventiv

Pe teritoriul județului nu a fost semnalat niciun caz, dar DSV atrage atenția că orice semn de boală la porci trebuie anunțată medicului veterinar teritorial.

Într-un comunicat postat pe site-ul DSVSA Buzău, cetăţenii sunt informaţi că „este interzisă organizarea aglomerărilor de animale de interes zootehnic care au ca scop vânzarea animalelor vii. Orice semn de boală la porci va fi notificată OBLIGATORIU medicului veterinar teritorial. Descoperirea oricărui cadavru de porc, indiferent de cauza presupusă sau cunoscută a morții va fi URGENT și OBLIGATORIU notificată medicului veterinar teritorial”.

Orice caz de îmbolnăvire a animalelor trebuie să fie anunțat  în cel mai scurt timp medicului veterinar teritorial, respectiv medicului veterinar de liberă practică sau la DVSA la numărul de telefon 0238/725.001.

Boala este mortală la animale, dar nu afectează oamenii

Pesta porcină nu afectează oamenii, virusul având impact doar din punct de vedere economic.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, transmite DSVSA Buzău pe site-ul său.

Specialiștii spun că boala este deosebit de periculoasă fiind uşor de transmis între populaţiile de suine, afectând toate sexele şi vârstele, atât animale din ferme, gospodării sau porci sălbatici – mistreţi. Semnele specifice pestei porcine africane lipsesc, ceea ce şi face ca depistarea imediată a bolii să fie problematică. Nu sunt diferenţe între animalele bolnave de pestă porcină clasică sau cea africană. Semnele care indică infecția includ: moartea subită a animalelor, prezenţa unei febre ridicate, de 40-42 grade – prezenţa unei înroșiri a pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Această înroşire apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept şi/sau în zona abdomenului – animalele bolnave îşi pierd pofta de mâncare, devin apatice şi înainte de deces cu 24-48 de ore îşi pierd coordonarea motrică – voma, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi – animalele mor în cel mult 20 de zile de la îmbolnăvire – scroafele avortează. Rata de mortalitate a suinelor cu pestă porcină africană este de 100% la rasele domestice.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!